Fördelar med att använda mandelsyra för huden

Mandelsyra har vunnit mycket mark bland kosmetiska hudvårdsprodukter. Den har en föryngrande effekt och är lämplig för känslig hud.
Fördelar med att använda mandelsyra för huden
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 29 oktober, 2022

Mandelsyra är en av de kosmetiska produkterna som orsakar uppståndelse på hudområdet. Att använda mandelsyra har blivit ett fantastiskt alternativ till den redan kända behandlingen av C-vitamin och hyaluronsyra. Varför? Anledningen är obestridlig, den är lämplig för känslig hud.

Detta ämne innehåller stora molekyler, vilket gör att huden absorberar det långsammare. Därför är den idealisk för känslig hud som inte tål andra produkter. Den har även exfolierande egenskaper och minimerar uppkomsten av fläckar och rynkor. Var får man tag på den? Hur använder man den? Låt oss titta närmare på detta.

Vad är mandelsyra?

Mandelsyra är en del av familjen alfahydroxisyror eller AHA, som även inkluderar andra produkter som glykolsyra och mjölksyra. Dess funktion är att bryta banden mellan döda hudceller för att främja rengöring av porerna.

Molekylerna som utgör detta ämne är större än molekylerna i andra liknande produkter. Faktum är att de är dubbelt så stora som de för glykolsyra. Av denna anledning penetrerar den inte hudbarriären med samma intensitet som andra syror, vilket minskar risken för irritation.

Känslig eller aknebenägen hud har stor nytta av denna syra. I dessa fall krävs produkter som är tillräckligt kraftfulla för att ha effekt, men som samtidigt inte är aggressiva.

Mandelsyra.
Mandelsyra utvinns från mandel. Det är känt för sina exfolierande egenskaper.

Fördelar med att använda mandelsyra

Mandelsyra är en produkt effektiv för att behandla hudproblem orsakade av hyperpigmentering. Detta inkluderar bland annat solfläckar, fräknar, melasma och postinflammatorisk hyperpigmentering.

En av de största fördelarna med denna produkt är att den ökar fasthet och elasticitet. Detta beror på att det stimulerar kollagenproduktionen. Detta visas i en studie som genomfördes 2013 och som publicerats i US National Library of Medicine.

Andra fördelar med mandelsyra är följande:

 • Det är exfolierande. Det tar bort döda celler och smuts på huden, eftersom det fungerar som en kemisk exfoliering.
 • Rengör porerna. Denna produkt kan penetrera porerna djupt, vilket gör att den noggrant rengör från smuts. Ingen produkt stänger porerna helt, men mandelsyra hjälper till att sluta dem väldigt bra.
 • Stimulerar cellförnyelsen. Avlägsnandet av döda celler stimulerar cellförnyelsen. Detta i sin tur minskar akne och hjälper till att minska fina linjer.
 • Ljusar upp huden. När huden är väl exfolierad återfår den sin balans och blir ljusare får mer lyster.

Hur du börjar använda mandelsyra

Det bästa är att börja använda det två till tre gånger i veckan under den första månaden. Därefter kan du använda den varje eller varannan dag. Du bör applicera den på kvällen. Den passar dessutom bra ihop med andra fuktgivande ingredienser som till exempel hyaluronsyra.

Du bör tvätta ansiktet noggrant med varmt vatten och sedan vänta 20 till 30 minuter innan du applicerar mandelsyran. Applicera den i ansiktet, men undvik ögonen, halsen och bröstet. Det får under inga omständigheter appliceras med en annan produkt från AHA-familjen.

Morgonen efter är det viktigt att du applicerar en fuktkräm och solkräm. Det senare är viktigt när man använder exfolierande syror. Om du inte använd er mandelsyran dagligen kommer alla ovanstående fördelar med största sannolikhet att gå förlorade.

Du kanske också är intresserad av: 8 hemgjorda exfolierande ansiktsmasker

Kontraindikationer för att använda mandelsyra

Som alla kosmetiska produkter har mandelsyra också kontraindikationer. Det är bäst att göra ett test innan du införlivar det i din dagliga rutin. Applicera helt enkelt lite på armen, i området nära armvecket. Vänta sedan 24 timmar; om du ser några tecken på irritation är det bäst att du inte använda det.

Du bör inte använda denna produkt under dagen eller under mycket långa perioder, eftersom den kan generera en “rebound-effekt” och orsaka fläckar i ansiktet. Användning rekommenderas inte i följande fall:

 • Graviditet
 • Amning
 • Hudsår
 • Efter vaxning
 • Aktiv herpes
 • I kombination med produkter som innehåller tretinoin
 • På solbränd hud
Mandelsyra.
Mandelsyra bör appliceras endast på kvällen. Dessutom bör solkräm användas nästa dag för att undvika oönskade effekter.

Slutliga rekommendationer

Det är inte tillrådligt att använda mandelsyra om du har genomgått en kemisk peelingbehandling, eftersom det kan vara kontraproduktivt. Efter sådana procedurer är det bäst att endast använda lotion eller fuktighetskräm, även om mandelsyra är en receptfri produkt och passar alla hudtyper.

Det är alltid bäst att konsultera en hudläkare före användning. Din läkare kan ha förslag eller rekommendationer som du bör följa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Nardin, P., & Guterres, S. S. (1999). Alfa-hidroxiácidos: Aplicações cosméticas e dermatológicas. Caderno de farmácia. Porto Alegre, RS. Vol. 15, n. 1 (jan./dez. 1999), p. 7-14.
 • Wójcik A, Kubiak M, Rotsztejn H. Influence of azelaic and mandelic acid peels on sebum secretion in ageing women. Postepy Dermatol Alergol. 2013 Jun;30(3):140-5. doi: 10.5114/pdia.2013.35614. Epub 2013 Jun 20. PMID: 24278065; PMCID: PMC3834725.
 • Martire, A. C., & Guanaes, L. D. (2021). Avaliação da eficácia e segurança do ácido mandélico no tratamento da acne: uma revisão. Cadernos da Escola de Saúde, 21(1).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.