Tio fördelar med hyaluronsyra för huden

Hyaluronsyra har många fördelar för huden och den används ofta inom de mest efterfrågade hudbehandlingarna nuförtiden. Vilka är dess fördelar? Lär dig allt om dem i den här artikeln!
Tio fördelar med hyaluronsyra för huden

Senaste uppdateringen: 28 juli, 2022

Hyaluronsyra är en naturlig, genomskinlig komponent som finns i alla kroppsvävnader, speciellt i huden, och det finns många fördelar med den. Dess funktion är att fylla den extracellulära matrisen mellan de olika fibrerna. Ung hud innehåller ämnet i stora mängder, men det minskar när vi åldras.

Som du kanske kan föreställa dig har hyaluronsyra blivit en av de mest eftertraktade aktiva ingredienserna för behandlingar i syfte att föryngra huden. Ämnet främjar också sårläkning, vilket framgår av en studie publicerad i Revista ROL de enfermería. Forskarna bakom denna studie observerade att 80 % av de synbara skadorna läkte på mindre än 11 ​​veckor.

Fördelarna med hyaluronsyra i huden

Ett stort antal studier stödjer fördelarna med hyaluronsyra för huden. Faktum är att en recension publicerad i den vetenskapliga tidskriften International Journal of Biological Macromolecules framhäver att detta ämne, ensamt eller i kombination med lidokain och andra medel, bidrar till hudföryngring. Hyaluronsyra ger även andra fördelar. Fortsätt läsa för att ta reda på vilka de är.

1. Återfuktande

Hyaluronsyra främjar en naturlig men permanent återfuktning av huden eftersom den drar åt sig och behåller fukt i hudens yttersta lager: epidermis och dermis. Det är därför ämnet är så populärt för daglig användning genom alla möjliga lotioner, krämer och geler.

En kvinna som tittar sig i spegeln.
Hyaluronsyra är en ingrediens i många olika lotioner på grund av dess fuktgivande egenskaper.

2. Uppstramning är en av många fördelar med hyaluronsyra

Hyaluronsyra stimulerar bildandet av kollagen, ett protein med förmågan att regenerera vävnader för att återställa och bibehålla hudens fasthet när den med tiden går förlorad. På detta sätt regenereras fibrerna som ger stöd åt hudvävnaden och därmed förbättras hudens utseende.

3. Cellulär reparation

Man kan även applicera detta ämne på hudytan som ett läkemedel för sår och liggsår. Detta underlättar och förbättrar nämligen hudens naturliga läkeprocess.

4. Utfyllnad av rynkor

Hyaluronsyra minskar rynkor och uttryckslinjer genom att generera en subkutan struktur som utövar en uppstramande effekt i de djupaste lagren av huden genom sin kraft att dra åt sig samt behålla vätska.

Den agerar som ett fyllmedel genom olika kosmetika eller för direkt fyllning av specifika rynkor mellan ögonbrynen, nasolabialveck och annat.

En studie publicerad 2016 fann att receptfria krämer mot rynkor som innehåller hyaluronsyra minskade djupet av rynkorna runt läppar och ögon med 10 till 20 % under en tremånadersperiod.

5. Fördelar med hyaluronsyra för mjukhet

Genom sina fuktgivande egenskaper på huden gör hyaluronsyra huden återfuktad och fast; detta tar sig uttryck genom ett mjukare utseende och en mycket mjukare känsla vi beröring.

En kvinna applicerar kräm i ansiktet.
Egenskaperna hos hyaluronsyra kan förbättra hudens struktur. Efter applicering känns huden slätare.

6. Ansiktsharmonisering

Hyaluronsyra blandas med huden och återställer dess ursprungliga volym. Således kan specialister återställa den och lyfta vävnaderna genom att injicera exogen HA, hyaluronsyra och kollagensyntes.

Dessa procedurer syftar till att uppnå harmoni i ansiktet, varför appliceringen sker i problemområdet, den mest uppenbara tredjedelen av rynkorna, hakan och underkäken.

Människor använder också syran för att fylla ut och konturera läppar och kindben, samt för att jämna ut panna och hudfläckar. Dessutom använder vissa den för att minska ärrbildning från akne och andra hudproblem.

7. Fördelar med hyaluronsyra vid ansiktsbehandlingar

Den är idealisk för att bibehålla fasthet, volym, jämnhet och återfuktningsnivåer när huden genomgår estetiska behandlingar. Kosmetikaproducenter använder den som en ingrediens i vissa av sina produkter, främst på grund av dess fuktgivande egenskaper.

Ta reda på hur du får hur kosten påverkar huden

8. Att skapa volym är en av många fördelar med hyaluronsyra

Detta syftar på möjligheten att med denna produkt förbättra formen på läpparna genom injektioner på cirka 1 ml i båda läpparna. Således använder hudvårdsspecialister den för att ge volym eller för läppkonturering.

En studie publicerad i Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery fastställer att människor tolererar fyllmedlet med detta ämne väl, vilket innebär att resultatet blir effektivt och långvarigt efter att ha applicerat det för läppförstoring.

9. Flexibilitet

Ungefär hälften av kroppens hyaluronsyra finns i huden, där den binder med vatten för att hjälpa till att behålla fukt. Av denna anledning hjälper tillskott med detta ämne till med att hålla huden frisk och smidig.

10. Föryngring

Det finns ingen mirakelkur för att förhindra tecken på åldrande, men användningen av hyaluronsyra är idag vanligt som ett komplement för att dämpa rynkor och andra tecken på att åldern tar ut sin rätt.

Ta kontakt med en hudspecialist som vet hur man kan dra största möjliga nytta av fördelarna med hyaluronsyra

Det kan alltså anses vara fastställt att hyaluronsyra har fantastiska fördelar vad gäller hudvård. Du måste dock konsultera en hudläkare eller sakkunnig estetiker för godkännande i förväg, särskilt om du har något problem med hudåkommor.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bukhari, S. N. A., Roswandi, N. L., Waqas, M., Habib, H., Hussain, F., Khan, S., … Hussain, Z. (2018, December 1). Hyaluronic acid, a promising skin rejuvenating biomedicine: A review of recent updates and pre-clinical and clinical investigations on cosmetic and nutricosmetic effects. International Journal of Biological Macromolecules. Elsevier B.V. https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2018.09.188
  • Jegasothy, S. M., Zabolotniaia, V., & Bielfeldt, S. (2014). Efficacy of a new topical nano-hyaluronic acid in humans. Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology7(3), 27–29.
  • Yazdanparast T, Samadi A, Hasanzadeh H, Nasrollahi SA, Firooz A, Kashani MN. Assessment of the Efficacy and Safety of Hyaluronic Acid Gel Injection in the Restoration of Fullness of the Upper Lips. J Cutan Aesthet Surg. 2017;10(2):101‐105. doi:10.4103/JCAS.JCAS_115_16
  • Papakonstantinou, E., Roth, M., & Karakiulakis, G. (2012). Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging. Dermato-Endocrinology. Landes Bioscience. https://doi.org/10.4161/derm.21923
  • Neuman, M. G., Nanau, R. M., Oruña-Sanchez, L., & Coto, G. (2015). Hyaluronic acid and wound healing. Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences18(1), 53–60. https://doi.org/10.18433/j3k89d
  • Price, R. D., Berry, M. G., & Navsaria, H. A. (2007, October). Hyaluronic acid: the scientific and clinical evidence. Journal of Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgery. https://doi.org/10.1016/j.bjps.2007.03.005

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.