Viktig vård efter kirurgisk näsplastik

Efter kirurgisk näsplastik stannar patienterna i de flesta fall på sjukhuset i mellan 6 och 12 timmar, varefter de kan åka hem. Från första stund måste patienten vidta lämpliga åtgärder för att undvika komplikationer.
Viktig vård efter kirurgisk näsplastik

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Plastikoperationer av näsan är bland de mest eftertraktade operationerna idag för både kvinnor och män. För det mesta väljer patienter proceduren för estetiska ändamål. Men det finns också ett stort antal fall där det är nödvändigt av hälso- och livskvalitetsskäl. Oavsett varför en patient fått kirurgisk näsplastik kommer han eller hon att behöva särskild vård under tiden efter ingreppet.

Oftast orsakar näsplastik inte några komplikationer eftersom det är en säker och rutinmässig procedur.

Det betyder dock inte att patienter efter ett dylikt ingrepp inte upplever obehag eller att det inte kräver den vård som är typisk för de flesta kirurgiska ingrepp.

Som vanligtvis är fallet med vilken operation som helst, beror ett bra resultat också på just den postoperativa vården. Även om operationen inte är särskilt komplex kräver den att varje patient noggrant följer de råd och indikationer som de fått av sin läkare.

Låt oss ta en närmare titt på den vård som man behöver efter kirurgisk näsplastik.

Vad är kirurgisk näsplastik?

En kirurg som utför näsplastik

Näsplastik är ett kirurgiskt ingrepp som läkare utför för att ändra utseendet på näsan, korrigera ett funktionellt problem med näsan eller båda. När syftet är att korrigera en anomali i näsans luftväg och samtidigt förändra näsans utseende kallas operationen septoplastik.

Med kirurgisk näsplastik kan man förändra benet och brosket i näsan samt huden som utgör strukturen, eller allt på en gång. Med denna operation vill man inte bara omforma näsan, utan också försöka hjälpa till att skapa en harmoni i ansiktet. Därför beaktar kirurgen alla ansiktsdrag för att göra ändringarna.

Näsplastik kan öka eller minska storleken på näsan. Med detta ingrepp kan man också ändra formen på nässpetsen, göra öppningen av näsborrarna mindre eller förändra vinkeln mellan näsan och munnens överläpp. Icke-kirurgisk näsplastik är ett alternativ till att ändra formen på näsan utan att tillgripa operation.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Perforation av nässkiljeväggen: Orsaker och behandling

Typer och procedurer

Det finns i princip två typer av näsplastik: öppen och stängd. Öppen näsplastik innebär att man gör ett snitt i mitten av näsan för att komma åt de djupa områdena. Sluten näsplastik, å andra sidan, utför man genom näsborrarna och denna operation kräver inga yttre snitt.

De flesta näsoperationer sker över dagen och kräver endast en kort sjukhusvistelse i speciella fall. I allmänhet tar proceduren inte mer än två timmar och kräver endast lokalbedövning och milt lugnande medel. I vissa fall kan det vara nödvändigt att söva patienten.

Vanligtvis kräver förändringar av nässpetsen eller förstoring av näsan att kirurgen gör ett externt snitt. Å andra sidan, om näsan bara behöver finjusteras är denna typ av snitt vanligtvis inte nödvändig att göra. Ibland behöver man en hård skena för att hålla benet stabilt efter denna typ av operation, eller en mjuk skena för att hålla septum stabilt.

Perioden omedelbart efter kirurgisk näsplastik

Ett diagram som visar de olika delarna av näsan.
Läkare kan rekommendera näsplastik för att lösa ett anatomiskt problem med näsan.

I de flesta fall stannar patienten på sjukhuset i mellan 6 och 12 timmar, varefter han eller hon skrivs ut. Från första stund måste patienten vidta lämpliga åtgärder för att undvika komplikationer, som huvudsakligen inkluderar följande:

  • Nasal obstruktion
  • Näsblod
  • Infektioner

Det är viktigt att vila de första 24 timmarna efter kirurgisk näsplastik. Det betyder inte nödvändigtvis att du måste ligga ner hela tiden, men du bör minska aktiviteten så mycket som möjligt. Faktum är att du även bör undvika att utföra intensiv fysisk träning under de kommande 15 dagarna.

Under de första timmarna kommer du att ha en ström av slem och snor som du måste torka bort försiktigt eller helt enkelt bara låta bli absorberat av gasväven och bandagen. Du kommer att behöva hosta eller nysa med öppen mun och sova i halvsittande ställning för att minska svullnad.

Under de närmaste dagarna kan näsan bli igentäppt på grund av dessa vätskor. För att rengöra näsan är det bäst att skölja den med några droppar saltlösning i varje näsborre var 30:e minut. Hygien av näsborrarna bör du utföra med en bomullstops, och mycket försiktigt.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Vad är rekonstruktiv bröstkirurgi och när är det lämpligt?

Vård efter kirurgisk näsplastik

Efter en vecka är det mycket sällsynt att svullnaden kvarstår. Hur som helst så är det bäst att undvika att vistas utomhus så mycket som möjligt eftersom temperaturförändringar förhindrar läkning. Det är vanligt att den första postoperativa konsultationen sker efter 7 dagar och läkaren kommer då att ange vilken vård som är bäst för att göra läkningen så snabb och effektiv som möjligt.

Under de kommande tre veckorna, var noga med att undvika stötar och undvik att bära glasögon över näsryggen. Det är inte bra att bära tunga saker eftersom det kan orsaka komplikationer. Av samma anledning bör du undvika att ägna dig åt intensiva sporter, speciellt om det är kontaktsporter.

Slutligen är det viktigt att tänka på att du inte ska resa med flyg under de första 15 dagarna efter operationen eftersom det ökade trycket är en faktor som kan orsaka blödningar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Córdoba, M. (2017). Transformaciones históricas de la cirugía estética como dispositivo de normalización. El caso de la rinoplastia. Athenea Digital. Revista de pensamiento e investigación social, 17(1), 57-78.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.