Varför använder man fysiologisk saltlösning?

Fysiologisk saltlösning är ett enkelt men mycket effektivt ämne. Det har flera användningsområden och räddar till och med liv när uttorkning är en riskfaktor. Läs vidare för att lära dig mer!
Varför använder man fysiologisk saltlösning?

Senaste uppdateringen: 30 november, 2020

Fysiologisk saltlösning kallas även koksaltlösning.  Det är ett enkelt preparat du till och med kan förbereda hemma. Även om experter har ifrågasatt det, är dess användbarhet inom medicin praktiskt taget obestridlig.

Fysiologisk saltlösning består av vatten och koksalt. Det är i ingredienserna man finner dess enkelhet samt förmågan att förbereda det hemma. Koncentrationen på denna lösning är 0,9%, vilket innebär att den har samma koncentration som en människas blod.

Eftersom koncentrationerna är desamma är det en isotonisk lösning. Detta innebär att varken blod eller saltlösning är mer koncentrerad än den andra. På grund av denna egenskap är det säkert att använda i människokroppen.

Preparatet uppfanns 1896. Den holländska forskaren Hartog Jacob Hamburger förberedde den för användning i hemolysforskning. Uppfinnaren tänkte inte att detta preparat skulle användas för medicinskt bruk. Men så småningom förvärvades denna användning.

Användning av fysiologisk saltlösning

En saltlösning har många tillämpningar. Du kan använda den externt och även internt genom att injicera den i cirkulationssystemet. Här är de vanligaste användningarna:

 • Ögontvätt och kontaktlinser. För detta bruk föreslår experter att vätskan är steril så att varken ögonen eller linserna drabbas av bakterieinvasion. Vanligtvis hittar man saltlösning för ögonen i små flaskor och du kan köpa den på apotek.
 • Rengöring av sår. Koksaltlösning är en av de mest använda vätskorna för rengöring av sår. Tillsammans med andra antiseptiska medel hjälper det att förhindra infektioner.
 • Slem i näsan. Om du har en täppt näsa eller slem i de övre luftvägarna kan saltlösning hjälpa. Du kan applicera vätskan antingen genom sprutor eller inhalatorer. Saltvatten drar ut sekret med hjälp av gravitation. Experter rekommenderar också att patienter som lider av rinit och nästäppa på grund av allergier använder saltlösning. Det drar inte bara ut sekret utan också allergiframkallande ämnen. Slutligen rekommenderar läkare det som en del av den efterföljande antiseptiska behandlingen efter en näsoperation.
 • Uttorkning. När man är uttorkad, eller lider av lågt blodtryck på grund av vätskeförlust, är saltlösning ett bra substitut. I dessa fall administrerar man det vanligtvis intravenöst i snabb takt. Således är det användbart vid svår gastroenterit, riklig blödning och omfattande brännskador.
 • Nebulisering. Preparatet hälls i en nebulisator för att skapa en ånga som man andas in i luftvägarna. Patienter som lider av influensa, bihåleinflammation och bronkit kan dra nytta av det.
Förälder tvättar ett barns sår.

Former av saltlösning

Du kan hitta saltlösning i olika former:

 • Små medicinflaskor. Dessa flaskor är små och sterila innan öppning. En fördel är att de är enkla att bära med sig. Efter öppning är de dock inte längre sterila. Men de är så små att de i de flesta fall inte räcker till mer än en användning.
 • Droppar. För okulär användning och för nebulisator.
 • Spray. Det primära målet är att höja fuktigheten i näsan. Du hittar dem på apotek. Spray är, precis som de små medicinflaskorna, enkel att bära med sig.
 • Flaskor. Det här är större behållare för applikationer som kräver stor mängd vätska. Ett par exempel är för sårtvätt och brännsår.
 • Intravenösa behållare. Dessa finns i olika storlekar och du kan hitta dem på sjukhus. Behållaren är fäst vid ett rör med en kanyl på änden, som läkaren sedan sätter in i patientens ven. Det gör så att patienten får tillräckligt med vätska i sig och underlättar medicinsk förvaltning.
Saltlösningsflaskor
Saltlösning finns i olika former. Valet mellan de olika alternativen beror på hur du vill använda det.

Hemlagad saltlösning

Precis som vi förklarade ovan kan du skapa din egen saltlösning hemma. Det kan vara användbart att göra det för något specifikt, till exempel för att rengöra ett ärr som du tidigare desinficerat. Du måste dock komma ihåg att lösningen inte kommer att vara steril.

För att göra din egen, häll en tesked vanligt salt i 250 kubikcentimeter vatten. Håll dig till samma proportion om du behöver göra mer. Sedan kan du förvara beredningen i rena burkar. Beredningen håller sig bara i 48 timmar och måste sedan kasseras.

Du kan förvara den antingen vid rumstemperatur eller i kylskåp. Experter har inte kommit fram till om huruvida specifika förvaringsmetoder förlänger saltlösningens livslängd. Kom ihåg att vi avser ett tempererat klimat när vi pratar om rumstemperatur, inte tropiskt klimat eller extrem värme.

Nu när du har upptäckt de fantastiska egenskaperna hos saltlösning kan du med säkerhet använda lösningen vid behov. Det är en mycket användbar och enkel lösning som till och med kan rädda liv i extrema fall.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Silva, L. Dopico, and F. Oliveira Tinoco. “Recomendaciones para el empleo de solución salina 0, 9% en catéteres venosos periféricos.” Enfermería Global 6.2 (2007).
 • Trujillo-Zea, Jorge Alejandro, Natalia Aristizábal-Henao, and Nelson Fonseca-Ruiz. “Lactato de Ringer versus solución salina normal para trasplante renal. Revisión sistemática y metaanálisis.” Revista Colombiana de Anestesiología 43.3 (2015): 194-203.
 • Rojas, César A. “La solución salina fisiológica y su alta concentración de cloruro.” Ciencia e Investigación 22.1 (2019): 27-30.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.