Grundläggande tekniker för att stänga sår

Sår är en öppen port för mikroorganismer. Det är därför det är viktigt att veta hur man rengör och stänger dem för att undvika vidare komplikationer.
Grundläggande tekniker för att stänga sår

Senaste uppdateringen: 23 november, 2020

Sår är generellt skador på kroppens yttre delar. De kan även definieras som förlusten av hudkontinuitet på grund av en extern faktor. Idag ska vi tala om grundläggande tekniker för att stänga sår.

En av de vanligaste av våra nuvarande tekniker för att stänga sår är stygn. Det finns dock många varianter av denna metod som läkaren måste välja mellan.

Låt oss först ta en titt på hur man klassificerar sår, vilket är viktigt för att veta hur man ska behandla dem.

Klassificering av sår

Klassificering av sår

Efter en skada aktiverar kroppen flera faser för att läka.

En aspekt du alltid måste ta hänsyn till är hur rent såret är.

Ett fräscht sår är rent och inte kontaminerat eller infekteratEtt smutsigt sår tar längre tid att läka och kan ha mer trasig vävnad samt främmande föremål i sig.

Ett annat sätt att klassificera ett sår är baserat på vad som orsakat det (sticksår, brännsår, etc.).

Man kan även skilja på dem baserat på hur de ser ut eller huruvida såret påverkar andra strukturer i huden.

Läkeprocessen

Normalt sett följer sår ett regenererings- eller läkemönster som består av följande steg:

  • Inflammation: även känd som reaktionsfasen och dyker upp under de första dagarna. När detta sker vidgas blodkärlen och den vaskulära genomträngligheten ökar. På så sätt kan serös vätska och leukocyter filtreras för att bilda ett skyddande lager (sårskorpan).
  • Spridningsfasen: den kallas även för regenereringsfasen eller granuleringsfasen. Den sker på skadans tredje dag och pågår i 1-2 veckor. I denna fas börjar kroppen producera kollagen som har förlorats och lymf- samt blodkärlen återhämtar sig.
  • Mognadsfasen: den kallas ibland även för sårets “ombyggnadsfas”. Den påbörjas några veckor efter skadans uppkomst och avslutas flera år senare. När detta sker minskar ärrets djup och storlek. Patienten får ett ljusare område där skadan tidigare var.

Tekniker för att stänga sår mer effektivt

Barn med sår

Det är alltid bäst att gå till en läkare om såret är allvarligt.

Där kan experter följa rätt procedurer och använda rätt tekniker för att stänga ditt sår.

Först och främst kan patienten behöva bedövning för att minska obehaget. Narkos eller lokalbedövning kan användas beroende på allvarligheten hos skadan. Patienten kan injiceras med ett eller flera läkemedel, som lidokain.

Läkaren kommer därefter försiktigt att extrahera främmande föremål från såret, för vilket man använder steriliserade verktyg. Därefter används t.ex. saltlösning för att spola såret och rengöra det.

Tekniker för att stänga sår

Om det krävs kan läkaren använda stygn, tejp eller klämmor. Beroende på den specifika skadan kommer läkaren besluta vilken metod som passar bäst:

  • Tejp: detta består av en uppsättning sektioner av tejp som placeras runt såret. Som tumregel faller den av efter några dagar, speciellt om den blir blöt.
  • Klämmor: detta är små metallklamrar som fästs runt såret för att hålla det stängt, vilket främjar läkning och regenerering av vävnad. De måste tas bort med ett speciellt verktyg.
  • Stygn: det finns en rad olika knutar och typer av stygn som kan användas beroende på vävnaden och hur såret ser ut. En nål används helt enkelt för att sy ihop hela såret.

Det är väldigt viktigt att gå till läkaren direkt för att få bästa möjliga behandling och minimera mängden komplikationer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.