13 rekommenderade övningar för kroppen och lungorna för KOL-patienter

Regelbunden fysisk träning och andningsträning är bra för alla, men speciellt för personer med KOL. I det här fallet är det bäst att göra det till en daglig rutin.
13 rekommenderade övningar för kroppen och lungorna för KOL-patienter
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 11 maj, 2023

Fysisk inaktivitet är obekvämt för KOL-patienter. Därför rekommenderas vissa anpassade övningar för kroppen och lungorna för KOL-patienter. Faktum är att de är en grundläggande del av behandlingen. En stillasittande livsstil kan tvärtom förvärra tillståndet.

Syftet med fysisk aktivitet hos KOL-patienter är att hålla bröstmusklerna aktiva. Detta gör att man får mer syre och, följaktligen, andas enklare.

Vissa KOL-patienter tror att det är bäst att vila, eftersom träning lätt gör dem trötta. Detta är dock inte sant, som du kommer att se nedan.

Vad är KOL?

KOL är en akronym för kronisk obstruktiv lungsjukdom. Det kännetecknas av en brist på fritt luftflöde i lungorna, vilket gör det svårt att andas och leder till hosta, väsande andning och enstaka slem- eller slemproduktion.

Patienter med KOL löper ökad risk att utveckla hjärtproblem, lungcancer och andra associerade tillstånd. Som namnet antyder är detta tillstånd kroniskt och har inget känt botemedel.

Denna sjukdom är också progressiv. Men med bra behandling är det möjligt att bibehålla livskvalitet och bromsa utvecklingen av tillståndet. Fysiska övningar och andningsövningar bör vara en viktig del av livet för KOL-patienter.

Symtomen på KOL

Kronisk obstruktiv lungsjukdom är ett konglomerat av andningssjukdomar som minskar luftflödet i lungorna. Dessa är bland anant astma, kronisk bronkit och lungemfysem, varför symtomen är väldigt varierande. De mest relevanta inkluderar dock:

 • Andnöd
 • Torr eller slem hosta
 • Väsande andning eller onormala andningsljud
 • Svårt att ta in luft
 • Frekventa luftvägsinfektioner

Övningar för kroppen och lungorna för KOL-patienter

På grund av sitt tillstånd kan och bör KOL-patienter inte utföra någon typ av träning. Det är bäst att konsultera en läkare innan du påbörjar en plan. Men några av de mest rekommenderade fysiska övningarna inkluderar följande:

Övningar för personer med KOL
En professionell bör utvärdera vilka övningar som är tillåtna för en KOL-patient.

1. Stretching

Stretching ger flexibilitet, elasticitet och avslappning. Dessa övningar bör du göra långsamt, gradvis och i högst 10 minuter.

Följ dessa steg för att utföra armstretching:

 1. Lyft din högra arm ovanför armbågen med vänster hand.
 2. Dra försiktigt armbågen mot vänster axel.
 3. Håll huvudet vänt mot motsatt (höger) sida.
 4. Upprepa med den andra armen.

Använd följande guide för att utföra benstretching:

 1. Stå upp.
 2. Böj upp vänster ben och ta tag i det med vänster hand vid fotleden.
 3. Håll den andra armen lutad mot väggen för att inte tappa balansen.
 4. Upprepa med det andra benet.

2. Rekommenderade övningar för kroppen för KOL-patienter: Promenader

Promenader är ett utmärkt alternativ för KOL-patienter. Det mest tillrådliga är att göra det varje dag. Börja med en lugn 10-minuters promenad.

Varje vecka kan du lägga till tid tills du kommer upp i 20 till 30 minuter om dagen. Du kan träna utomhus, inomhus och även hemma.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Vitaminer som hjälper dig att läka lungorna efter rökning

3. Gå i trappor

Du bör ta alla chanser att gå i trappor, eftersom det är utmärkt träning. Det bästa sättet att göra det på är att hålla i räcket, och tänk på att andas ut när för varje kliv uppåt. Detta är en mycket komplett aktivitet för KOL-patienter.

4. Armhävningar och skonsam tyngdlyftning

När det kommer till skonsam tyngdlyftning rekommenderas handvikter. Ett mjölkpaket eller ett elastiskt band är också användbart. Håll armarna längs med sidorna på kroppen och håll en vikt i varje hand.

Armhävningar är också en bra aktivitet. Placera dem på väggen mitt emot dig, böj armarna och bröstet närmare väggen. Andas in i början av rörelsen och andas ut i slutet. Gå sedan tillbaka till den ursprungliga positionen och upprepa 10 gånger.

5. Rekommenderade övningar för kroppen för KOL-patienter: Knästrech

Enligt rekommendationerna från Mexican Association of Gerontology and Geriatrics är det lämpligt att sträcka ut knäna för patienter med KOL. Det finns flera metoder för detta.

Börja med att sitta i en stol med rak rygg. Andas sedan in och lyft försiktigt höger ben och sträck ut knät.

Håll benet så rakt som möjligt vid utandning. Andas sedan in igen och sänk långsamt benet tills du har foten i golvet. Du kan också lägga till lite vikt på varje ben. Upprepa 10 till 15 gånger.

6. Vadhöjningar

Vadhöjningar är en annan av de mest rekommenderade övningarna för KOL-patienter. Stå vid en stol och håll i ryggstödet.

Ställ dig något isär med benen, andas in och lyft dig upp på då samtidigt som du andas ut långsamt. Håll i cirka 10 sekunder och sänk sedan hälarna samtidigt som du andas in igen. Gör helst 2 set med 10 repetitioner.

7. Andas med spända läppar

Andningsövningar är också viktiga för KOL-patienter. Så här gör du:

 1. Slappna av musklerna i dina axlar och nacke.
 2. Andas in genom näsan i 2 sekunder. Din mun ska vara stängd.
 3. Rynka dina läppar och andas ut i 4 sekunder.
 4. Upprepa cirka 5 gånger eller tills du känner obehag.

8. Diafragmatisk andning

För denna övning är det nödvändigt att ligga på rygg med knäna böjda mot bröstet. Placera ena handen på magen och den andra på bröstet.

Andas sedan in djupt genom näsan och räkna till 3 samtidigt som du försöker föra luften till buken. Din mage ska höjas något, men bröstet ska hållas stilla. Spänn sedan dina magmuskler och andas ut medan du räknar till 6, med läpparna mer eller mindre sammandragna.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Diafragmabråck: Naturliga kurer för behandling

9. Hosta hårt

Detta är en annan av de övningar för andningen som är starkt rekommenderade för KOL-patienter. Denna hjälper till att driva ut överflödigt slem effektivt och utan att generera alltför mycket trötthet.

Sätt dig i en bekväm position och andas in luft genom munnen med mer intensitet än normalt. Aktivera sedan dina magmuskler och släpp ut luften i 3 starka utandningar, samtidigt som du gör ljudet “ha, ha, ha”.

10. Tai chi

Tai chi är effektiv träning; inte bara för KOL-patienter, utan för alla i allmänhet. Detta är skonsam träning för hjärtat och lungorna, samtidigt som det hjälper till att stärka musklerna. Det lindrar också stress och främjar avslappning.

11. Rekommenderade övningar för kroppen för KOL-patienter: Benlyft

En annan fysisk träning som rekommenderas för KOL-patienter är benlyft. Ansträngningen är endast minimal, och hjälper till att förbättra symtomen och det allmänna fysiska tillståndet. För att utföra övningen korrekt bör följande steg följas:

 1. Sitt på en stol med rak rygg med fötterna isär.
 2. Lyft ett ben med böjt knä upp mot din axel.
 3. Andas ut när du höjer benet och håll i minst 10 sekunder.
 4. Andas in när du sänker ned benet.
 5. Upprepa så många gånger som du tycker känns passligt.

12. Armbågsvridningar

Armbågsvridningar är idealiska för personer med KOL, eftersom de hjälper till att expandera bröstkorgen lättare. Dessa övningar kan du utföra stående eller sittande, beroende på vad som känns bäst.

Börja med att placera händerna på dina axlar (på samma sida), så att dina armbågar är vända utåt. Gör sedan cirkulära rörelser långsamt, andas ut i början av cirkeln och andas in i slutet.

13. Andas med armbågarna

En annan mycket effektiv andningsövning är metoden att andas med armbågarna. Detta är en övning som, förutom att den expanderar bröstkorgen, förbättrar luftflödet i lungorna.

Allt du behöver göra är att sitta på en stol, böja armbågarna och höja dem till axelnivå. Håll samtidigt fingertopparna på båda dina händer mot framsidan av bröstet.

När du antagit positionen pressar du båda armbågarna bakåt samtidigt som du separerar dina händer vid utandning. Pressa sedan båda armbågarna framåt och för fingertopparna närmare varandra när du andas in. Tanken är att upprepa övningen så många gånger som du anser nödvändigt.

Andra rekommendationer för KOL-patienter

Även om övningar för kroppen och andningen förbättrar det fysiska tillståndet hos personer med KOL, måste deras prestationer kombineras med livsstilsförändringar för att få bättre resultat. I denna mening finns det flera rekommendationer som dessa människor bör följa för att förbättra sitt tillstånd, bland vilka följande sticker ut:

 • Rök inte.
 • Sov gott.
 • Ta eventuella ordinerade mediciner.
 • Håll en hälsosam kost.
 • Gå ner i vikt.
 • Undvik triggers.
 • Gör kardiopulmonell rehabilitering.
 • Upprätthålla fysisk aktivitet.

Fördelarna med träning och ändring av livsstilen vid KOL

KOL-patienter får stora fördelar av fysisk träning och andningsövningar. Generellt sett förbättrar det hjärtats och det kardiovaskulära systemets funktioner, liksom blodtrycket och symtomen på sjukdomen.

Några av de andra specifika fördelarna är att det förbättrar hur kroppen använder och hanterar syre, ökar energin, hjälper dig att bibehålla en hälsosam vikt och ökar muskelstyrkan och prestationsförmågan.

Det bästa är att göra dessa övningar gradvis och att bära bekväma kläder och bra skor. Det är också en bra idé att notera tiden eller antalet gånger du kan göra varje övning tills du känner att du närmar dig din gräns för andningen.

Du bör alltid vila några minuter mellan varje serie. Det är bäst att öka intensiteten veckovis, inte varje dag.

Dessutom är det en bra idé att inkludera dans som en del av din vanliga träning. Du kan också göra aktiviteter som skridskoåkning eller rodd.

Övningar för personer med KOL
Varje patient bör välja den övning som han/hon känner sig bekväm med och tycker om. Då är det lättare att hålla sig till dem.

Var konsekvent med övningarna

Om dina KOL-symtom ökar efter några dagars träning, är det bästa du kan göra att ta en ledig dag. Om du upplever yrsel, andnöd, snabba hjärtslag eller förvirring, se till att besöka en vårdcentral.

KOL-patienter bör göra fysiska övningar och andningsövningar till en rutinmässig praxis. Det är inte tillrådligt att göra dem bara då och då, eftersom detta minskar effektiviteten och kan till och med skapa vissa risker.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Holland A, Hill C, Jones A, McDonald C. Ejercicios respiratorios para la enfermedad pulmonar obstructiva crónica. Cochrane Database of Systematic Reviews 2012 Issue 10. Art. No.: CD008250. DOI: 10.1002/14651858.CD008250
 • Priego Jiménez, Susana, Torrijos Laín, Teresa, & Carrascosa Martínez, A. Guía de Rehabilitación respiratoria en pacientes con EPOC.
 • Montejo, Yeny Marlies Traba, and Wilson Alberto Mora León. “Los ejercicios físicos terapéuticos y su influencia en pacientes con enfermedad pulmonar obstructiva crónica. Orientaciones metodológicas.” Opuntia Brava 10.4 (2018): 116-123.
 • Salinas, Ruth, and Liliam Herrera. “Evolución clínica del estadio cero de epoc en pacientes tabaquistas con intervenciones médicas no farmacológicas.” Crea Ciencia Revista Científica 12.1 (2018): 3-18.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.