Diafragmabråck: Naturliga kurer för behandling

02 januari, 2019
Övervikt och även graviditet är två faktorer som kan leda till uppkomsten av diafragmabråck, och det är därför bra att du tänker över din kost.

Vi kommer idag att berätta allt du behöver veta om diafragmabråck, även kallat hiatusbråck. Vi ska förklara vad det är och vilka naturliga kurer som finns tillgängliga – allt i denna artikel.

Vad är diafragmabråck? Vilka är symtomen?

Matstrupen är ansluten till magen genom ett hål som kallas hiatus, som ligger i mellangärdet. När detta hål blir så stort att en del av matstrupen och magsäcken kan pressas upp genom det, kan du uppleva en rad olika symtom. Det är vanligtvis inte farligt, men det är en av de största orsakerna till gastroesofageal refluxsjukdom (GERD).

Symtomen på diafragmabråck kan vara:

 • Brännande smärta i bröstet
 • Gasbildning
 • Sura uppstötningar
 • Hosta
 • Hjärtklappning
 • Fetma
 • Våldsamma sammandragningar
 • Kräkningar

Varför kan diafragmabråck uppstå?

 • Tunga lyft
 • Dålig hållning
 • Förstoppning
 • Långvarig stress
 • Frekvent ångest

Läs även: Lindra ångest med dessa huskurer

Tips och naturliga kurer för diafragmabråck

Tack vare följande råd och livsförändringar är det möjligt att minska, behandla och motverka diafragmabråck.

Minska stress

diafragmabråck

Att leva med höga stressnivåer skapar många problem, bland annat kan det orsaka diafragmabråck. Om du är mycket nervös och uppjagad, har många problem och inte sover bra kan du utveckla denna åkomma.

Försök att slappna av. Kom ihåg att du bara har ett liv och att din hälsa kommer först. Först därefter kommer jobbet, pengar och vad helst annat du kan stressa upp dig över.

För att minska stress kan du meditera, praktisera tai chi, yoga eller åka på semester. Du kan även ta en dag till att inte göra någonting alls (läsa, se på en film, sova, laga mat mm.).

Undvik att bära tunga föremål

Det finns många faktorer som kan påverka uppkomsten av diafragmabråck. Om du exempelvis ofta lyfter tunga föremål, om dina barn har blivit för tunga att lyfta… allt påverkar i olika mått.

Det kan även skapa problem med höfterna och armarna.

Ät en balanserad kost

diafragmabråck

Övervikt kan orsaka diafragmabråck, så det är bra om du har koll på vikten.

Utför en renande diet tre dagar i sträck för att rensa bort fett och vätskeansamlingar från kroppen. Ät bara råa frukter och drick mellan två och tre liter vatten per dag. Därefter börjar du följa en mer balanserad kost som består av mycket frukt, grönsaker, baljväxter och torkade frukter.

Börja använda mer olivolja, citron och vinäger i matlagningen och undvik läsk, alkohol, friterad mat, snabbmat och laktosprodukter.

Ta en tesked olivolja varje morgon innan frukost.

Drick naturliga drycker

Naturliga juicer förbättrar hälsan och hjälper dig att gå ner i vikt. Det finns vissa som är speciellt bra för diafragmabråck, exempelvis de med morötter, rödbetor och aloe vera.

Du kan använda de kombinationer du tycker om, och även blanda råa frukter och grönsaker med andra ingredienser som honung, aloe vera och stevia.

Försök att äta mandlar och dricka grönt te (två koppar dagligen). Detta kan hjälpa till att lindra svullnad i kroppen och minska de symtom som har uppkommit. Grönt te är också bra för att motverka tumörer och inflammationer i matstrupen.

Träna efter förmåga

Om du har diafragmabråck är det möjligt att du inte kan göra alla typer av övningar, som exempelvis lyfta vikter. Försök att istället praktisera yoga, simning, pilates, tai chi eller gå på promenader mm.

Läs gärna denna artikel: Träning som tonar dina armar

Gör saker som gör dig glad

diafragmabråck

Om du är deprimerad, ledsen eller har liknande problem kan det vara på tiden att du tar tag i det. Det kan, utöver att du mår bättre, även lindra symtomen av diafragmabråck.

Vad kan man göra för att bli glad? Det finns tusentals alternativ! Du kan måla, dekorera, läsa en kurs eller leka med dina barn i parken. Du kan besöka vänner eller familj som du inte har sett på ett tag, tillaga en speciell måltid för din partner, dansa, läsa böcker du tycker om mm. Det är helt upp till dig!