5 råd för att förhindra brustet hjärta-syndromet

Broken heart syndrome klassificeras som ett tecken på hjärtinfarkt. Som sagt, det är en tillfällig ökning av ämnen som direkt påverkar ditt hjärta.
5 råd för att förhindra brustet hjärta-syndromet
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 11 december, 2022

Detta tillstånd drabbar fler människor än vi känner till. Det är viktigt att både känna till symtomen och veta hur man förebygger brustet hjärta-syndromet. Låt oss ta en titt på det.

Det så kallade brustet hjärta-syndromet är en hjärtsjukdom med samma tecken som en hjärtinfarkt. Det har emellertid en mycket låg dödsfrekvens. Dessutom, som en allmän regel, uppstår det oftast hos kvinnor.

Det låter poetiskt, men det är långt ifrån det. Brustet hjärta-syndromet är också känt som takotsubokardiomyopati eller stressinducerad kardiomyopati.

Vilket namn du än använder så uppstår det oftast efter en traumatisk händelse. Detta kan vara en extrem känslomässig påverkan eller en situation med hög stress.

Människor som drabbas av det tror att de har en hjärtattack.

Som en allmän regel följer medicinsk personal samma protokoll som de gör för hjärtinfarkt. Det innebär snabba provsvar. Men när de får tillbaka provresultaten ser de något annat.

Hjärtat är deformerat. Det har en lätt sammandragning från vänster kammare som ger hjärtat formen av en kon.

Första gången detta hjärttillstånd upptäcktes var i Japan. Detta var på 1990-talet. Hjärtformen på bilderna påminde läkarna om en fiskefälla. Denna speciella fälla används av japanska fiskare för att fånga bläckfiskar.

Namnet på fällan: takotsubo. Därav det kliniska namnet på sjukdomen: takotsubokardiomyopati.

Vad är brustet hjärta-syndromet och vilka är symtomen?

brustet hjärta-syndromet

Brustet hjärta-syndromet är en hjärtsjukdom som upptäcktes väldigt nyligen. Vi vet fortfarande väldigt lite om denna sjukdom. Men bara för att den upptäckts nyligen betyder det inte att den inte fanns tidigare.
 • Detta är vad som hände tidigare: personer med symtom på en hjärtinfarkt fick höra att detta bara var en varning.
 • Inställningen förändrades dock när läkarna hade fler diagnostiska tester. De började se att något var annorlunda.

New England Journal of Medicine publicerade en studie 2015 där de förklarar grunderna för “brustet hjärta-syndromet”.

Här är vad du behöver veta om det.

Det är inte hjärtsvikt

Människor som drabbas av denna störning kan gå i flera dagar utan att veta vad som hänt med dem.

 • De har samma symtom som vid en hjärtinfarkt. Men det finns ingen arteriell blockering som stoppar blodflödet.
 • Egentligen är detta bara en tillfällig sjukdom. När vi uthärdar en stor känslomässig påverkan, reagerar våra kroppar. Denna reaktion är vanligtvis att producera fler hormoner som till exempel adrenalin.
 • En omättad ökning av adrenalin påverkar hjärtat. Däremot påverkar adrenalin aldrig kranskärlen.
 • Den vänstra ventrikeln ändrar form under en kort stund. Den blir tillfälligt konformad på grund av denna störning.
 • Det personen då känner är starkt tryck, andningssvårigheter, yrsel, kallsvettning och bröstsmärtor.

Gillar du den här artikeln? Vi tror att du också kan tycka att detta är intressant: Orsaker till bröstsmärta samt kategorier och egenskaper

Det går att förebygga brustet hjärta-syndromet

Kvinna som gör yoga för att förhindra brustet hjärta-syndromet

Som vi nämnde i början drabbar denna sjukdom mest kvinnor.

Läkaren Ilan Shor Wittstein vid John Hopkins University är en av de ledande experterna på denna sjukdom.

 • Hans publicerade forskning inkluderar en artikel i The New England Journal of Medicine. Enligt hans uppgifter löper kvinnor som har gått igenom klimakteriet en högre risk att drabbas av denna sjukdom.
 • Det finns två viktiga hormoner som frisätts efter en känslomässig händelse: adrenalin och noradrenalin. Båda dessa fungerar som ett toxin i hjärtat. Detta är något som händer oftare hos kvinnor än hos män.

Vad gör dessa katekolaminhormoner? De attackerar tillfälligt hjärtat. Men de attackerar aldrig cellerna.

För att undvika att hamna i den här situationen, här är några råd.

1. Efter klimakteriet, lär dig att hantera din stress

I stort sett tillåter våra hormoner oss att bli mer motståndskraftiga. Detta gäller särskilt under de barnafödande åren. Under denna tid har vi ett bättre svar på stress och ångest. Men efter klimakteriet förändras saker och ting, och vi måste komma på nya strategier.

Ingen är immun mot dåliga nyheter eller bedrägeri.

Så vad vi kan göra är att “träna” vårt sinne och vår kropp. På detta sätt kommer de svårigheter som kommer vår väg inte att knäcka oss. Eller, vi kan åtminstone möta stormen bättre.

 • Utöva yoga eller mindfulness
 • Ägna två timmar om dagen åt dig själv. Tillbringa den tiden genom att promenera, meditera och ta hand om alla små problem du kan ha. Detta kan förhindra att små gruskorn blir riktiga berg, och detta hjälper dig att förhindra brustet hjärta-syndromet.

Du kanske också vill läsa: 7 typer av meditation och deras fördelar

2. Träna en halvtimme varje dag för att undvika brustet hjärta-syndromet

Vårt mål är att göra vår hjärtmuskel starkare och mer motståndskraftig. För att göra detta behöver vi inte göra mer än bara lite aerob träning.

Exempelvis kan du promenera, dansa, simma eller utföra någon annan fysisk aktivitet.

3. Stödgrupper: känslomässigt stöd och värme är viktigt

Goda vänner är bra medicin för hjärtat. Vi måste kunna umgås med människor vi kan vara autentiska med. Tvivla inte på kraften hos en vän som kan göra din börda lättare.

Att veta att någon förstår, stöttar och hör oss är avgörande för vår hälsa.

4. God mat, goda vanor

Om vi vill förebygga brustet hjärta-syndromet är vår stress nyckelfaktorn. Detta gäller särskilt på ett känslomässigt plan. Vi måste kunna hantera vår stress på rätt sätt.

 • Vi måste fokusera på vår hjärthälsa. Detta kan förhindra att problem uppstår senare. Det kommer också att tillåta ditt hjärta att läka så snabbt som möjligt om något händer.
 • Ät färsk frukt och grönsaker varje dag. Om möjligt bör du särskilt äta röda, lila och orange frukter och grönsaker. De innehåller mest antioxidanter. Och antioxidanter är mycket viktiga för hjärthälsan.

5. Prioritera: Gör regelbundna incheckningar med dig själv

Din familj är väldigt viktig för dig, eller hur? Du oroar dig för dem varje dag. Du gör till och med allt för att göra dem nöjda.

 • Kom dock ihåg detta: du måste ta hand om dig själv också. Om du skulle drabbas av brustet hjärta-syndromet kanske du inte kan ta hand om dem längre.
 • Prata med din läkare. Det är viktigt att schemalägga rutinprov. Var uppmärksam på ditt kolesterol, blodtryck, din vikt och blodsockernivå.

Dessa är alla indikatorer på vår hjärthälsa. Gör det till en prioritet att ändra din livsstil. Se till att du och ditt hjärta är synkroniserade, så kommer du lätt att kunna förebygga brustet hjärta-syndromet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Petritsch, B., Wendel, F., Leyh, R. G., & Frantz, S. (2011). The broken heart. Circulation. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.110.988121
 • Mahajani, V., & Suratkal, V. (2016). Broken heart syndrome. Journal of Association of Physicians of India. https://doi.org/10.1016/j.jradnu.2016.04.002
 • Peters, M. N., George, P., & Irimpen, A. M. (2015). The broken heart syndrome: Takotsubo cardiomyopathy. Trends in Cardiovascular Medicine. https://doi.org/10.1016/j.tcm.2014.11.005
 • Ghadri, Jelena-Rima et al. “International Expert Consensus Document on Takotsubo Syndrome (Part I): Clinical Characteristics, Diagnostic Criteria, and Pathophysiology” European heart journal vol. 39,22 (2018): 2032-2046.
 • Templin C, Ghadri JR, Diekmann J, et al. Clinical Features and Outcomes of Takotsubo (Stress) Cardiomyopathy. N Engl J Med. 2015;373(10):929-938. doi:10.1056/NEJMoa1406761

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.