ProLon-dieten: Vad är det och vilka är dess för- och nackdelar?

ProLon-dieten ger fördelar relaterade till åldersmotverkande. Vi berättar hur du följer denna diet, vilka fördelar den kan ge dig har och hur du kan dra nytta av dessa.
ProLon-dieten: Vad är det och vilka är dess för- och nackdelar?
Maria Patricia Pinero Corredor

Skriven och verifierad av nutritionisten Maria Patricia Pinero Corredor.

Senaste uppdateringen: 02 november, 2022

ProLon-dieten är också känd som “dieten som motverkar åldrande”. Dess upphovsman, den italienske biologen Valter Longo, hävdar att denna diet kan hjälpa dig att leva länge med god hälsa. Specifikt går den ut på fasta där kroppens celler gynnas av att vi äter en begränsad och specifik mängd av vissa livsmedel.

Detta främjar inte bara cellförnyelse, utan ökar också energinivåer, viktminskning och föryngring. Även om den kanske inte är lämplig för alla människor, kan den ha intressanta fördelar för andra. Vill du veta mer om dess för- och nackdelar? I den här artikeln ska vi titta närmare på denna diet.

Vad är ProLon-dieten?

ProLon-dieten skapades av en expert inom forskning av åldrande, den italienske biologen Valter Longo. Han är chef för Longevity Institute vid University of Southern California. Baserat på sin forskning föreslog han en dietplan som är inspirerad av fasta utan att faktiskt utesluta mat.

Den är också känd som “Fasting Mimicking Diet“, eller dieten som härmar fasta. Det är en väldigt speciell typ av fasta eftersom den låter dig äta viss mat. Genom dessa livsmedel ger du näringsämnen till cellerna vilket gör att den metaboliska balansen upprätthålls.

Därmed undviker man vissa risker och biverkningar som man ser med mer extrema former av fasta, som trötthet, låg produktivitet, lågt blodtryck och låga sockernivåer. Men hur kan man uppnå fasta med mat?

Jo, ProLon-dieten tillåter lågglykemiska kolhydrater, hälsosamma fetter och begränsat vegetabiliskt protein i kombination med kalorirestriktioner. På så sätt tror cellerna att de inte får näring och de processer som är involverade i att motverka åldrande, som att reparera och regenerera vävnader, aktiveras.

Planen omfattar 5 dagar i månaden i 3 månader. Den första dagen får du äta 1 100 kalorier och de återstående 4 dagarna 800 kalorier per dag. Det är en diet där konsumtionen av frukt, nötter, grönsaker och te dominerar.

Goda vanor

Baserat på de platser med högst förväntad livslängd i världen, som Okinawa i Japan, rekommenderar man att fasta två gånger om året och lägga sig till med följande vanor:

 • Drick ett glas vin om dagen.
 • Undvik fett och socker.
 • Drick två till tre koppar kaffe.
 • Drick tillräckligt med vatten.
 • Undvik kött och ägg.
 • Träna måttligt, till exempel ta en rask promenad eller använd trapporna istället för hissen.

En viktig sak att tänka på med ProLon-dieten är att den är framtagen för personer som inte har någon speciell sjukdom eller medicinskt tillstånd.

En klocka på en tallrik
ProLon-dieten anses vara en form av intermittent fasta, där man är tillåten att äta vissa livsmedel.

Du kanske också skulle vara intresserad av att läsa den här artikeln: Är effekterna av alkohol på hjärtat positiva eller negativa?

De möjliga fördelarna med ProLon-dieten

Vissa studier på ProLon-dieten har gett intressanta resultat gällande dess hälsofördelar. Vi diskuterar dem nedan:

 • En studie där deltagarna åt enligt ProLon 5 dagar i månaden under 3 månader visade att de personer som följde den här dieten minskade sin kroppsvikt och sitt magfett. Samtidigt blev inte deras magra muskelmassa påverkad negativt, medan deras blodtryck och kolesterolnivåer sjönk.
 • Samma studie drog slutsatsen att denna diet är säker, genomförbar och effektiv för att minska markörer och riskfaktorer för åldrande såväl som åldersrelaterade sjukdomar.
 • Andra studier visar att denna typ av diet sänker blodsocker, insulin och insulinliknande tillväxtfaktor I (IGF-I). När IGF-I är förhöjt är det associerat med en ökad risk att utveckla cancer.
 • Samtidigt har även en annan expertgrupp kommit fram till detta resultat. De såg att det förekom en regenerering av det stamcellsbaserade immunförsvaret efter att ha följt dieten.

Andra dieter som inkluderar långvarig fasta visar sig vara svåra att följa och ger många negativa effekter. En del av vetenskapen indikerar att ProLon-dieten minimerar risken för dessa effekter och minskar tidigare dysfunktioner.

Nackdelarna med ProLon-dieten

När vi analyserar ProLon-dieten inser vi att det inte är en individualiserad plan, och därför fungerar den inte för alla. Dessutom tar den inte hänsyn till vissa hälsotillstånd som kan göra den mindre lämplig att använda.

Efter att personen har fått sin dietplan, har han eller hon en konsultation med en nutritionist eller sjuksköterska som en del av programmet. Detta sker dock inte förrän man har påbörjat planen.

Å andra sidan minskar uteslutningen av vissa livsmedel som kött och ägg personens intag av högkvalitativt protein. Konsumtionen av bland annat biotillgängligt järn, vitamin B12 och fosfor påverkas också. Därför bör man noga övervaka patienten så att han eller hon inte får någon form av näringsbrist.

Rekommendationen att konsumera vin och kaffe – oavsett ålder och fysiologiskt tillstånd – bör man också ta lätt på. Dessutom hävdar en studie att det är hälsosammare att konsumera resveratrol (den huvudsakliga aktiva ingrediensen i vin) istället för själva alkoholdrycken.

En mer individualiserad träningsplan

Den rekommenderade typen av träning bör också ses över, eftersom det inte passar alla att ägna sig åt snabba promenader eller trappklättring. Det finns andra typer av träning som anpassar sig efter individens behov och förutsättningar.

När det gäller kaloribegränsning är det inte alls klart att det är fördelaktigt att bara konsumera 800 kalorier per dag under fyra dagar. Nyligen klargjorde Revista Argentina de Endocrinología y Metabolismo, att vissa dietprogram på internet inte har tillräcklig uppföljning och inte heller följer de studier som utförts av vetenskapen.

Denna varning gäller för nästan alla av de så kallade “mirakeldieterna”, särskilt när de påstår sig öka den förväntade livslängden till upp till 100 år. Å andra sidan rekommenderar ProLon-dieten vissa standardprodukter för 5-dagarsfastan utan större variationer av dem.

Den betonar också att man bör fasta bör minst två gånger om året för bra resultat. Hård marknadsföring är ett annat vanligt inslag i dessa “mirakeldieter”.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också kommer att tycka om att läsa den här:  Fördelar med en klar, flytande diet och när det rekommenderas

Vad ingår i ProLon 1-5-planen?

Planen innehåller en uppsättning av fem små lådor med ett menykort var, ett för varje dag, innehållande alla tillåtna livsmedel. Totalt finns det 73 växtbaserade ingredienser som inte går att byta mellan dagarna. Dessa livsmedel är följande:

 • Torra soppblandningar till vilka man tillsätter vatten och värmer upp
 • Kex av torkad grönkål och lin
 • Snackbars med nötter och kakao
 • Oliver
 • Omega-3 tillskott, till exempel algolja
 • Multivitamin och mineraler
 • Örtteer
 • En flaska vatten för att göra en smaksatt drink med glycerol

Drycken med glycerol bereder man från dag 2 till dag 5 med syftet att ge en mättnadskänsla. Det finns också en frågesektion på webbplatsen där vissa indikationer är listade enligt följande:

Kvinna med förvånat uttryck som äter en sallad
På grund av dess egenskaper klassificerar många experter ProLon-dieten som restriktiv. Därför bör man endast använda den under överinseende av dietist eller annan vårdpersonal.

Är det tillrådligt att följa denna diet?

Det råder ingen tvekan om att kosten är en av de mest inflytelserika faktorerna för hälsa, livskvalitet och åldrande. Därför bidrar en kost baserad på balans, kvalitet och kvantitet av näringsämnen till en god hälsa redan från tidig ålder.

Dessutom kan en hälsosam livsstil i kombination med konsumtion av naturliga, obearbetade och nyttiga livsmedel samt daglig motion öka antalet levnadsår utan behov av restriktiva dieter.

Men en patient kan med fördel följa ProLon-dieten vid en rekommendation av läkare och nutritionist. Dessa experter kan bäst bedöma om en sådan kostplan är relevant för dig enligt gällande kriterier för hälsa och fysisk kondition.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Junko Takahashi. El método Japonés para vivir 100 años. Editorial Planeta. Primera edición. 2017. Disponible en: https://www.planetadelibros.com/libros_contenido_extra/35/34843_El_Metodo_Japones.pdf
 • Brandhorst, S., Choi, I. Y., Wei, M., Cheng, C. W., Sedrakyan, S., Navarrete, G., Dubeau, L., Yap, L. P., Park, R., Vinciguerra, M., Di Biase, S., Mirzaei, H., Mirisola, M. G., Childress, P., Ji, L., Groshen, S., Penna, F., Odetti, P., Perin, L., Conti, P. S., … Longo, V. D. (2015). A Periodic Diet that Mimics Fasting Promotes Multi-System Regeneration, Enhanced Cognitive Performance, and Healthspan. Cell metabolism22(1), 86–99. https://doi.org/10.1016/j.cmet.2015.05.012
 • Lee, C., Safdie, F. M., Raffaghello, L., Wei, M., Madia, F., Parrella, E., Hwang, D., Cohen, P., Bianchi, G., & Longo, V. D. (2010). Reduced levels of IGF-I mediate differential protection of normal and cancer cells in response to fasting and improve chemotherapeutic index. Cancer research70(4), 1564–1572. https://doi.org/10.1158/0008-5472.CAN-09-3228
 • Cheng, C. W., Adams, G. B., Perin, L., Wei, M., Zhou, X., Lam, B. S., Da Sacco, S., Mirisola, M., Quinn, D. I., Dorff, T. B., Kopchick, J. J., & Longo, V. D. (2014). Prolonged fasting reduces IGF-1/PKA to promote hematopoietic-stem-cell-based regeneration and reverse immunosuppression. Cell stem cell14(6), 810–823. https://doi.org/10.1016/j.stem.2014.04.014
 • Juan Gambini, Raúl López-Grueso, Gloria Olaso-González, Marta Inglés, Khira Abdelazid, Marya El Alami, Vicent Bonet-Costa, Consuelo Borrás, José Viña. Resveratrol: distribución, propiedades y perspectivas. Revista Española de Geriatría y Gerontología. 2013.  Vol. 48. Núm. 2. Páginas 79-88. DOI: 10.1016/j.regg.2012.04.007
 • MEJÍA MG, VERONESI LA ; MALDONADO AL , FUENTES RH. Dietas restrictivas ¿realmente son lo que prometen? REV ARGENT ENDOCRINOL METAB. 2021; 58 #2. Disponible en: http://www.raem.org.ar/numeros/2021-vol58/numero-02/raem-58-2-37-45.pdf

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.