Fördelar med en klar, flytande diet och när det rekommenderas

En läkare kan be en patient att äta en klar, flytande diet under en viss period för att rensa ut eventuella gifter och förbättra en diagnostisk process. Dagens artikel diskuterar vad man bör tänka på när man blivit ordinerad denna diet.
Fördelar med en klar, flytande diet och när det rekommenderas
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Den klara flytande dieten är ett aggressivt protokoll som patienter implementerar för att rengöra sina tarmar. Det rekommenderas inte utan övervakning av en läkare och ett specifikt mål. Detta beror på att en klar, flytande diet inte är välbalanserad och kan leda till näringsbrister om man går på den under en längre tid.

Läkare ordinerar denna diet vid vissa tillfällen och händelser, till exempel inför ett tarmtest. Det underlättar eliminering av eventuellt avfall i mag- och tarmkanalen och förbättrar diagnosen av underliggande patologier.

Fortsätt läsa för att ta reda på mer om detta.

Syftet med en klar, flytande diet

Huvudsyftet med denna diet är att rensa ut eventuellt avfall i tarmkanalen. Det kan vara nödvändigt att göra av två skäl: att rengöra området eller underlätta diagnosen av vissa sjukdomar med efterföljande test.

Hur som helst, en person som följer denna diet för att förbättra tarmfunktionen eller för att rensa ut föroreningar måste göra det med viss försiktighet. Som vi ska berätta om nedan så saknar denna typ av diet många viktiga näringsämnen. Därför kan kroppen inte fungera korrekt om du går på denna diet under en längre tid.

kvinna äter klar flytande diet
En klar, flytande diet är mycket restriktiv och patienter bör endast använda den under medicinsk övervakning.

Ta reda på mer i den här artikeln: 11 viktiga punkter för en antiinflammatorisk kostplan

Egenskaper för en klar, flytande diet

Den här dieten fokuserar framför allt på att du ska få i dig vätska. Det säkerställer ett högt vätskeintag och en god elektrolytbalans, som anses vara nyckeln till hälsa. Observera att dåligt vätskeintag kan leda till oregelbundenheter i blodtrycket, vilket beskrivs i en studie publicerad i Nefrologia.

Som vi nämnde ovan är detta en ganska restriktiv diet där du endast kan inta följande:

 • Mineralvatten, kolsyrat eller smaksatt vatten
 • Silade fruktjuicer
 • Smaksatta drycker
 • Läsk
 • Te eller svart kaffe
 • Gelatin
 • Silade grönsaksjuicer
 • Sportdrycker
 • Skummad och silad buljong
 • Honung och socker
 • Godis

Kosten är emellertid ofta ännu mer restriktiv, beroende på specialistens instruktioner. Dessutom är den ganska bristfällig när det kommer till kalorier och proteiner. En person bör alltså inte följa denna diet på medellång eller lång sikt.

Du kanske redan vet att ett tillräckligt proteinintag är nyckeln för att förhindra utvecklingen av kroniska sjukdomar. Faktum är att kraven på dessa näringsämnen ökat i kostråd under de senaste åren, enligt en studie publicerad i Annals of Nutrition & Metabolism.

Exempelmeny

Det finns ett brett utbud av menyer för denna typ av diet. Det viktiga är att inte inkorporera andra livsmedel än de som läkaren rekommenderar. I allmänhet är det din läkare som bestämmer den dagliga menyn.

Frukost

 • Svart kaffe med socker/honung
 • 1 glas fruktjuice

Mellanmål på morgonen

 • 2,5 dl gelatin och ett glas juice

Lunch

 • 1 glas juice
 • Fettfri kycklingbuljong
 • 2,5 dl gelatin
 • Vatten

Mellanmål på eftermiddagen

 • Svart kaffe med socker/honung

Middag

 • 2,5 dl fettfri fiskbuljong
 • 2,5 dl gelatin
 • En kopp örtte med socker/honung

När ska man följa denna diet?

Som vi nämnde ovan är detta en läkarordinerad diet inte en viktminskningsdiet och man bör inte använda den under långa perioder. Den är effektiv för att rengöra tjocktarmen innan en koloskopi eller något annat diagnostiskt test av mag- och tarmkanalen.

Dieten kan även ordineras tillsammans med lämpligt tillskott i vid markant bakteriell dysbios. Eftersom detta kan innebära en förändring på mikrobiotan kan dieten vara en hjälp innan patienten gradvis börjar återinföra fibrer och fast föda för att hjälpa de nya bakterierna att bosätta sig.

klar flytande diet i form av grönsaksbuljong
En klar flytande diet kan ordineras före en koloskopi eller andra diagnostiska tester. Den bör inte följas för länge eftersom den saknar många viktiga näringsämnen.

Möjliga risker och kontraindikationer för en klar, flytande diet

Som du kan föreställa dig kommer denna diet inte att täcka ditt energibehov. I själva verket uppfyller den inte ens behoven av viktiga makro- och mikronäringsämnen. Därför finns en risk för akuta tillstånd på grund av en ineffektiv tillförsel av näringsämnen om du följer den längre än nödvändigt.

Till exempel visar en studie publicerad i tidskriften Advances in Food and Nutrition Research att det att inte få optimala mängder C-vitamin leder till skörbjugg på kort sikt. Att inte uppfylla järnbehovet leder å sin sida till anemi.

Därför rekommenderar man endast denna diet på inrådan av en behandlande läkare, och du måste följa din läkares råd om hur du går tillväga för att minimerar riskerna. Din läkare kommer sannolikt att instruera dig att äta en viss mängd socker för att undvika hypoglykemi.

En klar, flytande diet kräver ett strikt protokoll

Kort sagt, en klar, flytande diet bör inte användas som metod för att gå ner i vikt. Det är inte heller tillrådligt att göra det hemma som ett experiment. Detta eftersom det kan leda till skadliga hälsoeffekter, särskilt om den inte tillämpas korrekt.

Denna diet är en kortsiktig kostmetod med ett specifikt mål, och du bör inte använda den utöver det. Dessutom måste en läkare övervaka och godkänna dieten för att minska riskerna.

Slutligen, som en allmän regel, bör du undvika alltför restriktiva dieter. Detta beror på att de inte har några hälsofördelar på medellång till lång sikt och inte är hållbara. Det enda du kommer att få på längre sikt är sjukdom som beror på den ineffektiva tillförseln av näringsämnen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Dizdar OS, Yeşiltepe A, Dondurmaci E, Ozkan E, Koç A, Gunal AI. Hydration status and blood pressure variability in primary hypertensive patients. Nefrologia. 2020 Sep-Oct;40(5):522-530. English, Spanish. doi: 10.1016/j.nefro.2020.02.002. Epub 2020 Jun 11. PMID: 32536454.
 • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, Elmadfa I, Heseker H, Leschik-Bonnet E, Stangl G, Volkert D, Stehle P; on behalf of the German Nutrition Society (DGE). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi: 10.1159/000499374. Epub 2019 Mar 22. PMID: 30904906; PMCID: PMC6492513.
 • Granger M, Eck P. Dietary Vitamin C in Human Health. Adv Food Nutr Res. 2018;83:281-310. doi: 10.1016/bs.afnr.2017.11.006. Epub 2018 Feb 16. PMID: 29477224.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.