Pes anserinustendinopati: Symptom och behandling
Pes anserinustendinopati är en inflammation i senorna som utgör den anatomiska strukturen pes anserinus. Denna struktur ligger i den inre delen av knäet, strax under leden. Löpare är den grupp som drabbas oftast av detta tillstånd.
Är du en löpare? Har du någonsin råkat ut för detta problem? Läs mer om hur det uppstår och vad du kan göra för att behandla det i artikeln nedan.
Vad är pes anserinustendinopati?
Termen tendinopati (tendinit) avser en smärtsam inflammation i senorna. I detta speciella fall påverkar det den anatomiska strukturen i det inre knäet, strax under leden. Denna struktur består av tre muskler som kommer underifrån och utgör en del av benet. Dessa är följande:
- Semitendinosus-muskeln är en del av lårets bakre del och deltar i knäets böjning och utsträckning.
- Musculus gracilis ligger i lårets inre del. Denna muskel är ansvarig för att flytta knäet nära kroppen samt böja benet.
- Musculus sartorius: Muskeln går under detta namn eftersom den börjar vid höften, går över knäet och når tibia. Det har också att göra med höftledens rörlighet.
Sammanfattningsvis består pes anserinustendinopati av irritation och inflammation i senorna i dessa tre muskler och området runt dem. Kort sagt, det är en inflammation i knäleden.
Du kanske också vill läsa: Säg farväl till rygg- och ledsmärta med denna kur
Vem kan råka ut för pes anserinustendinopati?
Även om detta tillstånd kan påverka vem som helst är vissa grupper mer utsatta. Vi hänvisar till dem som har vanor eller egenskaper som gör dem predisponerade för att utveckla detta tillstånd.
Till exempel:
- Löpare: Människor som springer har ofta en större tendens att utveckla detta tillstånd. Detta beror på att löpning är en sport som har stor påverkan på lederna. Denna ansträngning irriterar brosket och senorna samt själva musklerna.
- Människor som är överviktiga: I det här fallet tvingas lederna ständigt ha en extra ansträngning, särskilt lederna i underkroppen. Varje rörelse överbelastar lederna med personens övervikt och skadar skelettpunkterna i stödmuskeln. Detta påverkar knä, anklar och höfter.
- Personer med anatomiska problem: Här hänvisar vi till bland annat plattfot, samt missbildningar i bäckenet eller benen. Konsekvenserna av dessa problem är att knäet inte kan utföra sin normala rörelse eller att det blir överbelastat. Resultatet är ett överdrivet slitage på senorna.
Vissa dåliga vanor kan också förhindra att dina muskler slappnar av ordentligt när du slutar träna. Vissa kanske till exempel inte stretchar när de är färdiga, eller tränar i olämpliga skor. Kontinuerlig spänning gör det lättare för dessa skador att inträffa.
Symptomen på pes anserinustendinopati
Det vanligaste symptomet är smärta. Detta är resultatet av inflammation i senorna i ett begränsat område. Eftersom de inte har utrymme att expandera har vätskan som ackumuleras från skadan ingenstans att ta vägen. Därför skapar det ett obehagligt tryck.
Smärtans egenskaper såväl som intensiteten och varaktigheten varierar från person till person. Dessutom är de stunderna då det ger sig tillkänna varierande. Det är dock vanligt att individer upplever kontinuerlig smärta som är svår att bli av med. För vissa kan smärtan även kvarstå på natten.
Ibland kan smärtan avta när du utför övningar eller värmer upp. Men när den fysiska aktiviteten är över, återkommer de. Detta har att göra med muskelmetabolism och hur det distribuerar kemikalierna i cellerna.
Du kanske också vill läsa: 7 anledningar till varför dina leder gör ont
Hur kan du behandla detta tillstånd?
Korrekt behandling av denna typ av skador är mycket viktigt, eftersom komplikationer kan leda till att detta tillstånd blir kroniskt. Det första du självklart bör göra är att ta dig till en specialist för att bekräfta eller utesluta denna typ av ledinflammation.
Därefter kommer terapin att baseras på en kombination av olika steg:
- Vila: Det är viktigt att vila leden och de drabbade musklerna för att dämpa irritation och inflammation. Det är bäst att höja benet med en kudde under knäet, om möjligt, så att området kan slappna av ordentligt.
- Kyla och antiinflammatoriska läkemedel: Massage med is är fördelaktigt för att minska inflammationen. Dessutom kan du i ögonblick med mycket akut smärta ta antiinflammatorisk medicin.
- Sjukgymnastik: En sjukgymnast är den som bäst kan bestämma behandlingen för varje enskilt fall. Ofta består behandlingen av en kombination av olika tillvägagångssätt, som bland annat massage, kryoterapi, ultraljudsterapi och bandage.
Försumma inte dina knän
Pes anserinustendinopati är ett ganska vanligt tillstånd som kan drabba vem som helst. Men löpare och överviktiga personer är mer benägna att utveckla denna typ av skada.
Lägg dig till med goda vanor när det gäller träning, stretching och användning av nödvändig utrustning. Dessa åtgärder är grundläggande när det gäller att förebygga detta tillstånd. Samtidigt bör överviktiga människor ändra sin livsstil för att minska denna riskfaktor.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Carrillo-Esper, R., Denise Zepeda-Mendoza, A., Pérez-Calatayud, A., Díaz-Carrillo, A., Peña-Pérez, C., & Arturo Rivero-Martínez, J. (2014). Bursitis anserina CASO PROBLEMA. In Rev Invest Med Sur Mex (Vol. 21, Issue 2).
- Tendinitis y bursitis de la pata de ganso. (n.d.). Retrieved June 19, 2020, from https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=53151
- Naba, Eliana. “Tendinitis de Aquiles en corredores.” (2012).
- Silván, Hernán. “Manual de lesiones del corredor.” Prevención y tratamiento Grupo Arthax. Madrid (2001).
- Ugalde, Priscilla Bonilla, Melany Chavarría Briceño, and Cesia Grajales Navarrete. “Tendinitis rotuliana (rodilla del saltador).” Revista Médica de Costa Rica y Centroamérica 73.620 (2016): 519-523.
- Rosa, Andrés. “Fisiologia en el entrenamiento de la aptitud física muscular.” Efdeportes. com 1 (2015).
- Gómez, Jaime Gutiérrez, Mariano Fernández Fairén, and Santiago Sandoval Haro. “Tendinitis y bursitis de la pata de ganso.” Ortho-tips 10.3 (2014): 163-178.
- de la Hera Cremades, B., L. Escribano Rueda, and A. Lara Rubio. “Rodilla en resorte interno por engrosamiento de la pata de ganso.” Revista Española de Cirugía Ortopédica y Traumatología 61.3 (2017): 200-202.