Säg farväl till rygg- och ledsmärta med denna kur

Att sträcka dig, stöta till saker och ha dåliga vanor försvagar benen och lederna. För att hålla dem i god form och undvika krämpor och smärtor kan du prova på detta recept.
Säg farväl till rygg- och ledsmärta med denna kur

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Rygg- och ledsmärta är vanligt idag, och det är faktiskt en av de huvudsakliga anledningarna till att folk uppsöker läkare. De orsakas generellt av överansträngning under arbetsdagen, men kan även bero på trauma och sjukdom.

De flesta fall av rygg- och ledsmärta behandlas lätt med vila, smärtlindrare och styrkeövningar. De kan dock komma tillbaka och kopplas till utvecklingen av kroniska sjukdomar som artrit och osteoartrit.

Det mest oroväckande är att det kan förvärras med tiden – så pass att din rörlighet och förmåga att göra dagliga sysslor begränsas. Det är därför det är så viktigt att ändra dina matvanor och få i dig de näringsämnen dina ben och leder behöver för att hålla sig starka.

Av den anledningen kan det vara bra att veta att det finns naturliga tillskott där ute, vars egenskaper hjälper till att stärka benen och lederna utan att utsätta kroppen för oönskade bieffekter. Och så är fallet för naturligt gelatin. Det är rikt på kollagen, som har visat sig vara fördelaktigt för hälsan.

Nedan vill vi berätta om de huvudsakliga fördelarna för behandling av rygg- och ledsmärta, och vi vill även dela med oss av ett enkelt recept som låter dig nyttja dessa fördelar hemma.

Vad är naturligt gelatin och hur lindrar det smärta?

lindra rygg-och ledsmärta

Gelatin är en naturlig produkt som skapas genom att bearbeta gris- och kofett. Huden och benen är de områden som används mest, då de har störst koncentration av protein. Trots att denna process kanske inte är så behaglig för många är det då bra att tänka på hur användbart gelatin är för många olika recept. Som om det inte vore nog är det även en källa till näringsämnen.

Fördelar för att lindra rygg- och ledsmärta

Gelatinets huvudsakliga fördelar mot smärta beror på att det består av över 90% protein, 2% mineralsalter och 8% vatten. Dessa beståndsdelar förbättrar kroppens förmåga att syntetisera kollagen och minskar avsevärt inflammation. Det innehåller dessutom aminosyror såsom arginin och glycin. När dessa når kroppens organ stimulerar de konstruktionen av muskelmassa och stärker lederna.

ledsmärta i handen

Trots att det är en djurprodukt innehåller det inte något kolesterol. Gelatin är fettfritt och har ganska få kalorier. Det förlänger dock mättnadskänslan, förbättrar ämnesomsättningen och hjälper till att utföra matsmältningsprocesser på rätt sätt.

Det mest intressanta är dock att det är utmärkt för att ge brosk styrka och elasticitet, minska slitage och förebygga att allvarligare skador inträffar. Dess aktiva beståndsdelar håller även huden frisk, minskar risken för tidiga ålderstecken och stärker benen.

Gelatinrecept för att lindra rygg- och ledsmärta

gelatinrecept

I ett försök att skydda lederna rekommenderar vi att du får i dig 10 till 15 gram naturligt gelatin om dagen. Denna mängd kan inkluderas i bakverk, smoothies, naturliga juicer och andra produkter som är lätta att konsumera.

Det är en god idé att även använda ett rent gelatinrecept för att minska smärta från överarbete och skador.

Ingredienser

 • 1 tesked gelatin
 • 1 dl kallt vatten
 • 1 dl varmt vatten

Instruktioner

 • Tillsätt gelatinet i det kalla vattnet och låt stå över natten.
 • Följande morgon häller du blandningen i en metallbehållare och tillsätter det varma vattnet. Värm i ett vattenbad.
 • När gelatinet är upplöst tar du bort det från värmen och serverar.
 • Ta det varje morgon innan frukost, minst 30 minuter innan dagens första måltid.
 • Du kan även hälla i ett glas apelsinjuice för att förbättra smaken och göra det lättare att absorbera.

Att kontinuerligt konsumera detta hjälper dig att undvika slitage på lederna såväl som smärta.

Resultatet beror på varje persons livsstil, framförallt när det gäller ens diet. Ta inte denna kur om du har problem med matsmältningen eller levern.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Benjakul, S., & Kittiphattanabawon, P. (2018). Gelatin. In Encyclopedia of Food Chemistry (pp. 121–127).
 • Djagny VB, Wang Z, Xu S. Gelatin: a valuable protein for food and pharmaceutical industries: review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2001;41(6):481‐492. doi:10.1080/20014091091904
 • Moskowitz RW. Role of collagen hydrolysate in bone and joint disease. Semin Arthritis Rheum. 2000;30(2):87‐99. doi:10.1053/sarh.2000.9622
 • Su K, Wang C. Recent advances in the use of gelatin in biomedical research. Biotechnol Lett. 2015;37(11):2139‐2145. doi:10.1007/s10529-015-1907-0

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.