Hur gelatin kan hjälpa håret att bli friskt

När du applicerar denna behandling en gång per vecka hjälper proteinet i gelatinet håret genom att ge näring, styrka, glans och volym.
Hur gelatin kan hjälpa håret att bli friskt
Karla Henríquez

Skriven och verifierad av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Ta reda på ett oumbärligt skönhetstips för vågigt eller lockigt hår som tillför glans och definition med de enklaste av ingredienser. I dagens artikel kommer vi att förklara hur gelatin för håret är ett fantastiskt och billigt sätt att ta hand om det, utan att behöva vända sig till dyra kommersiella alternativ.

Kvinnor som har vågigt eller lockigt hår vet hur jobbigt det är att stoppa friss och tämja alla strån. Lockigt hår är vanligtvis mot det torra hållet och kräver ofta att man använder gel, vax, mousse eller sprej för att hålla det på plats – framförallt i fuktiga eller våta förhållanden.

Men det finns en produkt på marknaden som kan hjälpa dig att tämja ditt lockiga hår på ett enkelt, billigt och naturligt sätt: gelatin.

Hur använder man gelatin för håret?

Skinande hår

Gelatin hjälper håret bäst när du blandar det med ditt vanliga balsam.

Om du har en 300 ml balsamflaska är mängderna som följer:

 • 1 matsked gelatin
 • 5 matskedar rumstempererat vatten

Beredning

 • Kombinera vattnet och gelatinpulvret i en liten kastrull och rör om tills det är upplöst.
 • Värm blandningen i en minut tills den är smått varm.
 • Låt den svalna och ha i ditt vanliga balsam.

Vi rekommenderar att läsa: 5 vårdande och naturliga hårbalsam

Gelatininpackning

Aloe vera och gelatin för håret

Du kan även bereda en hårinpackning med gelatin för att behandla skört eller ömtåligt hår. För detta recept behöver du även aloe vera.

Ingredienser

 • 1 matsked gelatin
 • 2 dl vatten
 • 1 matsked aloe vera-gel

Beredning

 • Lös upp gelatinet i vattnet precis som i det tidigare receptet och tillsätt sedan aloe veran.
 • Förvara i kylskåpet och applicera i blött hår i tio minuter en gång per vecka.

Varför gelatin hjälper håret

Gelatin är rikt på protein, vilket tränger in djupt i håret för att tillföra textur, volym, glans och fyllighet. För att dra mest nytta av denna behandling bör du använda den minst två gånger per vecka. Du bör även undvika överdriven användning av hårtorkar och locktänger, som kan torka ut och skada ditt hår.

Andra tips

Gelatin är ett utmärkt alternativ så länge du kommer ihåg följande grundläggande tips för hårvård:

 • Skydda ditt hår från solljus under de ljusaste timmarna på dagen. Speciellt om du är på stranden eller höga altituder.
 • Du bör alltid välja naturliga schampon och hårprodukter som inte innehåller paraffin.
 • Tvätta inte håret i hett vatten – prova varmt vatten och gör alltid den avslutande sköljningen med kallt vatten.
 • Kamma håret med en bredtandad kam och var varsam för att förhindra skada.
 • Låt ditt hår lufttorka eller använd de svalare inställningarna på hårtorken.

Stärk ditt hår från insidan

För att få vackert hår och förbättra hårhälsan är det viktigt att du kommer ihåg att det du äter ger näring åt skalpen. Om du lider av torrt, lockigt hår kan du lida av en näringsbrist som kan motverkas genom att lägga till följande livsmedel i din diet:

Öljäst

Öljäst

Öljäst är ett utmärkt tillskott för huden, håret och naglarna som hjälper till att eliminera gifter från skalpen, bekämpar håravfall och förbättrar hårtexturen.

Vetegroddar

Detta tillskott är även det mycket näringsrikt, och kan tas med öljäst på morgonen med lite juice.

Linfröolja

Denna olja är rik på essentiella fettsyror som bekämpar torrhet i håret och huden. Du bör endast konsumera kallpressad linfröolja som är rå, utan att tillaga den.

Nötter

Nötter för håret

Nötter är inte bara väldigt näringsrika, utan innehåller även nyttiga fetter. Ät en näve rostade nötter utan tillsatt salt varje dag.

Avokado

Denna frukt är en utmärkt källa till vegetabiliskt protein och också innehåller vitaminer, mineraler, essentiella fettsyror och fibrer. Försök att äta en halv avokado om dagen för att förbättra hårhälsan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.