14 naturliga och effektiva tips för friskare hår

14 naturliga och effektiva tips för friskare hår
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 11 maj, 2024

Ditt hår är känsligt för många saker: fuktighet, hetta, mineralinnehållet i vatten, ultravioletta strålar, din frisyr, stress – det är med andra ord svårt att alltid hålla det glansigt, vackert och friskt, men det är definitivt inte omöjligt. Oroa dig inte. Ta fram penna och papper så att du kan notera våra 14 utmärkta tips på hur du kan få friskare hår på nolltid!

14 tips för friskare hår

Tips #1: Borsta och styla

När du vårdar ditt hår är det viktigt att alltid borsta det med naturliga borst och att göra det varsamt för att undvika skador på rötterna och hårfibrerna. Undvik att borsta håret när det är blött eftersom det då är känsligare och lättare går sönder. För att trassla ut blött hår bör du använda en kam med tjocka tänder och kom alltid ihåg att börja vid topparna.

Tips #2: Vilka produkter bör du använda?

Du vet redan att det finns många kemiska produkter som ditt hår dagligen utsätts för, och det går inte alltid att ersätta dem med naturliga varianter. Om du till exempel har torrt hår är det bra att satsa på en naturlig behandling med het olja. Schampon som innehåller alkohol är väldigt aggressiva mot hårbotten, och det är även geler och mousser.

Avslutningsvis bör du aldrig skölja med vatten som är för varmt eller för kallt när du tvättar håret – ljummet vatten är bäst. Om du lägger märke till att du tappar hår bör du sluta använda permanenta hårfärger eller andra kemiska behandlingar omedelbart.

Få friskare hår med naturliga medel

Tips #3: Klipp håret vid rätt tillfälle

Visste du att det finns en mystisk koppling mellan att klippa håret och månen? Om du klipper ditt hår på en dag när det är en tilltagande halvmåne växer det snabbare, men om du klipper det vid en avtagande halvmåne växer det långsammare. Du kan dock alltid klippa topparna för att förbättra syreflödet i håret och förbättra dess styrka och tillväxt.

Tips #4: Var försiktig med hårtorkar

Het luft från en hårtork kan skada hårets rötter, så se till att hålla hårtorken minst 15 centimeter från ditt huvud. Om du bara vill få din frisyr att sitta är det bäst att använda kalluft.

Tips #5: Glansigt hår

Vem vill inte ha glansigt och vackert hår? Dessvärre kan damm, brist på näringsämnen och utsättning för cigarettrök förstöra ditt hårs naturliga glans. Följande behandling kan dock återställa ditt hårs ursprungliga glans: Allt du behöver är att tvätta ditt hår i en lösning med vatten och äppelcidervinäger. Du kan även använda citronsaft. Förutom att denna metod ger dig friskare hår, tar den även bort mjäll och andra bakterier som finns i håret.

Tips #6: Smutsiga kammar och borstar

Du vet redan vad damm och fett kan göra med ditt hår, så kom ihåg att redskapen du använder för att styla ditt hår kan bli smutsiga och därför göra ditt hår smutsigt. Vi rekommenderar att du lägger dem i en skål med varmt vatten och fyra teskedar bikarbonat. Låt dem ligga i minst 20 minuter och skölj sedan av dem. Du kommer märka hur mycket renare de är!

Tips #7: Bäst schampo för normalt hår

Aloe vera är bra för håret

Gelen från aloe vera har många fördelaktiga egenskaper. Den har använts i apotek för att göra lotions, fuktgivande mjölk, emulsioner för massage mm. och är effektiv för att ge dig friskare hår.

Detta schampo gör ditt hår silkeslent och glansigt efter bara en veckas användning, men kom ihåg att du bör undvika det om du har torrt eller fett hår. Du behöver 100 ml honungsbaserat schampo, 200 ml aloe vera-gel och två matskedar whisky. Blanda de tre ingredienserna och skaka väl. Förvara det i en flaska på en mörk plats i sex månader, och använd det sedan för att tvätta ditt hår.

Tips #8: För oljigt hår och mjäll

Denna blandning är en perfekt lösning för friskare hår. Det stärker håret, motverkar mjäll och tar bort överflödiga oljor. På bara en månad kommer du märka att håret växer snabbare och är starkare. Du behöver 100 cl vitt vin, 10 gram vardera av sjögräsen agar-agar, hijiki och kombu, samt melass.

Häll i vinet och lägg i sjögräset i en kastrull och låt det sjuda i 15 minuter. Häll den varma blandningen i en behållare och förslut den tätt. Låt det sedan stå på en mörk och torr plats i tre dagar, samtidigt som du då och då skakar om behållaren. Sila vätskan och lägg till samma mängd melass för att fördubbla blandningen. Rör om och låt den stå för förvaring.

Drick tolv centiliter tre gånger dagligen innan varje måltid. Eftersom sjögräs är väldigt förtjockande kan du behöva värma blandningen innan du dricker den.

Tips #9: Hemgjort balsam

Använd hemgjord majonnäs som balsam

Vill du att ditt hår ska vara mjukt och glansigt? Allt du behöver är ett enkelt, hemgjort balsam. Gnid in din hårbotten med hemgjord majonnäs i fem minuter innan du schamponerar som vanligt. Du kommer märka hur mycket glansigare ditt hår blir!

Tips #10: Hemgjord fuktgivare

Det är lätt att håret blir torrt på grund av miljön, vissa schampon, hårt vatten och andra aspekter. Du kan dock fixa detta tillstånd med denna fuktgivare.

Låtsas att du är en professionell stylist och fixa blandningen själv. Du behöver en keramikskål och en träsked. I skålen blandar du två teskedar honung, lite olivolja och en äggula.

Gnid varsamt in denna blandning med fingertopparna i hårbotten och hår. Täck ditt huvud med en handduk i 20 minuter och tvätta sedan håret som vanligt. Berätta för oss hur bra det fungerade!

Tips #11: Håråterställning

Det är så frustrerande att ha burriga och trasiga hårstrån som sticker ut överallt! Men oroa dig inte mer, för med denna hårbehandling blir allt lent och återställt.

Blanda en matsked honung, två äggulor, en matsked yoghurt och en matsked varmt vatten. Med hjälp av lätt massage applicerar du det i håret och slår sedan in huvudet i plastfolie. Vänta i 20 minuter och skölj sedan med varmt vatten.

Tips #12: Närande krämer

Stärk rötterna med en närande kräm

Det finns inget bättre för ditt hår än en närande kräm – den både stärker rötterna och accelererar hårväxten och fungerar effektivt för att ge dig friskare hår. Mosa en banan och en mogen avokado i en skål och massera noggrant in blandningen i håret. Täck det sedan med en liten tygduk och låt det sitta i 15 minuter. Du kan skölja med vatten och tvätta som vanligt. Upprepa denna behandling varje vecka.

Tips #13: Förebygg löss

Löss är ett jobbigt problem som mestadels drabbar barn, men även vuxna. Det är inte bara obehagligt från en estetisk synvinkel, utan även för att de kan sprida sjukdomar och orsaka extrem klåda i hårbotten. Vill du snabbt bli av med dem? Tvätta bara håret med vinäger två gånger per vecka. Att applicera vinäger efter att du har sköljt ur schampot gör även ditt hår glansigt och silkeslent.

Tips #14: Andra förslag

Som avslutning vill vi ge några sista tips som kan stärka och ge dig vackrare och friskare hår:

  • Undvik stress eftersom det kan försvaga håret och få det att falla av.
  • Rök inte eftersom nikotin interagerar med proteinerna i kroppen och påverkar håret.
  • Lägg till livsmedel i din diet som är rika på vitamin C och B, som guava, dadlar, persikor och fullkorn.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.