Naturlig och effektiv borttagning av löss

Naturlig och effektiv borttagning av löss

Senaste uppdateringen: 03 februari, 2020

Alla typer av skolor eller dagis måste förebygga löss. Om det är för sent och ditt barn redan har drabbats av löss finns det möjlighet att ta bort lössen naturligt. Ingen vill egentligen ens tänka på löss, men även det renaste av barn kan komma hem med dem.

Skolan, lekparken, aktiviteter och dagis är alla platser och tillfällen där barn kan få löss. Ta reda på hur du kan bli av med löss naturligt, döda löss säkert och utan gift. Det är illa nog att ditt barn kommit hem från skolan med löss utan att behöva lägga gift på ditt barns huvud.

Vissa antilössprodukter tillverkas fortfarande med gift som är förbjudet inom jordbruk. Majoriteten av alla lössprodukter är även brandfarliga. Nästan alla dessa produkter orsakar allvarliga problem om du använder dem för länge, för ofta eller på ett för ungt barn.

Om du använder några av dessa produkter borde du åtminstone läsa varje ord av instruktionerna och följa dem exakt. Men du kan även behandla löss naturligt. Läs hela artikeln innan du påbörjar en naturlig behandling mot löss.

Döda lössen

Löss kan dödas snabbt, enkelt och naturligt med majonnäs. Ta bara fram en ny burk majonnäs från kylskåpet eller köp en i affären. Ta en dl (eller flera) majonnäs och täck hela ditt barns huvud, samtidigt som du ser till att även täcka bakom öronen och i nacken.

Du kan täcka huvudet med en badmössa i plast för att förebygga att majonnäsen droppar eller kommer på möbler. Låt det sitta i två timmar så att lössen kvävs och deras ägg förstörs. Ta sedan bort badmössan och kasta den. Tvätta dina händer väl med tvål och ditt barns hår med schampo. Du kan tvätta håret två gånger eller fler med schampo för att få deras hår rent.

Om du inte har någon majonnäs kan du även använda vaselin och följa samma procedur. Tänk dock på att det enda sättet att bli av med vaselin i håret är att använda babyolja och skrubba håret ordentligt för att få bort så mycket du kan. Tvätta sedan håret tre gånger med schampo och varmt vatten.

Du kan låta vaselinet sitta över natten om du vill, men detta är inte säkert att göra med majonnäs eftersom den blir giftig när den inte hålls kyld – ditt barn kan klia sig i huvudet under natten och sedan stoppa fingrarna i munnen.

Om du inte litar på att majonnäs och vaselin kväver lössen kan du även göra ett naturligt schampo som dödar löss. Lägg till fem droppar eterisk tea tree-olja, fem droppar eterisk rosmarinolja, fem droppar eterisk lavendelolja, fem droppar eterisk myntaolja och fem droppar eterisk eukalyptusolja till en bas bestående av fem matskedar oliv- eller kokosolja.

Lägg till en liten mängd vanligt schampo i blandningen och applicera i håret. Låt det sitta i en timme under en handduk eller badmössa som är tillräckligt tajt för att inget ska droppa ut. Skölj håret och använd inte balsam. Du kommer lägga märke till att håret blir väldigt lätt att kamma efter att du använt denna oljiga blandning.

VARNING:

  • 1) En bebis eller ett barn som är yngre än fem år kan drabbas av långsam andning eller till och med sluta andas i närheten av eukalyptusolja!
  • 2) Hypertoni kan förvärras av eterisk myntaolja.
  • 3) Mynta och rosmarin kan vara skadligt under graviditet. Använd då bara receptet utan dessa oljor.

Ta bort äggen

Efter schamponering sköljer du håret och skalpen med vinäger. Detta lossar limmet som håller fast äggen på hårstråna. Skölj med varmt vatten, men inte så varmt att det bränner barnet.

Äppelcidervinäger

Många av äggen elimineras genom sköljningen med vinäger. Du kan dock behöva handskas med de ägg som kvarstår. Majonnäs kan inte döda de väldigt unga äggen eftersom de inte har kläckts än och därför inte behöver luft. Även om den skulle ta död på dem så tillåter dagis inte att barn kommer tillbaka innan äggen är eliminerade.

Kamma håret med en vanlig kam och använd sedan en kam som är speciellt framtagen för att ta bort ägg och löss. Du kan köpa denna kam på apotek bredvid schampon mot löss.

Kolla håret efter löss

När du tror att du är klar ska du använda bra ljus för att kolla hela huvudet när det är torrt (äggen är lättare att se i torrt hår. Äggen är väldigt små och skiner på ett speciellt sätt vid en specifik vinkel. Äggen tenderar att sitta på själva hårstråna, med de nyaste direkt vid skalpen och de äldre ett par centimeter därifrån.

Du måste kolla håret i mindre sektioner, och framförallt vid hårlinjen, i nacken och bakom öronen – de kan dock befinna sig var som helst. Om du hittar några ägg kan du ta bort dem med fingrarna, kamma bort dem med en kam eller klippa bort bitar av hår som har ägg på sig. Se till att lägga varje ägg eller bit av hår i en skål vinäger eller varmt vatten med tvål och ammoniak.

Skölj igen

Om du fortfarande kan se mer än ett par ägg kan du använda ett omslag med vinäger för att ytterligare rengöra håret. Blöt en handduk i en blandning bestående av en del vinäger och en del vatten. Slå in ditt barns huvud i en handduk och låt sitta i en timme. Låt håret torka och kolla sedan återigen efter ägg.

Ögonbryn och ögonfransar

Om det finns några ägg på ögonfransarna eller i ögonbrynen kan du täcka dem vaselin, eftersom detta inte skadar barnet. Återapplicera fyra gånger dagligen.

Kolla efter löss igen

Du måste kolla håret varje dag för att leta efter missade ägg eller sådana som blivit tillräckligt stora för att se. Om ett ägg lämnas kvar kläcks ytterligare en lus och påbörjar hela processen igen eftersom en enda lus kan lägga åtta nya ägg om dagen.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.