Så gör du för att följa pegandieten

Framgången för pegan-dieten ligger i dess ingredienser. Dessa måste vara naturliga och fria från kemikalier och GMO. Pegan-dieten är en blandning av paleo-dieten och vegankosten.
Så gör du för att följa pegandieten

Senaste uppdateringen: 03 juli, 2020

Grundtanken för att följa pegandieten är konsumtion av växtbaserad mat. Det är en kombination av att följa paleodieten och vegankosten. Paleodieten är den diet som förmodligen följer de matvanor som våra förfäder hade under den paleolitiska perioden.

Vad går att följa pegandieten ut på?

En massa glutenfri mat

Pegandieten har utvecklats av den amerikanska nutritionisten Mark Hyman. Det som paleodieten har gemensamt med pegandieten är att man inte konsumerar bearbetade livsmedel. Om du vill följa pegandieten är du dessutom vegan.

Men det handlar inte bara om att äta samma slags mat som våra förfäder gjorde, utan också om hur maten konsumeras. Detta är resonemanget för att man ska undvika raffinerade livsmedel, pålägg, korv o.s.v.

Som vi tidigare nämnde handlar att följa pegandieten om att man endast äter livsmedel av vegetabiliskt ursprung, men det betyder även att man ser till att inte äta bearbetad mat. Av denna anledning är mat såsom tofu eller tempeh inte accepterad.

Framgången bakom pegandieten

Framgången bakom pegandieten ligger i dess ingredienser. Dessa måste vara naturliga och fria från kemikalier och GMO. Dessutom måste grönsaker utgöra 75% av maten man äter , och dessa måste vara av naturligt beprövat, ekologiskt och hållbart ursprung.

Hälsosamma fetter är nödvändiga eftersom de har en grundläggande roll för din kropps hälsa. Avokado, kokosolja, nötter och olivolja är mer än välkomna. Hälsosamma fetter ger viktiga fettsyror och andra näringsämnen.

När det gäller kosten måste köttet vara från gräsmatade djur, fisken måste vara vildfångad och äggen ekologiska. Baljväxter uppmuntras starkt, särskilt linser. Människor som följer denna diet bör äta cirka 2,5 dl baljväxter per dag.

De måste också äta glutenfritt spannmål såsom quinoa, amarant, glutenfri havre, majs, ris eller hirs. Sockerarter och raffinerade spannmål skall undvikas. Tanken bakom detta är att överdriven konsumtion av socker ökar din risk för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och övervikt.

Dessutom undviker de som försöker följa pegandieten också mejeriprodukter, och ersätter dessa med vegetabiliska drycker såsom soja- eller havremjölk.

Du kanske även vill läsa: 5 tips för att kontrollera sockersug

Fördelarna med att följa pegandieten

Denna diet utesluter inte något livsmedel som är grundläggande för din kropps välbefinnande. Således ger det dig allt du behöver för att få tillräckligt med energi och fungera korrekt med dess noggranna balans mellan ingredienser. Dess huvudegenskaper är:

Balanserar blodglukos- och insulinnivåerna

Pegandieten balanserar blodglukos- och insulinnivåerna

På grund av att detta är en diet med lågt glykemiskt index balanserar den kroppens nivåer av insulin och blodglukos. Detta beror på att dieten innehåller lite till noll raffinerat mjöl och kolhydrater.

Genom att följa pegandieten kan du förbättra symtomen på diabetes, stress, ångest och andra sjukdomar kopplade till blodsockersjukdomar.

Reglerar kolesterol

Dess effektivitet mot dåligt kolesterol minskar också risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Dessutom förbättrar dieten inflammationer tack vare bidraget från omega-3, som du kan få från linfrö, fisk, alger och nötter och en lägre köttkonsumtion.

Låg toxicitet

Denna typ av diet främjar konsumtion av lokala, ekologiska och icke-toxiska produkter och uppfödning av djur med respekt. Den kan också hjälpa dig att gå ner i vikt och behålla den.

Är det hälsosamt att följa pegandieten ?

Är pegandieten hälsosam?

Frågan är om pegandieten verkligen är hälsosam och om den kan hjälpa dig att gå ner i och bibehålla en optimal vikt. Det största problemet med dieten är att den kan vara för strikt på grund av att det är en kombination av paleodieten och att följa en vegans kost.

Dessutom begränsar den också konsumtionen av baljväxter, vissa proteiner med vegetabiliskt ursprung och alla bearbetade livsmedel, även om det är minimalt. Rådfråga gärna en nutritionist innan du fattar beslut om att följa dieten.

Sammanfattning

Du bör komma ihåg att det hittills inte finns några bevis som tyder på att denna typ av diet har någon fördel jämfört med andra typer av dieter, även mindre strikta sådana.

Trots dess fördelar är de andra två kostuppläggen som utgör pegandieten (paleo och vegan) mindre strikta och kan vara bättre på lång sikt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Srour B., Fezeu LK., Kesse Guyot E., Alles B., et al., Ultra processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study. BMJ, 2019.
  • Rozenberg S., Body JJ., Bruyere O., Bergmann P., et al., Effects of dairy products consumption on health: benefits and beliefs–a commentary from the belgian bone club and the european society for clinical and economic aspects of osteoporosis, osteoarthritis and musculoeskeletal disease. Clacif Tissue Int, 2016.
  • Abdelhamid AS., Brown TJ., Brainard JS., Biswas P., et al., Omega 3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev, 2018.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.