Nötbrödsfrukten: en högkvalitativ näringskälla

Nötbrödsfrukten: en högkvalitativ näringskälla

Senaste uppdateringen: 04 april, 2023

Nötbrödsfrukten, som växer på Nötbrödsträdet, är en vanlig frukt i länder som Mexiko och Brasilien. Nötbrödsfrukten är en stor näringskälla och innehåller flera olika högkvalitativa näringsämnen. På latin heter trädet Brosimum alicastrum, och är inte vanligt förekommande i europeiska områden. Frukten sprider sig dock gradvis över världen på grund av dess hälsofördelar. Vissa anser att det är en så kallad superfood, en term som näringsexperter vanligtvis inte gillar.

Innan vi börjar vill vi nämna att grönsaker som växer på den södra amerikanska kontinenten vanligtvis har kännetecknet att innehålla höga koncentrationer av antioxidanter.

Dessa element hjälper till att neutralisera bildandet av fria radikaler, vilket kan hjälpa till att förhindra utvecklingen av vissa komplexa patologier. I grunden är kontroll av redoxbalansen nyckeln till att förhindra att hälsotillståndet förvärras med åren.

Nötbrödsfrukten som näringskälla

Nötbrödsfrukten är populär att använda för att göra en dryck som fungerar som kaffeersättning. Den innehåller inga giftiga ämnen eller allergiframkallande ämnen.

Den påverkas inte heller av aflatoxiner, något som anses vara mycket positivt ur livsmedelssäkerhetssynpunkt. De koncentrerade kolhydraterna har lågt glykemiskt index och är en källa till viktiga mineraler och vitaminer.

En kaffedrink med gjord på nötbrödsfrukten
Nötbrödsfruktens aromatiserade smak gör den god som en ersättningsdryck för kaffe.

Framför allt är det viktigt att lyfta fram förekomsten av kalcium, järn och vitaminerna A, B, C och E inuti nötbrödsfrukten. Det är också en proteinkälla, och kan på så vis hjälpa dig att täcka dina dagliga behov. Det kan inkluderas utan några större problem i samband med en kalorifattig kost om du vill gå ner i vikt.

Fördelar med nötbrödsfrukten

Bland fördelarna med nötbrödsfrukten är att den kan hjälpa till att förhindra järnbristanemi. Detta mineral har låg tillgänglighet för människokroppen. Men när vi konsumerar det tillsammans med en betydande mängd C-vitamin underlättas absorptionen. Detta visar forskning publicerad i Annals of the New York Academy of Sciences.

nötbrödsfrukten är en god näringskälla
Vill du avstå från kaffe? Vad säger du om att ersätta din dagliga kopp med en dryck på nötbrödsfrukt?

Vitamin C i sig är kapabelt att stärka både medfödd och adaptiv immunfunktion. Detta visar bland annat en studie publicerad i Nutrients. Att hålla nivåerna av detta element inom optimala intervall bidrar till en bättre hantering av symtom om du utvecklar en infektionssjukdom. Av denna anledning kan det vara bra med ett tillskott när du upptäcker uppkomsten av ett problem av denna typ.

Till allt detta kan vi lägga till nötbrödsfruktens innehåll av kalium, vilket är ett mineral som har en antagonistisk verkan mot natrium vid blodtryckskontroll. Därför är det viktigt att säkerställa ett tillräckligt och kontinuerligt intag av mineralet för att undvika episoder av högt blodtryck, vilket kan vara skadligt. En artikel publicerad i Journal of the American Heart Association bekräftar detta.

Du kanske också är intresserad av: Kaffe och citron: Är det en bra blandning?

Hur konsumerar man nötbrödsfrukt?

Vanligen använder man ennötbrödsfrukt för att göra en dryck som liknar kaffe, vilket är tack vare dess välsmakande arom. Man kan dock även koka den till en pasta som man sedan formar till pannkakor och fyller med olika ingredienser. I vissa matkulturer använder man nötbrödsfrukten som ersättning för majs.

Det är inte någon vanlig ingrediens i det europeiska köket, men populär i många sydamerikanska länder i olika recept. Den har en smak som liknar valnöt och är därför ett bra alternativ för att förhöja smaken på olika recept och drycker.

Nötbrödsfrukten, en näringskälla av hög kvalitet

Som du kan se innehåller nötbrödsfrukten högkvalitativa vitaminer, mineraler och antioxidanter som du bör inkludera i din kost för att minska risken för sjukdomar.

Dessa element är nödvändiga för att hjälpa kroppens fysiologi att fungera effektivt. Men för att uppleva positiva effekter måste du se till att konsumera dem i samband med en varierad och balanserad kost.

Slutligen bör det noteras att en överdriven konsumtion av antioxidanter i vissa situationer kan vara skadligt.

Till exempel, när du tränar, är ett extra intag av dessa element genom tillskott inte tillrådligt. Detta eftersom det kan hämma cellulära kommunikationsvägar, vilket negativt påverkar hypertrofi och muskeluppbyggnad.

Om du däremot intar en viss mängd genom mat kan detta optimera återhämtningsprocessen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Lynch SR, Cook JD. Interaction of vitamin C and iron. Ann N Y Acad Sci. 1980;355:32-44. doi:10.1111/j.1749-6632.1980.tb21325.x
  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
  • Filippini T, Naska A, Kasdagli MI, et al. Potassium Intake and Blood Pressure: A Dose-Response Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. J Am Heart Assoc. 2020;9(12):e015719. doi:10.1161/JAHA.119.015719

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.