Hur mycket kaffe kan man dricka under en dag

Hur mycket kaffe en person kan dricka på en dag beror på bland annat ålder och vikt. Men det finns också andra källor än kaffe om man vill ha extra energi.
Hur mycket kaffe kan man dricka under en dag

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Tack vare kaffe kan vi tygla sömnighet, orka vara mer effektiva på jobbet och stiga upp på rätt sida av sängen varje morgon. I Sverige dricker en person i snitt 3,2 koppar kaffe per dag. Men hur mycket kaffe är det okej att dricka egentligen?

Stora mängder koffein är dåligt för oss

Koffein har en positiv inverkan på kroppen. Att konsumera stora mängder av det kan däremot ge negativa effekter på hälsan.

En överdosering av denna alkaloid är kan skapa skadliga symptom som till exempel:

 • Sömnlöshet
 • Muskeldarrningar
 • Hjärtklappning

Även om man måste konsumera väldigt stora mängder koffein för att drabbas av riktigt allvarliga problem, så kan man faktiskt dö av en koffeinöverdos.

Allting beror på individen och hennes kropp.

Hur mycket koffein finns det i en kopp kaffe?

Att veta precis hur mycket koffein det finns i en kopp kaffe är relativt och beror på flera faktorer. Bland annat beror det på kvantiteten och kvaliteten av de malda kaffebönorna som används för denna dryck.

Det uppskattas att bara en kopp av denna dryck kan innehålla någonstans mellan 50 och 400 milligram koffein. Mängden beror på balansen mellan mängden kaffe och mängden vatten i varje kopp.

Vi vet också att en dos på 10 gram kan vara dödligt för människans kropp.

Tänk på att det innebär att man skulle måsta dricka 25 koppar starkt kaffe på väldigt kort tid för riskera allvarliga hälsoproblem.

Vikt och giftiga doser

Allt detta beror förstås också på hur mycket man väger. Hur räknar man ut den korrekta dosen koffein?

 • Vi kan ta ett exempel: en individ som väger under 50 kilogram kan få allvarliga hälsoproblem vid en dos av 7,5 gram koffein. Det kan till och med vara tillräckligt för att vara livsfarligt.
 • Och för en person som väger över 78 kilogram kan en konsumtion på 12 gram koffein betyda livsfara. Vissa analyser har visat att om man konsumerar över 90 koppar espresso kan detta leda till omedelbar död.

Man måste också vara extra försiktig när det gäller barn och koffein eftersom de har en snabbare ämnesomsättning.

 • Då det kommer till barn kan en dos på 35 milligram per kilo kroppsvikt vara tillräckligt för en allvarlig koffeinöverdos. 
 • Detta innebär dock en så stor mängd kaffe att inte ens en vuxen människa skulle kunna dricka det på en gång.

Den rätta mängden kaffe

hur mycket kaffe kan man dricka

I dagsläget är den allmänna rekommendationen att man inte bör inta mer än 4 koppar kaffe per dag. Detta är den ideala konsumtionsgränsen, men det finns såklart individer som överskrider denna gräns varje dag.

Därför får man anta att varje individs kropp är unik och därmed är även toleransen för olika substanser individuell.

Att gå över sin egen gräns för tolerans kan orsaka mildare symptom som till exempel följande:

 • Svårigheter att sova
 • Yrsel
 • Magont
 • Irritabilitet
 • Hög puls

Det finns andra alternativ

Om man vill vara mer effektiv, hålla sig vaken eller vakna med mer energi finns det andra alternativ som man kan byta ut kaffet mot.

Till exempel kan en chokladbit ge energi och till och med aktivera substanser som endorfin och fenylalanin vilka är kopplade till känslan av glädje.

Dessutom finns det teer som kan stimulera oss och hålla oss fokuserade och koncentrerade. Vissa av dessa drycker innehåller koffein men bara i väldigt små mängder.

Den bästa nyheten är att koffein inte är den enda alkaloiden som kan gynna den fysiska och intellektuella prestationsförmågan.

Undvik beroende

bli inte beroende

Med stor sannolikhet är koffein den mest använda och bäst kända lagliga drogen i hela världen. Det är däremot också sant att det är en psykotropisk substans och därmed kan de som ofta dricker stora mängder kaffe bli beroende av av det.

De som under en längre tid druckit kaffe regelbundet kan uppleva symptom av abstinens då de inte får sin dagliga dos av koffein.

Mer specifikt är dessa symptom exempelvis muskelsmärta, fysisk trötthet och koncentrationssvårigheter.

Den dåsighet och koncentrationssvårighet som vi känner då vi inte fått i oss tillräckligt mycket koffein beror därmed egentligen på att kroppen blivit van vid att få kaffe regelbundet.

Som slutsats kan vi konstatera att kaffe inte är skadligt för kroppen och hälsan så länge som man dricker måttliga mängder av det.

Kaffe har vissa fördelar för vår produktivitet, men överanvändning kan leda till motsatta effekter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Valenzuela AB., El café y sus efectos en la salud cardiovascular y en la salud materna. Rev Chil Nutr, 2010.
 • Carreon CJ., Parsh B., How to recognize caffeine overdose. Nursing, 2019. 49 (4): 52-55.
 • Andrade A., Sousa C., Pedro M., Fernandes M., Dangerous mistake: an accidental caffeine overdose. BMJ, 2018.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.