Näringsvärdet av bladen på majrovan

Visste du att du kan äta bladen av majrova? I den här artikeln kommer vi att berätta några sätt att laga dem så att du kan dra nytta av deras fantastiska näringsegenskaper!
Näringsvärdet av bladen på majrovan
Maria Patricia Pinero Corredor

Skriven och verifierad av nutritionisten Maria Patricia Pinero Corredor.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

När du äter majrovor, har du förmodligen inte lagt någon större tanke på bladen som sitter på toppen av dem. Därför vill vi upplysa om att bladen på majrovan också är ätbara och har ovanliga näringsegenskaper, enligt vetenskapen.

Rovor tillhör familjen korsblommiga växter (Brassicaceae), vilket innebär att de är kusiner till populära korsblommiga grönsaker som broccoli och blomkål. Till skillnad från sina släktingar är majrovan inte lika populär i matlagning, trots att de är en växt som kan ge oss ett brett utbud av näringsämnen och aktiva fytokemikalier. Som du kan föreställa dig hör de hemma i alla typer av hälsosam kost man kan tänka sig.

Läs den här artikeln för att upptäcka näringsegenskaperna hos bladen på majrovan och deras kulinariska användningsområden. Du kommer snart att inte att kunna leva utan dem!

De näringsmässiga egenskaperna hos bladen på majrovan

Ur näringssynpunkt utmärker sig majrovsblast för sitt höga vitamin- och mineralinnehåll. Enligt ANDI-indexet, som mäter näringstätheten i livsmedel, får dessa bladgrönsaker riktigt höga poäng – med ett värde på 1000.

Enligt studier av Catamayo och Valderrama är det totala mineralinnehållet i bladen på majrovan nästan 14 %, vilket är högre än dess innehåll av proteiner och fetter. Låt oss titta närmare på de viktigaste mikronäringsämnena.

Vitamin A och karotenoider

En portion (ca 2,5 dl) tillagade blad från majrovan kan ge 540 mikrogram eller 69 % av det rekommenderade värdet av vitamin A för vuxna. Dessa värden motsvarar betakarotenerna som dominerar i dessa blad, som sedan blir omvandlade till vitamin A i kroppen efter att vi ätit dem.

Den vetenskapliga tidskriften Ámbito Farmacéutico påpekar att vitamin A förebygger blindhet och stärker synen, återfuktar huden, främjar tillväxt, stärker immunförsvaret och deltar i proteinsyntes och celldifferentiering.

läkare pekar på A-kloss
Vitamin A som finns i majrova främjar ögonens och hudens hälsa eftersom de innehåller betakarotenprekursorer.

Vitamin K

Liksom andra bladgrönsaker är majrovans blad en utmärkt källa till vitamin K. Faktum är att de ger ca. 529 mikrogram per portion, vilket är fem gånger det rekommenderade värdet.

Detta vitamin främjar blodkoagulation, hjälper till att upprätthålla benhälsa och håller blodkärlen i gott skick. Därmed minskar det risken för åderförkalkning, benskörhet och blödningar.

Folsyra

En portion kokt majrovsblast kan täcka 42% av folsyrabehovet, ca. 180 mikrogram. Som du kanske vet är detta ett viktigt näringsämne för DNA-syntesen och förebyggande av neuralrörsdefekter under graviditeten. Det hjälper också till att reglera humör, aptit och sömn.

Kalcium, kalium och andra mineraler i bladen på majrovan

Det kalcium som finns i en portion kokta majrovsblad kan täcka 18 % av det rekommenderade dagliga värdet av detta mineral för en vuxen. Dessutom har detta mineral en betydande inverkan på benmineralisering.

Vidare är kaliumvärdena höga och kan täcka 62% av det rekommenderade värdet. Värt att nämna är att  järnhalten är 1,15 milligram per portion, vilket täcker 14 % av dagsbehovet.

De näringsmässiga egenskaperna hos bladen på majrovan

En översiksartikel om majrovsblast har nyligen kopplat konsumtionen av dessa blad till god hälsa. Detta beror på att närvaron av aktiva fytokemikalier styr ett antal funktioner i kroppen. Dessutom ingår också  huvudföreningarna glukosinolater och myrosinas, flavonoider och lutein.

Antioxidanteffekt

Kokta majrovsblad innehåller en betydande mängd flavonoider, som quercetin, kaempferol och myricetin. Faktum är att dessa sticker ut som potenta bekämpare av fria radikaler. Detta eftersom att de hjälper till att minska inflammation, förhindra oxidativ stress och skydda mot kroniska sjukdomar, bland annat hjärtsjukdomar.

Dessutom är svavelföreningar, som glukosinolater och myrosinasenzymer, vilka finns i dessa blad, associerade med eventuellt förebyggande av cancer. Enligt en översiktsartikel om ämnet ökar dess andra föreningar (isotiocyanater och sulforafan) produktionen av enzymer med avgiftande funktioner.

Lär dig mer i den här artikeln: Lär dig recept på fyra utsökta veganska rätter

Bladen på majrovan skyddar ögonhälsan

Bladen på majrovan innehåller, förutom betakaroten, som ju kan omvandlas till vitamin A, även andra karotenoider, som lutein och zeaxantin. Dessa pigment kan förebygga ögonsjukdomar. Faktum är att, som Nutrition Journal förklarar, de blockerar ljusskador när ögat absorberar dem.

Förebygger kognitiv funktionsnedsättning

Sulforafaner är en grupp antioxidanter som finns i bladen på majrovan som främjar hjärnans hälsa och den kognitiva funktionen. Faktum är att deras skyddande effekt mot oxidativ stress kan förbättra symptom på Alzheimers och demens.

En studie i den vetenskapliga tidskriften Brain Research på försöksdjur utsatta för höga nivåer av oxidativ stress visade att de som fick sulforafan extraherat från korsblommiga grönsaker upplevde neuroprotektiva effekter. Det jämfördes med kontrollgruppen av djur som inte fick det.

De kan förebygga diabetes och dess komplikationer

Enligt den medicinska tidskriften Nutrición Hospitalaria kan man förhindra diabeteskomplikationer genom att lägga till antioxidanter i kosten. Du kanske inte känner till det, men höga nivåer av fria radikaler kan skada cellulära enzymer. Detta leder till insulinresistens, eftersom dessa radikaler bildas genom glukosoxidation hos diabetespatienter.

Med avseende på detta så visar en vetenskaplig granskning att ett intag av antioxidanter hjälper till att kontrollera bland annat grå starr, högt kolesterol, viktökning och högt blodtryck, vilka är vanliga komplikationer från diabetes. Som nämnts ovan innehåller majrovans blast höga halter av antioxidantflavonoider.

Beredning av majrovsblad

Du kommer att få bäst resultat om du väljer fasta, mörkgröna blad för de rätter du vill tillaga med dessa blad. Tänk på att de mindre bladen har en mildare smak.

De håller sig fräschare längre om du förvarar dem i kylen. Så hur äter man då dessa vitaminbomber till blad?

 • Som tillbehör i soppor och grytor.
 • Kokta eller sauterade.
 • Råa i sallader, på smörgåsar, i tacos eller wraps.

Att blanchera dem tar hand om eventuell bitter smak. För att göra detta, lägg ner dem i kokande vatten och för sedan omedelbart över bladen till en skål med kallt vatten. Denna matlagningsteknik hjälper till att behålla den gröna, attraktiva färgen. De är särskilt goda när du äter dem tillsammans med ärtor och brunt ris.

Du kan också lägga till en näve blad i en omelett eller blanda dem i en fräsch, grön smoothie tillsammans med yoghurt, eller sautera dem med extra virgin olivolja och lite peppar och riven parmesanost.

tillagade blad majrova
Majrovans blad är inte så vanlig i våra kök, men de passar faktiskt väldigt bra i många olika rätter.

Kontraindikationer för att äta bladen på majrovan

Personer med en tendens att utveckla njursten bör undvika dessa blad samt även andra bladgrönsaker. Detta eftersomatt dessa grönsaker innehåller höga halter av oxalater, som är grunden för njur- eller gallsten.

Du bör också undvika äta bladen på majrovan om du tar antikoagulantia, som warfarin, eftersom K-vitamin främjar koagulation och motverkar effekten av medicinen.

Bladen på majrovan innehåller nitrater, som kan omvandlas till nitrit med vissa bakterier när de produceras som juice och förvaras felaktigt. Enligt vissa studier kan dessa vara skadliga för din hälsa.

Dessutom kan nitrater interagera med vissa typer av hjärtmediciner. Så rådfråga en läkare innan du inkluderar dem i din kost.

Bladen på majrovan innehåller alla möjliga näringsämnen och har många förmånliga hälsoegenskaper. Kom dock ihåg att en balanserad, hälsosam kost handlar om variation!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Pérez M., Ruano, A. Vitaminas y salud.  Ámbito Farmacéutico. 2004, 23, 8, 96-106.
 • Dejanovic GM, Asllanaj E, Gamba M, Raguindin PF, Itodo OA, Minder B, et al. (2021) Phytochemical characterization of turnip greens (Brassica rapa ssp. rapa): A systematic review. PLoS ONE 16(2): e024
 • Raquel Ccatamayo Oré; Virgilio Valderrama Pacho. Aprovechamiento agroindustrial de las hojas del Nabo Silvestre (Brassica sp.) mediante el proceso de deshidratado para la seguridad alimentaria. Editorial: Roma : Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación (FAO), 2012.
 • Verkerk R, Schreiner M, Krumbein A, Ciska E, Holst B, Rowland I, De Schrijver R, Hansen M, Gerhäuser C, Mithen R, Dekker M. Glucosinolates in Brassica vegetables: the influence of the food supply chain on intake, bioavailability and human health. Mol Nutr Food Res. 2009, 53 Suppl 2:S219.
 • Zhang X, Shu XO, Xiang YB, et al. Cruciferous vegetable consumption is associated with a reduced risk of total and cardiovascular disease mortality. Am J Clin Nutr. 2011;94(1):240-246.
 • Mozaffarieh, M., Sacu, S. & Wedrich, A. The role of the carotenoids, lutein and zeaxanthin, in protecting against age-related macular degeneration: A review based on controversial evidence. Nutr J. 2003,  2, 20 .
 • Cuerda, L. M. Luengo, M. A. Valero, A. Vidal, R. Burgos , F. L. Calvo y C. Martínez. Antioxidantes y diabetes mellitus: revisión de la evidencia. Nutr Hosp. 2011;26(1):68-78. Disponible en: http://www.nutricionhospitalaria.com/pdf/5115.pdf.
 • Ping Z, Liu W, Kang Z, Cai J, Wang Q, Cheng N, Wang S, Wang S, Zhang JH, Sun X. Sulforaphane protects brains against hypoxic-ischemic injury through induction of Nrf2-dependent phase 2 enzyme. Brain Res. 2010 Jul 9;1343:178-85. .
 • Maritim AC, Sanders RA, Watkins JB 3rd. Diabetes, oxidative stress, and antioxidants: a review. J Biochem Mol Toxicol. 2003;17(1):24-38.
 • Liska D, Lyon M, Jones DS. Detoxification and biotransformational imbalances. Explore (NY). 2006 Mar;2(2):122-40.
 • Mateo Londoño Pereira, Briana Davahiva Gómez Ramírez. Nitratos y nitritos, la doble cara de la moneda. Rev Nutr Clin Metab. 2020;4(1). Disponible en: https://revistanutricionclinicametabolismo.org/public/site/202_Revision_Londono.pdf

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.