5 möjliga tecken på våld i tonårspar

Det sägs väldigt lite om våld i tonårspar, men detta förekommer också. Det är viktigt att veta hur man upptäcker och förebygger detta. Vi ger några tips.
5 möjliga tecken på våld i tonårspar
Elena Sanz

Granskad och godkänd av psykologen Elena Sanz.

Senaste uppdateringen: 04 juni, 2023

När vi pratar om våld i parrelationer tänker vi oftast på vuxna människor. Det är dock viktigt att även uppmärksamma våld i tonårspar och ta upp frågan mer på djupet.

Varför är detta så viktigt? Jo, eftersom föräldrar har möjligheten att kunna upptäcka om det finns förekommer våld i tonårspar för att stävja denna typ av situation så tidigt som möjligt.

I den här artikeln ska vi ta en titt på statistiken, typerna av aggression och våld hos tonårspar, tecken som inte bör förbises och några tips för att förhindra denna typ av situation. Våld är ett vanligt problem i många relationer. Det är dags att göra allt vi kan för att ändra på det.

Vad säger statistiken om våld i tonårspar?

Uppgifterna om våld i tonårspar är chockerande. Enligt USA:s nationella folkhälsomyndighet (CDC) har 1 av 11 gymnasieelever upplevt någon form av partnervåld under det senaste året. De rapporterar också att 1 av 8 kvinnor har upplevt sexuellt våld när de dejtar.

Instituto de la Juventud (INJUVE) tillhandahåller data som uppskattar att mellan 3 % och 24 % av alla kvinnor blivit tvingade till sin första sexuella upplevelse. Dessa data gör det ännu tydligare att det är dags att sätta stopp för allt detta.

Men även om dessa uppgifter är mer fokuserade på kvinnor än män, utsätts inte tonåringar av alla kön för våld från sina partners? Det gör de verkligen. Män, enligt CDC, upplever också våld, dock en något lägre andel (1,4 %).

Typer av våld i tonårspar

Det finns flera olika typer av dejtingvåld hos tonåringar. Den första är fysisk, men det inte behöver involvera misshandel för att betraktas som fysisk. Att slå, knuffa, skaka om eller någon form av oönskad fysisk aggression anses vara våld.

Det andra är psykiskt våld, som är det svåraste att upptäcka. Denna typ är mycket subtil, undergräver den andras självförtroende och självkänsla för att underlätta manipulation. Det är en väldigt nedbrytande typ av våld.

Sedan har vi en typ av våld som vi redan har diskuterat i statistiken: sexuellt våld. Att beröra på ett sätt som den andra personen inte vill, att tvinga dem att ha sex och att publicera intima bilder utan deras samtycke betraktas alla som former av sexuellt våld.

Slutligen är en av de sista typerna stalking. Detta inkluderar att spionera på partnern, kontrollera honom/henne och förfölja honom/henne. Detta orsakar ofta stor rädsla hos den andra personen, som känner sig skrämd och kan känna ett behov av att begränsa sina aktiviteter.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: 6 former av verbala angrepp som man inte ska tolerera

Violencia sexual en pareja adolescente.
Dejtingvåld bland tonåringar kan vara fysiskt, verbalt, psykologiskt, sexuellt och även innebära förföljande.

Tecken på våld i tonårspar

Nu när vi vet lite mer om våld i tonårspar, hur kan föräldrar upptäcka det? Det är sant att tonåringar befinner sig i ett komplicerat skede av livet där humörsvängningar och att dra sig tillbaka till sig själva kan göra det svårt att kommunicera om denna fråga. Därför är det mycket viktigt att föräldrar är vaksamma och håller ögonen öppna.

1. De isolerar sig från sina vänner

Tonåren är en tid då vänner är mycket viktiga. Om en ung person slutar upp att umgås med sina vänner och bara med sin partner är detta en röd flagga. Om hon eller han inte är väldigt blyg eller går på en ny gymnasieskola är det inte normalt att han eller hon inte har tid för vänner.

2. De har märken på kroppen

Ett annat varningstecken på tonårsvåld är märken på deras kroppar. Om unga människor börjar täcka vissa delar av sin kropp trots att det är varmt eller det finns dagar då de sminkar sig väldigt mycket kan man misstänka att något är på gång.

3. Deras humör är explosivt

Det är normalt för föräldrar att fråga vad som har hänt när de märker några av varningstecknen ovan eller när de ber den unga personen att berätta om sin relation. Om reaktionen är explosiv och alltför överdriven kan du misstänka att något är på gång.

4. Deras sociala nätverk kontrolleras

För att kunna utöva våld har tonårspartners ofta lösenorden till varandras sociala nätverk och kanske även mobiltelefoner. Detta är inte normalt, och föräldrar bör varnas och försöka prata med sina barn om det. Det är något föräldrar verkligen bör se upp med.

5. De blir mobbade eller förnedrade

Förnedring, dåliga ord, mobbning eller att försöka förnedra en person på något sätt är också ett stort tecken att se upp för. Allt detta är tecken på våld hos tonårspar. När deras tonåringar är hemma måste föräldrarna vara uppmärksamma.

Signos de violencia en las parejas adolescentes.
Våld kan vara maskerat och inte så uppenbart. Därför måste föräldrar vara vaksamma.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: 5 tecken på att en kvinna utsätts för misshandel

Hur man förebygger våld i tonårspar

Det är normalt att föräldrar känner sig hjälplösa i den här situationen. För att lösa problemet är det därför viktigt att försöka prata med barnet och få professionell hjälp som specialiserar sig på dejtingvåld bland tonåringar.

För att förhindra alla typer av våld är det viktigt att det finns kommunikation hemma om denna fråga och om de beteenden som inte bör tillåtas i ett förhållande. Det finns också specialnummer att ringa i många länder, så se till att undersöka dem och ha dem till hands.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Dalouh, R., & Ayala, E. S. (2020). La educación en valores como prevención de la violencia en parejas adolescentes en entornos transculturales. PUBLICACIONES50(1), 61-81.
  • López Gonzalez, E. (2020). Violencia de género en adolescentes.
  • Perea, L. G., & Viejo, C. (2020). Mitos del Amor Romántico y Calidad en las Relaciones Sentimentales Adolescentes. Revista Iberoamericana de Psicología13(1), 151-161.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.