5 tecken på att en kvinna utsätts för misshandel

Kvinnor som utsätts för misshandel brukar dölja situationen på grund av rädsla eller skam, så vi måste hålla våra ögon öppna efter subtila tecken som kan visa på det.
5 tecken på att en kvinna utsätts för misshandel

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Kvinnor som utsätts för misshandel reagerar på stimuli i det vardagliga livet på ett visst sätt.

Det kan vara ett sätt att identifiera en person som utsätts för misshandel, men som av okända anledningar känner sig oförmögen att be om hjälp eller se vad som händer.

Har du någonsin misstänkt att en kvinna utsätts för misshandel i samband med något av dessa tecken?

Tecken på att kvinna utsätts för misshandel

1. Hon försöker täcka huden så mycket som möjligt

Vissa kvinnor utsätts för psykologisk misshandel, men andra misshandlas fysiskt och får blåmärken på synliga områden av kroppen.

Om de plötsligt börjar använda smink de normalt sett inte använder eller blir nervösa när du ber att få se deras armar, axlar eller någon annan del av kroppen är det möjligt att de utsätts för fysisk misshandel.

Hur kan vi identifiera det? Om du märker av ångest eller oro i deras försök att dölja sin hud, eller om de reagerar aggressivt eller defensivt.

2. De förutser sin misshandlares ilska

Kvinnor som utsätts för misshandel lever i ett konstant tillstånd av vakenhet för att inte personen som behandlar dem illa ska bli arg eller upprörd.

De undviker till exempel att fråga om vissa saker ibland, eller kan säga saker som “jag kan inte hänga med er för min pojkvän gillar det inte” eller “saker är den att han jobbar så mycket och vill ägna all övrig tid med mig.”

Vi ser brist på bestämdhet, en försummelse av egna behov och ett behov att vara i konstant underlägsenhet.

3. De döljer information om sina liv

Vidare vill de som misshandlar andra isolera sina partners från sina vänner och sin familj.

När de väl får tid med andra brukar misshandlade kvinnor dölja mycket information och ge ursäkter. På så sätt behöver de inte säga vad som verkligen händer.

När de är i en konversation och någon frågar om deras liv svarar de ytligt och försöker byta ämne.

Det får dem att leva i stress och ångest. De är försiktiga med varje ord de yttrar ifall deras pojkvänner får reda på det och blir arga.

4. De är alltid defensiva

Precis som att de gömmer kroppsdelar kan kvinnor som utsätts för misshandel även bli skrämda när andra nuddar eller berör dem.

Något så enkelt som att vidröra deras armar kan till exempel få dem att hoppa till. Som om de alltid väntar sig en attack som de måste försvara sig själva mot.

Du kan se det när någon lyfter sin arm. Plötsligt kan den misshandlade kvinnan täcka sitt ansikte som om att ett slag är på väg.

5. De känner sig nedtyngda av ansvar

Misshandlade kvinnor tror att de är skyldiga. De tror ofta att de förtjänar att misshandlas av sina partners.

Det berör även andra områden av deras liv. Generellt brukar de ta på sig skuld och ansvar som egentligen inte tillhör dem. Det är en attityd som leder till låg självkänsla och att visa sig i ett underlägset tillstånd.

Dessa kvinnor är väldigt ömtåliga. Att hjälpa dem är ofta ganska svårt, ibland omöjligt, eftersom de tror att de förtjänar vad som händer.

Deras självkänsla är så låg att de sårar sig själva.

Att veta vad man ska hålla utkik efter kommer hjälpa dig att inte döma. Tryck inte ned en person som redan sjunker och genomgår en väldigt tuff period i sitt liv.

Misshandel är fortfarande närvarande i allra högsta grad i vårt samhälle. Det finns dock mer hjälp för kvinnor som behöver fly från dessa situationer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Smith, P. N., Gamble, S. A., Cort, N. A., Ward, E. A., He, H., & Talbot, N. L. (2012). Attachment and alliance in the treatment of depressed, sexually abused women. Depression and Anxiety. https://doi.org/10.1002/da.20913
  • Prosman, G. J., Lo Fo Wong, S. H., & Lagro-Janssen, A. L. M. (2014). Why abused women do not seek professional help: SA qualitative study. Scandinavian Journal of Caring Sciences. https://doi.org/10.1111/scs.12025
  • Harned, M. S. (2001). Abused women or abused men? An examination of the context and outcomes of dating violence. Violence and Victims.
  • Campbell, J. C. (2002). Health consequences of intimate partner violence. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(02)08336-8

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.