6 effekter av psykologisk misshandel du bör känna till

Psykologisk misshandel lämnar inga märken. Det lämnar dock tecken på personens beteende. Var medveten om denna verklighet och hjälp de som behöver det.
6 effekter av psykologisk misshandel du bör känna till

Senaste uppdateringen: 10 oktober, 2018

Effekterna av fysisk misshandel är enkla att se. Ingen kan trots allt gömma en bruten arm, ett svart öga, en brännskada, en svullen läpp eller ett blåmärke. Men när det kommer till psykologisk misshandel, manipulation, dålig behandling och känslomässiga attacker så förändras saker och ting.

Du kan inte röra det, se det eller röntga det. Dess påverkan är så komplex att offret ofta känner sig oförmöget att be om hjälp. Hur förklarar man det? Hur kan du förvänta dig att de ska tro på dig om det som gör ont är din självkänsla och identitet – de mest intima och privata delarna av dig?

Det är inte lätt. Det hjälper heller inte att det ofta inte finns bra system där någon som utsatts kan rapportera det. Ibland vågar de inte. Det finns rädsla och de är rädda för de möjliga konsekvenserna, speciellt att folk inte ska tro på dem.

Psykologisk misshandel är förödande och får liv att ta slut i förväg av en väldigt konkret anledning: misshandeln kommer från folk nära dig, personer du litar på och ofta till och med älskar.

Låt oss ta en titt på den påverkan det kan ha på ditt sinne och dina känslor.

1. En känsla av skam och skuld

Psykologiskt misshandlad kvinna

Det mest förkrossande och negativa man kan göra är att börja skuldbelägga sig själv för allt som drabbar en. Det är en väldigt vanlig sak som är kopplad till hur psykologisk manipulation ses från utsidan.

Vi talar om att tro att personen som misshandlas låter sig misshandlas” eller “hon är svag, hon låter honom köra med henne, såra henne och kontrollera henne.” Var väldigt försiktig med att tala så. Personen som misshandlas befinner sig i känslomässigt kaos och det är en extremt komplicerad situation som är svår att ta sig ur. Det är vanligt att skämmas över sig själv när man tänker på hur man hamnat i situationen.

En annan sak som ofta händer är att man känner sig oförmögen att reagera, för ensam och isolerad för att ta sig upp ur hålet själv. Men det är viktigt att komma ihåg att det inte är ditt fel och att det alltid finns en väg ut.

2. Minnesförlust eller en känsla av overklighet

När du upplever stor ångest, stress och konstant lidande förlorar strukturer i hjärnan ofta massa och kopplingar, inklusive hippocampus, som är associerad med minnet. Personen får minnesluckor, kan inte koncentrera sig och kan inte ta beslut med ett klart sinne. Även känslor av att saker och ting känns overkliga är vanliga.

Det är en försvarsmekanism där ditt sinne skapar ett avstånd från verkligheten så att du kan tänka “det här drabbar inte mig.”

3. Känslomässig instabilitet och humörsvängningar

Det finns stunder när du hoppas på att saker och ting ska förändras, när du tror att de kan förbättras och att lycka, helhet och balans finns inom räckhåll. Men det tar inte länge innan du faller tillbaka ned i hålet. Frustration, ilska och vrede dyker upp igen tillsammans med hopplöshet och rädsla.

Det är vanligt att uppleva ett helt kalejdoskop av känslor. Du känner som om du inte har någon kontroll över ditt eget liv.

4. Misshandel och återkommande fysisk smärta

Fysisk smärta kan förekomma

Ett offer för psykologisk misshandel blir inte fysiskt attackerad, men personen kommer förr eller senare uppleva att kroppen gör ont ändå.

Den kroniska känslomässiga sjukdomskänslan börjar visa sig i form av karaktäristiska symptom såsom trötthet, sömnlöshet, huvudvärk, muskel- och ledsmärta, matsmältningsproblem och återkommande infektioner på grund av ett försvagat immunförsvar.

5. Att känna att det “inte finns någon väg ut”

Inlärd hjälplöshet är ytterligare ett vanligt symptom. Personen som misshandlas kommer vid någon punkt börja tro att inget han eller hon kan göra är till nytta. Ofta börjar de säga till sig själv att inget de säger eller gör kommer kunna stoppa denna misshandel.

Det är en annan påminnelse om den grundläggande, essentiella vikten av att behandla alla som visar tecken på någon form av misshandel med varsamhet och värme.

Uttryck aldrig tvivel såsom “Men vad säger du? Är du säker på att hon gör det mot dig eller är du bara dramatisk?”

Det enda dessa ord gör är att trycka ner personen ännu djupare i hopplöshet, knuffa bort denne och öka känslan av ensamhet.

6. Psykologisk misshandel kan leda till självmordstankar

Fåglar kring man

När en person börjar tänka att det inte finns någon väg ut kan självmordstankar börja visa sig. Inledningsvis är de vaga idéer; en övergående önskan. Men det kan komma en punkt när det verkar som den enda lösningen. Om det finns någon annan i personens närhet måste denne hålla utkik efter alla tecken, ord, kroppsspråk och beteenden.

Psykologisk misshandel lämnar inget märke; den lämnar tecken i personens beteende.

Var medveten om denna verklighet och hjälp de som behöver det mest.

Huvudbild från wikiHow.com


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.