Manipulativ beundran: En farlig fälla

Manipulativ dyrkan är mycket vanligare än du tror. Alla gillar trots allt att få beröm av andra. Det är dock inte värt det där ögonblicket av belöning om du senare kommer att såras ännu mer.
Manipulativ beundran: En farlig fälla

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Manipulativ beundran är inte en komplimang. I själva verket finns det ett kamouflerat intresse bakom varje beröm och positiv kommentar.

Alla älskar att få höra hur bra de är och hur bra de gör saker.

Men det finns stunder när man kan svepas iväg av detta smicker utan att inse att man måste öppna ögonen och inse det verkliga syftet bakom det.

Ibland behöver folk med låg självkänsla den här typen av smicker. De ser sig själva baserat på sina meriter och lever på andras erkännande.

Det är en farlig situation, och om du känner igen dig kan du faktiskt gå i en skadlig fälla.

Akta dig för manipulativ beundran

Du har förmodligen märkt att du ibland låter dig svepas iväg av någons vackra ord, bara för att komma underfund med att de sa så för att de ville ha något.

Här kommer några exempel på verkliga situationer där manipulativ beundran spelar en roll.

1. “Vad fin du är! Du, jag ville bara fråga dig om…”

En komplimang följs av en förfrågan du knappast kan neka. När någon ger dig beröm ser det dåligt ut om du nekar vad personen ber om.

När personen säger “du är så fin” och du sedan nekar dennes förfrågan kan det kännas som att du gör personen besviken.

Men det är precis vad personen räknar med. Utan att du är medveten om det greppar en skuldkänsla tag om dig och gör dig benägen att göra vad den andra personen vill.

2. “Du är så klarsynt – har jag inte rätt om…?”

Ibland är fällan att en person vill att du stödjer dennes specifika åsikt om en situation.

Om personen till exempel kritiserar en vän så kan denne erbjuda dig smicker innan han eller hon ber att få höra vad du tycker.

Efter det kan du finna det svårt att neka att ta personens sida, även om du tycker att det är fel. Du vill trots allt inte göra någon besviken.

Återigen är det subtil manipulation som utövas.

3. “Jag är ledsen, du är så snäll”

Folk som använder manipulativ beundran gör det ibland i syfte att få folk de sårat att förlåta dem.

För att göra det säger de ömma saker så att du ska känna dig överlägsen och förlåta dem. Vi är trots allt bara människor…

Men du måste hålla ögonen öppna, för i de flesta fall försöker personen inte reparera förhållandet mellan er, utan snarare komma åt fördelarna det ger dem.

4. “Jag älskar att jag kan anförtro mig i dig”

Det görs vanligtvis av folk som använder dig för att uppnå ett specifikt syfte som bara gagnar dem själva. De är i behov av att du går dit de vill att du ska gå, men när de nått sitt mål kliver de över och lämnar dig bakom sig.

Var väldigt försiktig! Manipulationen kan trots allt splittra dig i bitar och ge ditt hjärta sår som är svåra att läka.

Manipulativ beundran är svår att upptäcka

I vissa fall är det bara erfarenhet som kan ge dig verktygen du behöver för att öppna ögonen och inte låta tomma ord lura dig.

När någon smickrar dig och du känner dig nere ska du vara på din vakt! Låt dig inte svepas iväg av den bra känsla du får när du tror att någon äntligen erkänner dina goda sidor.

Manipulativ beundran är mycket vanligare än du tror. Alla gillar trots allt att få beröm av andra.

Självklart är ögonblicket av belöning inte värt det om du senare kommer att såras ännu mer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Eylon, Y., & Heyd, D. (2008). Flattery. Philosophy and Phenomenological Research, 77(3), 685-704.
  • Atilano, B. F., Lugo, N. I. B., & Cadena, D. M. G. RECONOCIMIENTO Y MOTIVACIÓN EN EL AULA: RESALTANDO LAS FORTALEZAS DE LOS ESTUDIANTES.
  • Potter, N. N. (2006). What is manipulative behavior, anyway?. Journal of personality disorders, 20(2), 139-156.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.