7 sätt misshandlare manipulerar andra

Misshandlare påverkar långsamt andra med utdragna manipulationsstrategier som är svåra att fly från när man väl blivit involverad. Ju förr du öppnar ögonen, desto bättre.
7 sätt misshandlare manipulerar andra

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Varför går vi tillbaka till människor som har misshandlat oss fysiskt eller psykiskt? Varför går vi tillbaka efter att ha blivit attackerade? Svaren kan hittas i de många manipulativa strategier som misshandlare använder sig av.

Dessa strategier är subtila. I stridens hetta överväldigar de oss med förvirring och desperation. I sådana stunder är vi ömtåligare och lättare att manipulera än någonsin.

I den här artikeln vill vi ta en titt på några av de manipulativa strategier som misshandlare använder sig av. Kanske har de använts på dig. Ibland använder vi dem till och med själva utan att vara medvetna om det.

Det händer eftersom vi innerst inne vill att saker och ting ska ske på ett specifikt sätt.

1. Misshandlare säger: Om du inte gör som jag vill blir jag arg

En manipulatös som inte kan försvara sig väljer att bli arg.

När den andra personen känner som om denne inte kan försvara sig väljer denne att bli arg. Det händer speciellt när personen känner sig förolämpad eller skrämd.

Genom att göra det kan misshandlare vända situationen uppochned. De försöker få dig att känna skuld för situationen. De gör så att du är den som ber om ursäkt och pressas till att ändra dina handlingar.

Allt detta görs utan att du inser att du försätter dig själv i deras makt.

2. Du har fel, jag sa aldrig så

Det här är en av de smärtsammaste och mest förvirrande formerna av manipulation. Misshandlare använder fraser såsom: “Jag sa aldrig så” eller “Kommer du inte ihåg vad du sa?” Dessa taktiker får offret att tvivla på sin egen verklighet.

Vad misshandlaren vill är att offret ska tvivla på sig själv.

Detta är ofta resultatet. Som ett led kan man som offer prata med vänner och uttrycka sitt eget perspektiv på situationen. Genom att göra det kan man ta reda på om det är ett resultat av ens fantasi eller inte.

3. Jag gjorde det… för att jag älskar dig?

Våld är inte kärlek

Var försiktig med detta rättfärdigande. Speciellt om det används för att försvara misshandlande slag, sparkar eller förolämpningar.

Om en person brukar våld mot dig, om denne försöker manipulera eller kontrollera dig, om denne försöker hindra dig från att röra dig fritt, om denne konstant visar svartsjuka eller försöker förödmjuka dig, då ska du vara försiktig… det är inte kärlek.

Att älska någon ovillkorligt är väldigt annorlunda från besatt kontroll. När vi verkligen älskar någon spelar det ingen roll om personen är med oss eller inte.

Det som spelar roll är vår partners lycka.

4. Om du gör det vet du vad som händer

Det finns vissa fraser som misshandlare använder för emotionell utpressning. De kan ge blickar som säger: “Om du inte gör det nu kommer detta hända nästa gång”, eller: “Om du inte går ut med mig kommer jag ta livet av mig.”

Genom att göra det vill misshandlaren att offret ska känna sig skyldig. Sanningen är dock att de oftast bara ljuger.

Misshandlaren försöker skrämma den andra personen till att vara tillsammans med honom/henne. Trots att det inte är vad offret vill så försöker  misshandlaren utkräva denna kontroll.

5. Jag svär att jag aldrig kommer göra om det

En person som har slagit dig en gång kommer att slå dig igen

Om din partner sårar eller misshandlar dig kommer denne ofta lova förändring. Men tro oss, det kommer inte hända.

Var försiktig när din partner brukar våld mot dig och försöker kontrollera eller manipulera dig. När det sker har säkerhet, kärlek och respekt försvunnit från förhållandet.

Det är fint att tro att folk kan förändras, men i det här fallet är det bara en fantasi. Om personen redan slagit dig finns det inget som hindrar denne från att göra det igen.

6. Du måste ge mig ett svar nu

Alla misshandlare försöker hindra sin partner från att ta sig tid att tänka och rationalisera. Genom att göra det försäkrar de sin seger.

Därför är det viktigt att du skaffar dig lite andrum. Kämpa för att få utrymmet du behöver för att få perspektiv på situationen.

Misshandlare insisterar att du beslutar om saker på plats. Detta är inget annat än ytterligare en av deras manipulationsstrategier.

7. Dina vänner är inte bra för dig

Misshandlare vill inte att offret ska ha vänner

Misshandlare vet att de måste hålla offret ifrån dennes vänner och närstående; detta är personer som kan hjälpa offret fly.

Därför försöker de hålla dig borta från de som älskar dig mest. De kan börja hitta på historier om dessa personer för att ändra din syn på dem.

Snart börjar du tro att du inte behöver dina vänner. Du kanske till och med tror att din partner är den enda du ska fokusera på. Du börjar tro att alla andra inte är lika viktiga.

Men var försiktig… i den situationen är du i klorna på en sann manipulatör.

Vad som sticker ut mest om denna sista punkt är att du inte märker det förrän det är för sent. Det händer eftersom din misshandlare tar sig tid att agera långsamt istället för att rusa.

Personen börjar genom att långsamt bli arg, vilket får dig att tvivla, säga “jag älskar dig” och andra trick. Allt detta görs för att få dig att falla i deras nät.

Ju förr du öppnar ögonen, desto bättre.

Spara

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Marroquí, M., & Cervera, P. (2014). Interiorización de los falsos mitos del amor romántico en jóvenes.
  • Gálvez Gómez, L. (2015). Proyecto de prevención de violencia de género en adolescentes.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.