6 former av verbala angrepp som man inte ska tolerera

Verbala angrepp kan skada mer än fysisk misshandel eftersom det lämnar djupa sår på insidan. Det kan också skada vår självkänsla, göra oss osäkra samt göra oss beroende av den som utövar misshandeln.
6 former av verbala angrepp som man inte ska tolerera

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Man behöver inte uppleva ett enda slag för att uppleva våld i sitt förhållande; våld kan utövas med ord och attityder. Verbala angrepp och kränkningar kan skada och såra en person allvarligt.

Så idag ska vi fokusera på verbala angrepp som man inte ska behöva tåla från någon, speciellt inte från sin partner. Det är viktigt att man känner igen verbala angrepp och sätter stopp för dem.

Vad är verbala angrepp?

När vi hör orden “misshandel” och “våld” tänker vi ofta automatiskt på fysiskt våld. Det finns däremot andra sätt att skada en person som inte innebär någon fysisk kontakt alls.

Hur?

Genom ord.

Grälande par

Förolämpningar, kränkningar och skrik är några av de vanligaste sätten att utöva verbala angrepp.

Vi upplever ofta att psykiska och verbala angrepp inte är lika allvarliga som fysiska eftersom man inte får några synliga märken på kroppen av det psykiska våldet. Det lämnar däremot djupa sår i själen, psyket och självkänslan.

Verbal misshandel kan vara mer smärtsam än fysisk misshandel, och det kan ha förödande konsekvenser för personen som måste tolerera detta varje dag. Depression, ångest, fobier, panikattacker och dålig självkänsla är några av konsekvenserna som kan uppstå.

Det är också möjligt att denna typ av misshandel leder till att man avlägsnar sig från sin familj och sina vänner. Man tappar sitt sociala liv och ger upp sin strävan efter personlig framgång på grund av försämrad självsäkerhet.

Folk som utövar verbal misshandel behöver inte använda fysiskt våld. De har redan uppnått ett beroende hos personen som står dem nära. Personen har blivit osäker och rädd, och därmed gör denne precis det som den misshandlande partnern vill.

Vid någon punkt kommer den skadade personen “vakna” och inse allt som han eller hon har gått igenom. Och då är det dags att ta sig ur förhållandet innan det är för sent.

Vilka typer av verbala angrepp finns det?

Det finns flera olika sätt att misshandla en person utan att röra denne överhuvudtaget. Icke-fysiskt våld är vanligare än många tror eftersom vi ofta inte vet hur vi ska känna igen det.

Vi kanske intalar oss själva att “han skrek för att han är stressad” eller “hon hade en dålig dag på jobbet”… Efteråt ber personen om förlåtelse, ger oss en blomma och allting är glömt.

I verkligheten är detta dock en form av misshandel. Om man står ut med detta aggressiva beteende skadar man sig själv ytterligare.

Gräl i sovrummet

Eftersom man får en daglig dos av sårande och kränkande kommentarer så skadas självkänslan. Man inser inte hur mycket det påverkar en. Tyvärr blir det väldigt svårt att tro på sig själv igen efter allt man gått igenom och alla kommentarer man fått höra.

De vanligaste formerna av verbal misshandel är:

1. Förnedring

Förödmjukande kommentarer är de som subtilt får oss att tro att vi inte är kapabla att göra någonting.

Vanliga kommentarer kan bland annat vara:

 • “Du vet inget om pengar för du är kvinna.”
 • “Håll dig till att laga mat och städa.”
 • “Laga mig en macka, det är därför du är min fru.”
 • “Du gör inte det där rätt.”
 • “Du är värdelös.”

Det här är bara några exempel på verbala angrepp.

Förnedring kan också visa sig i form av hån eller förödmjukande skämt. Att skoja om hur du klär dig, hur du uttalar saker, om någon dröm du har, kan vara exempel på sådana hån.

2. Skuld och anklagelse

Allt dåligt som händer hemma är ditt fel: om din partner är trött, hungrig, har gjort ett dåligt jobb, har för lite pengar, något har gått sönder, ni kan inte få barn… Oavsett vad det är, även om det inte har något med dig att göra, eller om det var ett misstag, så skyller partnern på dig.

3. Kritik

Detta är likt den första formen av verbal misshandel som vi nämnde (förnedring) eftersom det alltid verkar som att du gör något fel. I detta fall kan din partner kritisera dig för saker du gör, peka ut dina brister, jämföra dig med tidigare flick-/pojkvänner eller med sin mamma/pappa, och döma varje liten sak som du gör.

Lär dig att se skillnad mellan skadlig kritik och konstruktiv kritik. Skadlig kritik yttras med aggressivt tonläge och ord som får dig att må dåligt och som hindrar dig från att förbättras. Konstruktiv kritik framförs kärleksfullt och stöttande.

Verbala angrepp i förhållanden

Oftast kommer verbala angrepp innan fysisk misshandel. Den verbala misshandeln visar att partner är aggressiv i sin natur och beroende av dig.

 • “Om du lämnar mig kommer jag att begå självmord.”
 • “Du kan glömma barnen om du drar.”
 • “Om du berättar för någon lämnar jag dig pank.”

I detta fall gör den emotionella manipulationen att du inte vågar ta till handling och det håller dig kvar i förhållandet oavsett hur partnern behandlar dig. Hot blir inte alltid verklighet men man följer den misshandlande partnern i rädslan att det kan göra det.

5. Order

En av de mest förnedrande formerna av verbal aggression som finns är när en person behandlar dig som en slav. Detta kan hända under vilka omständigheter som helst, också i sovrummet.

Var försiktig med de order du får av din partner, och med hur du följer dem. Det finns en stor skillnad mellan att en person ber dig, “Kan du hämta ett glas vatten åt mig?” eller “Hämta ett glas vatten åt mig, det är därför du är här”.

6. Blockering av din åsikt

Den sista formen av verbal misshandel är när partnern hindrar dig från att yttra din åsikt eller dina tankar om ett ämne. Skulle du ändå göra det så avvisar personen det du säger direkt.

Några vanliga fraser som man kan hålla ett öga på är:

 • “Du vet inte vad du pratar om.”
 • “Vem tror du att du är som kommenterar detta?”
 • “När blev du en expert på ämnet?”
 • “Håll tyst, jag bad inte om din åsikt.”

Om något av det här låter bekant för dig bör du söka hjälp och lämna förhållandet. Du är värd så mycket mer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.