Tecken på verbal misshandel: Är du ett offer?

Verbal misshandel lämnar inte några tydliga tecken, men det är lika elakt som fysisk misshandel. Lär dig om tecknen du borde hålla utkik efter!
Tecken på verbal misshandel: Är du ett offer?

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Det finns många tecken på verbal misshandel. Ord är otroligt kraftfulla. De kan lyfta upp dig eller förstöra dig, lugna ner dig eller såra dig. Det är många som inte tänker på det.

Målet med psykisk misshandel är att använda skadliga ord, inte fysiskt våld.

När dessa ord påverkar tankar och uppfattningar är det väldigt svårt att identifiera att du är ett offer. Därför skulle vi vilja prata om några tecken på verbal misshandel.

Tecken på verbal misshandel

Det handlar inte bara om att skrika

Det är vanligt att man tror att partnern måste skrika för att man ska vara ett offer. I verkligheten handlar det om en rad olika beteenden. Dessa manipulerar offret till att tvivla på sina egna uppfattningar, sitt eget minne eller sitt förnuft.

Förövaren kan använda hot som att skada dig eller någon du älskar, men det händer inte alltid. Men att inte vara aggressiv innebär inte att misshandeln inte sker.

Förövaren kan även bete sig på ett väldigt älskvärt sätt, som då kan användas för att stärka påverkan i slutändan. Personen som utsätts för misshandeln kommer alltid vara rädd för att den andra ska tappa humöret.

Din partner gör smärtsamma jämförelser, skyller på dig för allt och är extremt svartsjuk

Kvinna som skriker på man

En partner som utsätter dig för verbal misshandel kommer konstant jämföra dig med andra. Oavsett om det handlar om en vän som ser bra ut eller din partners närmsta vänner; han eller hon kommer alltid säga att det finns någon bättre än dig.

Ibland kan dessa tecken på verbal misshandel vara väldigt subtila. Personen kan exempelvis ta en kändis som exempel, men poängen med det hela är ändå att du ska känna dig underlägsen.

Personen kommer även skylla på dig för allt, inkluderat om det har att göra med något du inte kan kontrollera. Din partner kommer kritisera ditt arbete, din lön, ditt sätt att klä dig och även din kroppstyp. Du kommer bli konstant påmind om dina defekter, och detta med stora överdrifter.

Din partner kommer alltid ha något negativt att säga om dina vänner, speciellt om de är av det motsatta könet. Personen hatar att du får telefonsamtal från kollegor och avskyr att du har ett socialt liv.

Du vet inte när du blir verbalt misshandlad

Alla tror att det är lätt att känna igen dessa tecken på verbal misshandel, men folk som har genomlidit denna typ av misshandel under barndomen ser ofta inte när det händer senare i livet.

Förövaren kan även komma att utöva detta beteende som ett skämt som de använder för att du ska må dåligt. Det kan vara en nedsättande kommentar tillsammans med ett stort leende, men det är egentligen en attack på dina kompetenser, förmågor och värderingar.

Det spelar ingen roll om de verkar harmlösa på utsidan. Fråga dig själv hur dessa “oskyldiga” kommentarer får dig att känna.

Du kanske blir någon annans förövare…

Det kan vara svårt att alltid veta när man blir verbalt misshandlad

Resultatet av verbal misshandel kan vara att du fortsätter vara ett offer, blir en förövare själv eller både och. Det är ett mönster som är svårt att komma ur. Om du inte inser att det förekommer ett allvarligt problem och söker hjälp kommer det bli nästan omöjligt att förändra dessa beteenden.

Att växa upp i en miljö där föräldrar inte kan kontrollera sina känslor kan vara förödande. Ett barn kan exempelvis bli verbalt aggressivt på grund av en oförmåga att hantera sina egna känslor.

Hur känner du dig?

Det är viktigt att du i varje skede av relationen frågar dig själv hur du mår.

Det kommer hjälpa dig att förstå om din partner verkligen gör dig lycklig och uppmanar dig till att tro på dig själv. Om du får stå ut med verbal misshandel är det din självkänsla som kommer börja kollapsa först.

Ju längre du genomlider spydiga kommentarer, desto lättare blir det att börja tro på förolämpningarna och kritiken.

Du kan börja fråga dig själv varför du känner dig rädd eller alltid är ledsen eller nervös i närheten av din partner eller när du vet att du ska träffa personen…

Att hantera verbal misshandel

Verbala övergrepp inom relationer

Det är ett faktum att vi alla har defekter och problem. Det är även väldigt vanligt att man inte håller med varandra hela tiden.

Vad som inte är normalt och som aldrig får tillåtas är att personen:

  • Får dig att känna dig underlägsen. Det finns såklart situationer och människor som står över dig, men du får aldrig glömma skillnaden mellan ödmjukhet och negativa kommentarer.
  • Ger upphov till negativa känslor som ledsamhet eller depression. Om du hela tiden mår dåligt och det leder till fler negativa känslor än positiva att träffa din partner är det viktigt att du lär dig att skapa en distans.

Om du tror att du är ett offer för verbal misshandel, även om det bara är lite, är det viktigt att du inte ignorerar dessa tecken. Vår rekommendation är att söka specialisthjälp från exempelvis en terapeut eller psykolog.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.