Tecken på att han inte är mannen för dig

Även om vi just här pratar om män gäller råden även kvinnor, och alla borde ha dem i bakhuvudet när de påbörjar ett nytt förhållande.
Tecken på att han inte är mannen för dig
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Har du någonsin undrat om han inte är mannen för dig? Ofta är vi inte uppmärksamma på varningstecken när vi är förälskade, trots att de kan underrätta oss om personens lämplighet för oss.

Det spelar ingen roll om närstående påpekar det, för vi måste inse det själva. Lite hjälp från andra är dock aldrig fel. Det är därför vi ska dela med oss av några tecken på att han inte är mannen för dig. Och tänk på att tipsen gäller alla, oavsett kön.

Hur vem du om han inte är mannen för dig?

Först och främst är det viktigt att försöka identifiera huruvida någon eller flera av följande situationer är bekanta – har du upplevt dem i din relation? Kanske är de tecken på att din partner inte är rätt för dig.

Vi rekommenderar att du läser: Älskar eller utnyttjar din partner dig?

1. Han är intresserad av dina pengar eller tillgångar

Är han ute efter något?

Om du har ett bra jobb, äger ett hus, en bil eller om din familj har pengar ska du vara försiktig. Många förblindas av girighet.

Det betyder inte att så alltid är fallet, men du ska vara uppmärksam om han till exempel ber dig om pengar, om han alltid vill att du betalar när ni går ut eller om han försöker övertyga dig om att din egendom ska skrivas i hans namn, etc.

2. Han kommer inte överens med ditt husdjur

Djur är visa, och ofta har de rätt när de inte gillar någon. Men det du framförallt ska vara uppmärksam på är hur din partner behandlar ditt husdjur. Kanske är han snäll när du ser på, men behandlar djuret illa när du går på toaletten eller dylikt.

3. Han pratar inte om framtiden

Man måste planera

Par brukar prata om gemensamma projekt med start runt ett år in i förhållandet. Vissa kanske dröjer längre och andra mindre, men vid någon punkt börjar man prata om giftermål, barn, att flytta ihop, etc.

Om ni redan träffats ett tag och han vägrar prata med dig om dessa ämnen kan det vara för att han döljer något. Kanske vill han inte vill binda sig, eller så kanske han har andra förhållanden och är otrogen.

Det kan givetvis även bara handla om svårigheter med att prata om sådana saker, men då måste det redas ut.

4. Han presenterar dig inte för familj och vänner

I början av relationen är det normalt att bara ni två träffas, men efter en viss punkt är det dags för introduktion till familj och vänner. Om han inte vill att du följer med på söndagsmiddagar med familjen eller inte vill ta med dig på fester kan du börja misstänka att det inte är mannen för dig.

Som i det tidigare fallet kan det vara för att han inte vill ha ett formellt förhållande (och därför tar han dig inte på allvar), eller för att han har en annan flickvän han redan presenterat i sina sociala kretsar.

5. Han går för snabbt fram

Gå inte för fort fram

Detta kan också vara ett varningstecken på ett olämpligt förhållande. Om ni till exempel träffats i två veckor och han säger att ni borde flytta ihop, vill att du ska träffa hela hans familj eller pratar om att skaffa barn ska du vara väldigt försiktig.

Alla dessa framstressade saker kan vara skadliga och ett tecken på att du träffat en besatt person, en “stalker” eller någon som är känslomässigt beroende.

6. Du vet inte vad han föredrar

Det är sant att många inte gillar att prata om sig själva, men om ni gått på fler än fyra dejter och du bara vet hans namn och lite mer bör du vara misstänksam.

Speciellt om du frågor honom var han jobbar, vem han bor med eller vad hans favoriträtt är och han undviker frågorna eller byter ämne.

7. Han är för avlägsen

Ger han dig ingen uppmärksamhet?

Kanske har han lidit mycket i tidigare förhållanden eller gillar inte nära kontakt med människor.

Men om han beter sig som om du inte inte vore där eller inte är uppmärksam på dig för att han vill se på TV, skicka ett SMS eller göra något annat betyder det att han inte är mannen för dig.

8. Han pratar jämt om sitt ex

Om du efter flera veckors dejtande måste lyssna på prat om hans ex – att hon gillade ditten och datten, att de gick till denna restaurang på sin årsdag, att hon aldrig ville gå på bio med honom… då har du troligen inte hittat rätt man.

Å ena sidan är det tråkigt, och å andra sidan är det något som oroar en. Om han ännu inte lyckats släppa det tidigare förhållandet kommer ni troligen inte kunna bilda ett nytt tillsammans.

Låt honom leva i det förflutna och ge honom kanske en chans att börja om på ny kula när han är redo för det.

9. Han vill att du förändrar dig

Grälande par

Även om inget är hugget i sten och vi alla kan förbättra vissa saker är det ett stort varningstecken när han vill forma dig i allt du gör. Han kanske säger åt dig att byta frisyr eller hårfärg, klä dig som han vill, inte träffa vissa vänner, hitta ett nytt jobb eller sluta tänka på vissa sätt…

I grund och botten vill han att du ska vara en helt annan person. Och det är utan tvekan ett tecken på att han inte är mannen för dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Medina, J. L. V., López-Fuentes, N. I. G. A., Valdez, J. A., & Jiménez, M. D. C. L. (2007). La elección real e ideal de pareja: Un estudio con parejas establecidas. Interamerican Journal of Psychology.
  • Beck, U. y Beck-Gersheim, E. (2001), El normal caos del amor. Las nuevas formas de la relación amorosa, Barcelona, Paidós Contextos.
  • Burns, M., Burgoyne, C. y Clarke, V. (2008), “Financial Affairs? Money Management in Same-Sex Relationships”, The journal of Socio-Economics, 37 (2): 481-501.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.