Megan Fox lider av kroppsdysmorfisk störning

Megan Fox trotsar skönhetsstandarder och avslöjar sin kamp med sin kroppsdysmorfi. Ta reda på allt om detta tillstånd.
Megan Fox lider av kroppsdysmorfisk störning
Leonardo Biolatto

Skriven och verifierad av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 27 maj, 2023

Megan Fox är en framgångsrik skådespelerska och en verkligt vacker kvinna. Hon har dock dolt en tyst personlig kamp. Under en avslöjande intervju erkände den amerikanska skådespelerskan att hon lider av kroppsdysmorfisk störning.

Det är svårt att förstå hur en sådan sexsymbol skulle kunna uppleva detta tillstånd. Men hennes avslöjande påminner oss om att även de som verkar ha allt kan kämpa inombords.

“Jag har aldrig i hela mitt liv älskat min kropp, aldrig någonsin.”

– Megan Fox

Vad är kroppsdysmorfisk störning?

Enligt specialister på Mayo Clinic är kroppsdysmorfisk störning en psykisk sjukdom som kännetecknas av konstant besatthet av en eller flera upplevda brister i ens utseende. De som lider av detta kan tillbringa långa timmar framför spegeln på jakt efter “sinnesro”.

De blir besatta av aspekter av sin kropps uppbyggnad och utseende som de ser som sina största brister, trots att andra inte märker dem. Denna förvrängda uppfattning av kroppsbilden kan få dem att se sig själva som exempelvis tjockare än de egentligen är.

Människor tar ofta till kosmetiska ingrepp för att öka sin självkänsla och känna sig nöjda med sitt utseende. Men det motsatta händer trots processen. En kroppsdysmorfisk störning kan dessutom leda till att man undviker sociala situationer, på grund av att man upplever dem som pinsamma och ångestfylda.

Fox berättar att hennes besatthet av sin image började i barndomen. Trots att hon växte upp i en religiös miljö där man inte kommenterade andras utseende, blev hon ändå sin egen värsta domare, och kritiserade sig själv hårt genom att hela tiden jämföra sig med andra.

Läs mer: Hur man förbättrar självförtroendet efter en separation

“Jag har kroppsdysmorfi: Jag ser aldrig mig själv som andra människor ser mig. Det har aldrig funnits ett tillfälle i mitt liv där jag älskat min kropp, aldrig någonsin. När jag var liten var det en besatthet. Och varför jag var så kroppsmedveten när jag var så ung vet jag inte; det var definitivt inte beroende på min omgivning, eftersom jag växte upp i en väldigt religiös miljö.”

– Megan Fox

Symtom på kroppsdysmorfisk störning

En publikation av Phillips och Stein beskriver att detta tillstånd vanligtvis uppstår under tonåren och att det är vanligare hos kvinnor än män.

Tecken och symtom kan uppstå gradvis eller abrupt. Följande är bland de vanligaste:

  • Att sminka sig eller använda överdrivna kosmetiska behandlingar för att försöka dölja upplevda defekter.
  • En tro att andra ser särskilda defekter i ens utseende.
  • En fast övertygelse om att ha en defekt som gör en ful.
  • Att hela tiden titta sig i spegeln och riva eller skrapa sig på huden.
  • Att ständigt jämföra sitt utseende med andras.
  • Överdriven vård av kroppen.
  • Att rycka av sig hår.

En person med kroppsdysmorfisk störning kan fokusera överdrivet på en eller flera delar av sin kropp, såsom ansiktet (näsans form, hy, rynkor, akne), hår, bröststorlek eller muskelstorlek.

Behandling

De exakta orsakerna till kroppsdysmorfisk störning är okända, men faktorer som familjehistoria, negativa upplevelser och förvrängda tankemönster kan vara bidragande orsaker att man utvecklar det. Av denna anledning är det viktigt att närma sig det från ett övergripande och personligt perspektiv.

Psykiatriker har utvecklat terapeutiska metoder för att hjälpa människor med sjukdomen att övervinna överdriven oro och utveckla ett hälsosammare förhållande till sitt utseende:

  • Kognitiv beteendeterapi: Denna form av psykoterapi erbjuder en väg för människor att bli uppmärksamma på sina begränsande övertygelser, ifrågasätta dem eller utmana dem om de skapar obehag. De får också lära sig att det är möjligt att ändra sin syn på sin kropp.
  • Medicinering: Selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI) är läkemedel som en läkare kan skriva ut som behandling vid kroppsdysmorfi. Dessa läkemedel hjälper till att reglera serotoninfunktionen i hjärnan, vilket kan minska ångestkänslorna.

“Vad jag mest vill att folk ska veta är att jag är en genuin själ med förhoppningen att verkligen tillhöra något och slippa behöva leva som en missförstådd utstött person.”

– Megan Fox

Tidig diagnos är nyckeln till att övervinna kroppsdysmorfisk störning

Megan Fox står upp emot stereotypisering genom att avslöja sin kamp med kroppsdysmorfi. Hennes berättelse påminner oss om att ett yttre inte garanterar en positiv självbild.

Men att vara uppmärksam redan i tonåren kan göra stor skillnad. Kan man identifiera detta tillstånd och få snabb behandling, kan detta förbättra livskvaliteten.

Med sitt uttalande motiverar skådespelerskan människor som lider av kroppsdysmorfi att söka acceptans och självkärlek. Det är en uppmaning att utmana dagens rådande accepterade skönhetsstandarder.

Huvudbild av REUTERS/Mario Anzuoni.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.