Medelhavskosten kan förbättra minnet

Livsmedel i medelhavskosten, som t.ex de som innehåller omega-3 och antioxidanter, har en gynnsam effekt på den kognitiva hälsan. I den här artikeln kan du ta reda på vad forskningen säger.
Medelhavskosten kan förbättra minnet
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Medelhavskosten har viktiga hälsofördelar och en av dem är dess förmåga att förbättra minnet. En av de viktigaste egenskaperna med denna kost, som är baserad på intag av färska produkter, är att den är rik på högkvalitativa näringsämnen.

Förutom att vara hjärtskyddande kan medelhavsdieten även skydda kroppen från kognitiv degeneration. På detta sätt kan ett ökat intag av vissa livsmedel bidra till att hålla hjärnan i god form. Vad säger bevisen?

Medelhavskosten är rik på fettsyror som kan förbättra minnet

Den bästa maten för hjärnan är fettsyror, speciellt de omättade. Experter menar nämligen att medelhavskosten förbättrar minnet. Dessa näringsämnen spelar en roll i hjärnans bildning och utveckling. Dessutom stimulerar de hjärnans funktion och kan även minska svullnad av hjärnan.

Livsmedel som:

En studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Life Sciences nämner att ett regelbundet intag av omega-3-fettsyror hjälper till att förbättra minnet. Det nämns också att dessa näringsämnen utför antioxiderande och antiinflammatoriska funktioner, vilket kan förhindra förändringar i hippocampus.

Mat från medelhavskosten
Att äta livsmedel som är rika på bra fettsyror, som omega-3, kan förbättra minnet och den kognitiva hälsan.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Fördelar och nackdelar med den gröna medelhavsdieten

Antioxidanterna i medelhavskosten hjälper till att förbättra minnet

Antioxidanter är andra viktiga näringsämnen som kan hjälpa till att upprätthålla eller förbättra kognitiv hälsa. Medelhavskosten är rik på dessa ämnen, särskilt de grönsaker som den består av.

För att inkludera flavonoider som antocyaniner eller kurkumin i din dagliga kost bör du äta röda grönsaker och kryddor.

Som anges i en artikel publicerad i tidskriften Aging Clinical and Experimental Research kan regelbundet intag av dessa näringsämnen förbättra minnet hos vuxna.

Eftersom medelhavskosten innehåller många växtbaserade livsmedel är den rik på antioxidanter som hjälper till att förbättra minnet. När kroppen tar upp dem mildras de negativa effekterna av fria radikaler, de kognitiva prestationerna förbättras och risken för att utveckla andra typer av komplexa sjukdomar minskar.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Tio användningar för olivolja du inte visste om

Akta dig för vin i medelhavskosten

Trots de många fördelarna med denna kostplan måste du vara mycket försiktig med en av dess komponenter. Trots att experter tidigare trodde att det förbättrar hjärt- och kärlhälsan att dricka ett glas vin om dagen, har denna myt nu avlivats en gång för alla.

Alkoholkonsumtion är inte tillrådligt. Detta beror på att alkoholkonsumtion har en negativ inverkan på kognitiva prestationer, vilket påverkar kort- och långtidsminnet.

Även om vissa äldre vetenskapliga artiklar hävdar att vin innehåller antioxidanter, är dess tanninhalt betydligt lägre än tanninhalten i druvor. Dessutom minskar alkohol i sig deras upptag och orsakar tarmproblem.

Nyligen genomförda studier visar att konsumtionen av denna dryck inte har någon skyddande effekt på risken att utveckla hjärtsjukdomar.

Rött vin hälls upp i glas
Alkoholkonsumtion har en negativ inverkan på kognitiva prestationer, vilket påverkar kort- och långtidsminnet.

Medelhavskosten kan förbättra minnet

En varierad kost där man prioriterar konsumtion av färska livsmedel framför processade livsmedel kan förbättra minnet. Medelhavskosten är rik på högkvalitativa grönsaker och fetter. Dessa näringsämnen är antioxiderande och antiinflammatoriska, varför de har en positiv effekt på våra kognitiva prestationer.

Dessutom kan alla dessa ämnen bidra till att minska risken för att utveckla komplexa sjukdomar på medellång och lång sikt. Därför rekommenderar experter att äta växtbaserade produkter och fisk och kryddor regelbundet.

Vi nämnde ovan de negativa aspekterna av vin, och som alternativ rekommenderar vi starkt att du dricker mer vatten istället. Därtill är det viktigt att använda kryddor för att piffa upp din mat eftersom det har ett stort mervärde till din kost. De flesta av dessa ingredienser har antioxiderande och antiinflammatoriska egenskaper, vilket kan bidra till att förbättra minnet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Alzoubi KH., Mayyas F., Abu Zamzam HI., Omega 3 fatty acids protects against chronic sleep deprivation induced memory impairment. Life Sci, 2019. 227: 1-7.
  • Summers WK., Martin RL., Liu Y., Peña B., Marsh GM., Complex antioxidants in a randomized singel blinded study of memory in seniors. Aging Clin Exp Res, 2018. 30 (4): 395-405.
  • Aridi YS, Walker JL, Wright ORL. The Association between the Mediterranean Dietary Pattern and Cognitive Health: A Systematic Review. Nutrients. 2017;9(7):674. Published 2017 Jun 28. doi:10.3390/nu9070674
  • Féart C, Samieri C, Barberger-Gateau P. Mediterranean diet and cognitive function in older adults. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2010;13(1):14‐18. doi:10.1097/MCO.0b013e3283331fe4
  • Anastasiou CA, Yannakoulia M, Kosmidis MH, et al. Mediterranean diet and cognitive health: Initial results from the Hellenic Longitudinal Investigation of Ageing and Diet. PLoS One. 2017;12(8):e0182048. Published 2017 Aug 1. doi:10.1371/journal.pone.0182048

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.