Lär dig hur du gör äppel- och tranbärscider med ett enkelt recept

Vi ger dig ett recept på äppel- och tranbärscider, en dryck som sticker ut för sitt höga innehåll av antioxidanter och som du också kan tillaga utan alkohol.
Lär dig hur du gör äppel- och tranbärscider med ett enkelt recept

Senaste uppdateringen: 10 april, 2024

Äppel- och tranbärscider är en riktigt uppfriskande och välsmakande dryck. Det är ett bra val för speciella fester och kan verkligen överraska dina gäster. Dessutom innehåller denna dryck en betydande mängd antioxidanter. Men om du tillsätter alkohol, som är en valfri ingrediens, bör du dock inte konsumera den regelbundet.

Innan du börjar är det viktigt att notera att det är tillrådligt att begränsa intaget av alkohol för att skydda din övergripande långsiktiga hälsa. Detta ämne är giftigt för kroppen oavsett vilken dos som du konsumerar. Av denna anledning bör det inte förekomma regelbundet i din kost. Det går bra att dricka en drink då och då, men ju mindre desto bättre.

Så tillagar du din egen äppel- och tranbärscider

För att tillaga en riktigt utsökt äppel- och tranbärscider behöver du följande ingredienser:

 • 1 dl äppelcider
 • 1 dl tranbärsjuice utan tillsatt socker
 • ½ dl farinsocker
 • 4 kanelstänger
 • ½ tsk hela kryddnejlikor
 • Valfritt: Kryddad rom eller kanellikör efter smak
 • 1 apelsin
Några cocktails.
Äppel- och tranbärscider är en dryck som innehåller antioxidanter, men den bör konsumeras endast sporadiskt eftersom den innehåller alkohol.

Så här går tillagningen till

 1. Blanda alla ingredienser i en kastrull.
 2. Värm vätskan tills den kokar och sänk sedan temperaturen.
 3. Fortsätt koka i 15 minuter.
 4. Häll sedan blandningen i individuella koppar och tillsätt lite kryddad rom som avslutning. Detta sista steg är valfritt. Det är viktigt att notera att mycket av alkoholen i cidern kommer att avdunsta under tillagningen.
 5. Som avslutning garnerar du med färska apelsinskivor.
 6. Det bästa är att servera den varm. Du kan förvara den i kylskåpet i en glasburk, tätt övertäckt, men innan du ska dricka din äppel- och tranbärscider, värm upp den i en kastrull först, då blir det godast.

Fördelarna med tranbär

Vi bör inte missa detta tillfälle att berätta om de viktigaste hälsofördelarna med tranbär. Det är ett viktigt bär att inkludera i en varierad och balanserad kost. Om du har ett underskott av essentiella mikronäringsämnen i kosten, kan detta leda till försvagningar i den mänskliga fysiologin, vilket i sin tur kan leda till utvecklingen av kroniska och komplexa sjukdomar.

Tranbär hjälper till att förhindra utvecklingen av sjukdomar

Tranbär innehåller en stor mängd fytokemikalier med antioxidativ kapacitet. Dessa element, bland vilka flavonoider sticker ut, minskar bildandet av fria radikaler och en efterföljande ackumulering av dessa i kroppens vävnader. Denna mekanism är kopplad till ett bättre hälsotillstånd över tid, enligt en studie publicerad i European Journal of Medicinal Chemistry.

Bland de föreningar med antioxidativ aktivitet som finns i tranbär sticker antocyaniner ut. Studier visar att dessa element minskar förekomsten av neurodegenerativa patologier och ger skydd åt människokroppen. Det är därför viktigt att inkludera dem i din kost på regelbunden basis för att dra nytta av denna effekt.

Några cocktails.
Äppel- och tranbärscider kan också tillagas utan alkohol.

Tranbär hjälper till att bekämpa diabetes

En annan positiv egenskap hos tranbär är att de hjälper till att bekämpa metabola patologier. Detta beror på verkan av de fytokemikalier de innehåller. Dessa ämnen förbättrar insulinkänsligheten och därmed utnyttjandet av energisubstrat.

Det bör noteras att typ 2-diabetes är en sjukdom som har blivit endemisk över hela världen. Många människor har utvecklat diabetes idag, och det beror främst på livsstilsvanor. När det väl är etablerat i kroppen, ökar risken att drabbas av andra typer av komplexa sjukdomar, kopplade till tillstånd som cancer eller hjärt-kärlpeoblem.

Tranbär bidrar till att sänks blodtrycket

Enligt forskning publicerad i tidskriften Food & Function har antocyaninerna som finns i tranbär också en positiv effekt på blodtrycket.

Detta anses vara en av de viktigaste riskfaktorerna för utvecklingen av sjukdomar relaterade till hjärtat. Blodtrycket beror mycket på livsstilsvanor och stress.

Det finns emellertid flera vegetabiliska livsmedel som har förmågan att sänka blodtrycket. Livsmedel med högt kaliuminnehåll kan bidra till denna effekt. Kakao, tack vare innehållet av polyfenoler, kan också hjälpa till.

Men för att verkligen uppleva en betydande förändring är det tillrådligt att bibehålla en god kroppsvikt och hälsa och regelbunden fysisk träning.

Tranbär förbättrar lipidprofilen

Fram till för några år sedan var det vanligt att höra rådet att vi behöver sänka kolesterolnivåerna för att skydda vår övergripande långsiktiga hälsa. Idag har råden ändrats. Fokus ligger på att säkerställa en tillräcklig tillgång till antioxidativa ämnen för att förhindra degenerering av lipoprotein, vilket kan leda till bildandet av aterosklerotiskt plack.

Tranbär, som en källa till antioxidanter, fungerar väldigt effektivt för att minska bildningen av oxiderade lipoproteiner med mycket låg densitet (VLDL). Detta är det lipoprotein som anses vara den farligaste typen. Så med detta mål i åtanke, är det viktigt att se till att du har växtbaserade livsmedel i kosten och undviker giftiga och andra inflammatoriska element som transfetter.

Gör din egen äppel- och tranbärscider

Som du har sett är det enkelt att göra din egen äppel- och tranbärscider. Du behöver inte många ingredienser eller mycket tid för att uppnå ett utsökt resultat. Men om du tillsätter rom i slutet bör du dricka denna drink med måtta, eftersom alkoholen är skadlig. Detta ämne är skadligt för hälsan oavsett vilken dos som konsumeras.

Slutligen, kom ihåg att konsumtionen av antioxidativa livsmedel som tranbär bör kompletteras med en i övrigt balanserad kost på medellång sikt för att du ska bibehålla god hälsa.

Det är viktigt att regelbundet träna fysisk träning och att prioritera styrketräning. Exponering för solljus är också viktigt och har goda effekter genom att det minimerar risken för D-vitaminbrist och därmed förekomsten av kroniska patologier.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Neha, K., Haider, M. R., Pathak, A., & Yar, M. S. (2019). Medicinal prospects of antioxidants: A review. European journal of medicinal chemistry178, 687–704. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2019.06.010
 • Mattioli, R., Francioso, A., Mosca, L., & Silva, P. (2020). Anthocyanins: A Comprehensive Review of Their Chemical Properties and Health Effects on Cardiovascular and Neurodegenerative Diseases. Molecules (Basel, Switzerland)25(17), 3809. https://doi.org/10.3390/molecules25173809
 • Wood, E., , Hein, S., , Heiss, C., , Williams, C., , & Rodriguez-Mateos, A., (2019). Blueberries and cardiovascular disease prevention. Food & function10(12), 7621–7633. https://doi.org/10.1039/c9fo02291k

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.