Tre kompletterande behandlingar för hypotyreos

Kompletterande behandlingar vid hypotyreos kan i hög grad hjälpa till att kontrollera symtomen på denna sjukdom. Vi presenterar tre intressanta alternativ.
Tre kompletterande behandlingar för hypotyreos
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 21 augusti, 2024

Letar du efter behandlingar mot hypotyreos? Många av oss letar ofta efter enkla och naturliga åtgärder för att förbättra vår livskvalitet och komplettera medicinsk behandling.

I den här artikeln vill vi erbjuda dig några alternativ. De kommer att göra underverk för ditt välbefinnande. Det kan nämligen hjälpa dig att hantera besvärande symtom som trötthet, håravfall, sömnlöshet och även förstoppning.

Behandlingar vid hypotyreos

Sköldkörteln är viktig för en persons hälsa. Detta beror på att den producerar hormoner som reglerar vår ämnesomsättning. Dessutom ingriper den i många av de viktiga funktionerna i vår kropp. Således kan symtomen på hypotyreos påverka vår hälsa på olika sätt.

Man kan säga att hypotyreos uppstår när sköldkörteln är långsam. Det innebär att den inte klarar av att att producera tillräckligt med hormoner. För att diagnostisera detta problem tar läkaren blodprover för att försöka ta reda på patientens nivåer av tyroxin (T4) och tyrotropin (TSH). Som med allt finns det olika åsikter om vilket intervall som innebär problematik för en person. I vissa fall kan eventuella förändrade nivåer återgå till det normala efter ett tag. Därför förlitar sig läkaren på på blodproven, men också på alla symtom. Därifrån, om läkaren anser det lämpligt, kan hen förskriva mediciner som innehåller sköldkörtelhormonet för att ersätta underskottet.

Förutom att alltid följa medicinsk vägledning och relevanta kontroller, är följande beprövade åtgärder mot hypotyreos användbara som ett komplement till din läkemedelsbehandling. De är också bra förebyggande åtgärder om du har en naturlig benägenhet för den här typen av sjukdom.

1. Behandlingar för hypotyreos: En daglig dos av selen

behandlingar för hypotyreos mat
Dessa är goda källor till selen. Om du får i dig tillräckliga mängder kan du förbättra din hälsa.

Hos de flesta vuxna ackumuleras selen främst i sköldkörteln. Denna körtel behöver det för att metabolisera hormoner ordentligt och det har också antioxidativa egenskaper. Från en beprövad vetenskaplig synvinkel, när det gäller autoimmun hypotyreos (Hashimotos sjukdom), är detta mineral relaterat till:

  • En minskning av antikroppar.
  • En förbättring av sköldkörteln på ultraljudsnivå.
  • Dessutom en bättre livskvalitet.
  • En okulär försämring, om Graves oftalmopati förekommer.

Många studier föreslår att patienter tar organiskt selen. Ta dock inte detta kosttillskott utan medicinsk övervakning, eftersom det kan orsaka skador om du tar för mycket av det. Istället är ett bra alternativ att lägga till nötter till din kost, som exempelvis paranötter. Två om dagen av dessa nötter ger dig den mängd selen som din kropp behöver utan att riskera din hälsa.

2. Behandlingar för hypotyreos: Maca-tillskott

Maca är en rot som ursprungligen kommer från Peru och som är en del av de flestas kost i Sydamerika. Idag kan man hitta detta även i pulverform som kosttillskott över hela världen, och är populärt eftersom det är en energiförstärkare och även reglerar hormoner.

Särskilt gul maca är mycket effektiv vid sköldkörtelsjukdomar, särskilt under klimakteriet. Dessutom kan denna rot också ge dig tillräckligt med energi för att hantera trötthet, ett vanligt symtom på hypotyreos.

För att ta maca som ett tillskott, följ bara indikationerna och doserna på etiketten på förpackningen. Tänk på att det kommer att stimulera din kropp, så börja med en låg dos och öka den gradvis under övervakning av din läkare.

3. Se upp för jodblockerare

hypotyreos bord
Ett annat sätt att komplettera behandlingen mot hypotyreos är att undvika livsmedel som kan skada din sköldkörtel.

För att komplettera dina botemedel mot hypotyreos måste du tänka på mer än att bara få i dig näringsämnen. Du måste också ta i beaktande de livsmedel som eventuellt kan skada dig och som du idag kanske konsumerar dagligen. Det finns vissa livsmedel som kan vara skadliga för personer med en sköldkörtel som inte är tillräckligt aktiv. Detta beror på att de innehåller ämnen som kallas goitrogener vilka hämmar absorptionen av jod, vilket är viktigt för god sköldkörtelhälsa.

De livsmedel som du bör undvikas är:

  • Soja och dess derivat (tofu, tempe, lecitin etc)
  • Hirs
  • Broccoli, blomkål, kål, rädisor och rovor
  • Mandlar och jordnötter
  • Jordgubbar, päron och persikor
  • Cassava och sötpotatis
  • Senap
  • Spenat
  • Linfrö

Se dock till att fråga din läkare om du har några funderingar.

Sammantaget kan du se att om du följer dessa råd om behandling av hypotyreos, kommer du att kunna förbättra din medicinska behandling och märka stor förbättring i din vardag. Gör därför små förändringar i din kost och se till att fortsätta din medicinska behandling.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Thomson, C. D., Chisholm, A., McLachlan, S. K., & Campbell, J. M. (2008). Brazil nuts: An effective way to improve selenium status. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/87.2.379
  • Chandra, A. K. (2010). Goitrogen in food: Cyanogenic and flavonoids containing plant foods in the development of goiter. In Bioactive Foods in Promoting Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-374628-3.00042-6
  • Meissner, H. O., Mscisz, A., Mrozikiewicz, M., Baraniak, M., Mielcarek, S., Kedzia, B., … Pisulewski, P. (2015). Peruvian Maca (Lepidium peruvianum): (I) phytochemical and genetic differences in three Maca phenotypes. International Journal of Biomedical Science.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.