Använd rabarber för att förbättra hälsan hos din sköldkörtel

En frisk sköldkörtel är grundläggande för kroppens övergripande välbefinnande eftersom dess hormoner används i flera processer i kroppen. Rabarberns många fördelaktiga egenskaper kan hjälpa till att hålla din sköldkörtel frisk.
Använd rabarber för att förbättra hälsan hos din sköldkörtel
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Denna artikel kommer att fokusera på att utforska fördelarna som rabarber har för dig och för att hjälpa dig att få en friskare sköldkörtel. Men låt oss först  ta en titt på lite bakgrundsinformation om sköldkörteln.

Sköldkörteln är en endokrin körtel som är avgörande för kroppen. Sammantaget utsöndrar den många hormoner, inklusive tyroxin, som är involverade i många processer i kroppen och hjälper till att reglera metabolismen.

Sköldkörteln ligger vid luftstrupen, över nyckelbenet. De hormoner som sköldkörteln producerar är avgörande för att kroppen fungerar korrekt, och påverkar nästan alla vävnader i kroppen. Sammantaget påverkar sköldkörtelhormoner tillväxt, utveckling av nervsystemet, metabolism av fetter samt kolhydrater och mycket mer.

Eftersom sköldkörteln påverkar så mycket av kroppen är det väldigt viktigt att inte försumma dess hälsa. Dessutom är det också därför som läkare ofta kontrollerar sköldkörteln när någonting är fel med kroppen. Varje typ fel eller sjukdom i köldkörteln skulle resultera i komplikationer som skulle påverka det dagliga livet.

Vanliga symptom på sköldkörtelproblem inkluderar plötsliga humörsvängningar och oregelbunden viktökning eller nedgång i vikt.

Är sköldkörteln verkligen så viktig?

Sköldkörteln är avgörande för kroppen, men vad påverkar sköldkörteln?

Sköldkörteln påverkar både kropp och själ. När detta organ inte fungerar korrekt kan det orsaka allt från viktminskningar till humörsvängningar och till och med anatomiska förändringar.

De hormoner som det utsöndrar reglerar ämnesomsättningen och nervsystemet. Därför kan eventuella problem med körteln resultera i irritabilitet, problem med koncentration, trötthet, depression, och det kommer slutligen att påverka din livskvalitet.

Vanliga symptom på ett problem med sköldkörteln

Totalt sett finns det sex vanliga symptom som kan varna dig omedelbart om eventuella problem med sköldkörteln:

 • Plötsliga viktförändringar.
 • Regelbundna kramper.
 • Ändringar i humör utan anledning (trötthet, ledsamhet, etc.).
 • Håravfall, svaga naglar eller färgförändring i hår eller naglar.
 • Att vara onormalt varm eller kall.
 • Förändringar i din menstruationscykel.

Sjukdomar som påverkar sköldkörteln

 • Hypertyreos: Sköldkörteln producerar för mycket av sköldkörtelhormonet.
 • Hypotyroes: I detta fall producerar sköldkörteln inte tillräckligt med hormoner för kroppen.
 • Struma: En onormal utvidgning av körteln.
 • Cancer.
 • Knölar.
 • Sköldkörtelinflammation: En inflammation i sköldkörteln.

Diagnosen av dessa sjukdomar måste göras av en läkare eller specialist. Fysiska undersökningar och test måste göras för att diagnostisera dessa störningar och ge någon form av behandling. I vissa fall kan det vara nödvändigt att utföra biopsi, vissa terapier, kirurgi eller radioaktiv jodbehandling.

Rabarber och din sköldkörtel

Rabarber är en växt som kan innehålla medicinska egenskaper. Den kan tillagas på flera olika sätt: i desserter, som ett tillbehör till kött och fisk, ångad och ugnsbakad. Dess stam och rötter har ett högt mineral- och vitamininnehåll som kan ha vissa egenskaper, såsom antiinflammatorisk, antioxidanter, motverkar förstoppning, renande och avgiftande.

Men i denna artikel kommer vi att undersöka hur dess egenskaper kan göra din sköldkörteln friskare.

Struma och inflammation i din sköldkörtel

Rabarber har en hög koncentration av emodin – en naturlig substans som har laxerande och antiinflammatoriska egenskaper. Om du märker någon tillväxt eller inflammation i sköldkörteln kan du försöka att äta rabarber som ett första steg.

Men kom alltid ihåg att det är nödvändigt att se en läkare eller specialist för att diagnostisera någon sjukdom.

En källa till vitaminer

Sköldkörteln fungerar bäst när den har tillräckliga mineraler och vitaminer. Att inkludera rabarber i din kost kan hjälpa dig att få nödvändiga näringsämnen och vitaminer som hjälper sköldkörteln bättre.

Rabarber är full av näringsämnen, några som är viktiga att notera är:

 • Vitaminer (A, C, K, E och Bl, B2, B3, B5, B6 och B9)
 • Mineraler (fosfor, järn, kalcium, magnesium, koppar, selen, zink, kalium och natrium)

Rengöring av din sköldkörtel

din sköldkörtel kroppen

Till följd av föroreningar, dåliga vanor och kost, går olika tungmetaller och toxiner in i kroppen. Detta skadar sköldkörteln och därmed din ämnesomsättning och andra kroppsfunktioner.

För att förhindra detta kan du “rengöra” vår sköldkörtel. I detta fall gör rabarbernas renings- och avgiftningsegenskaper i kombination med dess fibrösa konsistens dem nästan till en naturlig rengöring för sköldkörteln.

Rabarber innehåller en hög koncentration av tanniner. Tanniner hjälper till att rena toxiner och ta bort fria radikaler från kroppen, och de fungerar även som en antiinflammatorisk källa.

Eventuellt förebyggande av sköldkörtelcancer

Tack vare rabarberns uppenbara förmåga att utrota fria radikaler och minska skadorna på cellvävnad som kan leda till cancer, kan de bidra till att förebygga sköldkörtelcancer.

Som tydligt kan ses är rabarber ett bra livsmedel att lägga till varje diet på grund av dess olika fördelar, inte bara för din sköldkörtel, utan för kroppen som helhet. Kom ihåg att hålla sköldkörteln hälsosam är viktigt för att hålla resten av din kropp frisk.

Prova att äta rabarber för din sköldkörtel och hälsas skull.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.