16 tecken på hypotyreos att hålla utkik efter

Symptomen på hypotyreos sammanfaller ofta med tecken på andra sjukdomar. Om du märker av flera av dessa bör du träffa en specialist för en korrekt diagnos.
16 tecken på hypotyreos att hålla utkik efter
Nelton Abdon Ramos Rojas

Granskad och godkänd av läkare Nelton Abdon Ramos Rojas.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 29 december, 2022

Din sköldkörtel sitter i halsen, framför luftstrupen. Det är ett litet organ som ser ut som en fjäril, och den utför en väldigt viktig funktion i din kropp. Detta organ lagrar och utsöndrar sköldkörtelhormon, som är viktiga för vävnad och organ. Körteln kan råka ut för två åkommor: hypertyreos, då den producerar för mycket hormon, och hypotyreos då den inte producerar tillräckligt med hormon. Idag kommer vi att prata om tecken på att du lider av hypotyreos.

Vad är hypotyreos?

Kvinna genomgår undersökning

Hypotyreos är även känt som en underaktiv sköldkörtel, vilket betyder att den saktar ner eller helt slutar producera de nödvändiga hormon som din kropp behöver och saktar ner din metabolismOm du låter det fortgå under en lång tid och inte gör något åt det kan det påverka din hälsa.

Problemet är också att de som drabbas ofta inte identifierar sjukdomen, eftersom de associerade symptomen ofta kan bero på andra sjukdomar.

16 tecken på att du lider av hypotyreos

Eftersom dessa tecken är så vanliga och kan ha att göra med andra sjukdomar kommer du att behöva känna till alla symptomen för att upptäcka förändringen i din metabolism. Om du ser flera av symptomen samtidigt rekommenderar vi att du uppsöker din läkare för att få en diagnos och behandling.

Förstoppning

Förstoppning kan bero på en brist på kontroll i sköldkörteln, speciellt om du följer en diet med mycket fibrer och dricker mycket vatten.

Förändringar i hudfärgen

Smärta i halsen

Patienter med hypotyreos har torr, blek, gulaktig hud. Andra symptom kan vara hårförlust och svaga naglar.

Fysisk utmattning

Att konstant vara trött och utmattad är ett annat symptom, speciellt om du inte har gjort några fysiska aktiviteter.

Vätskeretention

Om du är uppsvälld på morgonen, och speciellt om du har ett svullet ansikte, kan du ha vätskeretention. Det inkluderar att ha påsar under ögonen och vara utmattad. Det kan även visa sig som inflammation i händer och fötter.

Du tål inte kyla

kvinna

En person med hypotyreos känner sig alltid frusen, även om det är varmt.

Viktminskning eller viktökning

Det kan vara så att du går upp i vikt trots att du tänker på din diet.

Det motsatta kan också vara fallet, att du inte går upp i vikt trots att du äter mycket.

Koncentrationssvårigheter

När sjukdomen är långt framskriden kan det vara svårt att koncentrera sig, och du kan även ha dåligt minne.

Huvudvärk

kvinna

Om du ofta har huvudvärk eller migrän utan någon märkbar anledning kan hypotyreos vara den underliggande orsaken.

Struma

Ett tecken på hypotyreos är struma. Det visar sig som en knöl på halsen framför luftstrupen. Vad du egentligen ser är inget annat än en förstorad körtel.

Du är väldigt törstig

Trots att du har vätskeretention kan du vara väldigt törstig. Din hud kan även se torr ut.

Brist på hår i ögonbrynen

Det här är ett annat tecken på hypotyreos: brist på hår i dina ögonbryn. Det är få som vet att det är ett tecken på ett metaboliskt problem.

Svårigheter att bli gravid

Du kan även ha fertilitetsproblem.

Apati och likgiltighet

Trött kvinna

Sjukdomen kan orsaka apati, likgiltighet, lathet och dåsighet. De som är drabbade känner ofta inte för att göra vardagliga aktiviteter. Det kan även leda till depression.

Arytmi

Det kan orsaka bradykardi. Om det inte behandlas kan det resultera i hjärtstillestånd. Arytmi eller oregelbundna hjärtslag kan också bero på komplikationer med sköldkörteln.

Olika hälsoproblem

Hypotyreos kan orsaka förändringar i blodtrycket, vilket får det att öka eller sjunka. Det kan även höja ditt kolesterol samt ge smärtor i ledmusklerna.

Minskad sexlust

Sexlusten avtar

Sjukdomen minskar din libido. Om du har detta problem rekommenderar vi att du pratar med din läkare, som kan säga om det verkligen kommer från hypotyreos.

Kan du motverka hypotyreos?

För tillfället finns det inte något sätt att bota hypotyreos. Det bästa är att kontrollera nivån av jod i kosten. Se till att du får i dig en mängd som inte påverkar din sköldkörtel. Det är bra att använda sig av naturliga kurer, eftersom läkare varnat om att överbehandling av hypotyreos blivit vanligt.

Rådgör med din läkare innan du börjar en kost med lite jod, och försök att äta hälsosamt och träna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.