Klimakteriet och högt blodtryck: Hur hänger de ihop?

Tecken på kardiovaskulära problem som huvudvärk och sömnstörningar kan förväxlas med symptom som egentligen beror på klimakteriet. Vi förklarar varför detta händer och hur de två är relaterade.
Klimakteriet och högt blodtryck: Hur hänger de ihop?
Leonardo Biolatto

Granskad och godkänd av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 23 oktober, 2022

Klimakteriet och högt blodtryck är relaterade av olika skäl, vilket vi ska prata om här. Klimakteriet är den tid då mensen upphör för en kvinna, och det kan på flera sätt hänga ihop med arteriell hypertoni, vilket är termen för högt blodtryck i artärerna.

I allmänhet inträffar klimakteriet runt 50 års ålder, och detta kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar, som vi kommer att se nedan.

I detta skede genomgår kvinnor en rad hormonella förändringar som påverkar kroppen.

Tyvärr är läkare i många fall sena med att diagnostisera högt blodtryck hos kvinnor i klimakteriet. Anledningen är att några av symptomen på klimakteriet kan dölja de symptom som indikerar högt blodtryck.

Vad händer under klimakteriet?

Med klimakteriet menar man den tid i livet då en kvinna har gått 12 månader utan normal menstruation. Det sker normalt någon gång mellan 40 och 50 år. Men enligt specialister på  Mayo Clinic börjar det oftast runt 51 års ålder.

Fasen innebär en minskning av koncentrationen av könshormoner i kroppen. När kvinnor blir äldre producerar äggstockarna mindre östrogen och progesteron tills kvinnan inte längre är fertil.

Dessa hormoner är inblandade i olika processer som även inkluderar fertilitetsreglering. I ämnesomsättningen hjälper de till exempel till att reglera vikt, lipider och insulinresistens.

Klimakteriet börjar gradvis. Det är en övergångsfas i sig. Det åtföljs av många symptom som värmevallningar, viktökning och sömnproblem. Alla dessa kan dölja andra förhållanden.

En viktig aspekt i sammanhanget är att hjärtsjukdom hos de flesta kvinnor börjar senare än hos män. Anledningen är att östrogen spelar en skyddande roll i detta avseende.

Det fis ett förhållande mellan klimakteriet och högt blodtryck

Sambandet mellan klimakteriet och högt blodtryck

Klimakteriet och högt blodtryck är länkade till varandra. Det är vanligt att blodtrycksvärden ökar efter att menstruationerna upphör.

Många faktorer spelar en roll i sambandet. För det första kan minskningen av östrogen vara en direkt orsak. Dessutom kan en uppgång av kroppsvikt, som ofta kommer i samband med klimakteriet, också höja blodtrycket.

Många medelålders kvinnor är inte medvetna om att de lider av högt blodtryck. Anledningen är ofta för att några av symptomen på detta tillstånd är lätta att förväxla med symptom på klimakteriet.

Till exempel är trötthet, huvudvärk, sömnstörningar och även hjärtklappning vanligt vid båda tillstånden. Det är därför kvinnor av misstag kan tro att klimakteriet är orsaken till symptomen när det faktiskt inte är det.

Detta utgör en stor risk. Arteriell hypertoni kan gå obemärkt förbi och om det inte upptäcks kommer dessa kvinnor inte heller att få tillgång till lämplig behandling. Som en följd ökar risken för hjärtsjukdomar hos äldre kvinnor avsevärt.

Klimakteriet och högt blodtryck: Förändringar under klimakteriet som kan öka blodtrycket

Som vi nämnt tidigare sker ett antal viktiga hormonella förändringar under klimakteriet. Minskningen av östrogen är förknippad med viktökning. Detta är förknippat med en ökning av blodtrycksvärden.

Dessutom tenderar kvinnor i klimakteriet också att utveckla insulinresistens. Det betyder att deras kroppsceller inte kan använda hormonet för att absorbera glukos från blodet. Som en konsekvens finns det en högre risk att utveckla diabetes.

Vidare ökar lipidnivåerna i blodet också under klimakteriet. Som en publikation från Pontificia Universidad Católica i Chile förklarar, kan man se en ökning specifikt av förekomsten av metaboliska syndrom. Dessa syndrom inkluderar en ökning av kolesterol och triglycerider, typ 2-diabetes, högt blodtryck och en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Klimakteriet och åderförkalkning

Kvinnor som upplever typiska klimakteriebesvär, som vallningar och nattliga svettningar, är mer benägna att drabbas av subklinisk åderförkalkning. Faktum är att forskare uppskattar att risken ökar med nästan 50%.

Subklinisk åderförkalkning är en mild förträngning och härdning av artärerna. Denna minskning, även om det inte finns några uppenbara symptom, ökar också risken för hjärtproblem.

Bröstsmärta, andfåddhet och hjärtklappning i sig är inte symptom på klimakteriet. Om de inträffar är det viktigt att konsultera en specialist.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Kan man använda musikterapi för att sänka blodtrycket?

Hormonbehandling och risken för högt blodtryck

Hormonbehandling under klimakteriet har också kopplats till högt blodtryck. Det handlar om att ge hormoner till kvinnor som har allvarliga symptom.
Det finns olika sätt att utföra behandlingen, alla med olika nivåer av effektivitet och säkerhet. Till exempel är det säkrare att behandla vaginal torrhet med läkemedel eftersom dessa inte har en systemisk effekt.

Däremot kan systemisk hormonbehandling medföra risker för kvinnor under 60 år. Det kan öka risken för venös tromboembolism, ett tillstånd där blodproppar bildas, som sedan bryter sig loss och rör sig genom venerna.

Även om hormonintag minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, bör man använda dessa behandlingar med försiktighet. Det är viktigt att kvinnor är ordentligt läkarundersökta innan behandlingen börjar.

klimakteriet och högt blodtryck

Hur man förhindrar högt blodtryck under klimakteriet

Det finns ett antal åtgärder som kan hjälpa till att kontrollera blodtryckshöjningen under klimakteriet. De innebär alla en hälsosam livsstil.

  • Det första är att försöka bibehålla en hälsosam kroppsvikt. Under denna livsfas finns vanligen en tendens att man går upp några kilo. Av denna anledning är regelbunden fysisk träning avgörande. Målet bör vara att träna måttligt cirka 3 till 5 gånger i veckan.
  • Kosten är en annan grundläggande aspekt som man bör ta hänsyn till. Det är viktigt att äta många hälsosamma livsmedel, till exempel frukt och grönsaker, och undvika livsmedel som är rika på mättade fetter och hårt bearbetade livsmedel. Att minska mängden salt i din kost är också en bra idé.
  • Det är också viktigt att du kontrollerar din stressnivå. Aktiviteter som yoga och pilates kan hjälpa till med detta, liksom meditation.

Klimakteriet är en fas i en kvinnas liv som innebär många förändringar. Det är viktigt att inte blanda ihop symptom som kan orsakas av hjärtproblem med vanliga symptom på klimakteriet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Palacios S, Stevenson JC, Schaudig K, Lukasiewicz M, Graziottin A. Hormone therapy for first-line management of menopausal symptoms: Practical recommendations. Womens Health (Lond). 2019 Jan-Dec;15:1745506519864009.
  • Menopausia – Síntomas y causas – Mayo Clinic. (n.d.). Retrieved May 17, 2021, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/menopause/symptoms-causes/syc-20353397
  • Climaterio y menopausia aumenta incidencia de hipertensión arterial – Escuela de Medicina – Facultad de Medicina. (n.d.). Retrieved May 17, 2021, from https://medicina.uc.cl/noticias/climaterio-y-menopausia-aumenta-incidencia-de-hipertension-arterial/
  • Santoro N, Epperson CN, Mathews SB. Menopausal Symptoms and Their Management. Endocrinol Metab Clin North Am. 2015 Sep;44(3):497-515.
  • Carbonel AAF, Simões RS, Girão MJBC, Soares Júnior JM, Baracat EC. Cardiovascular system and estrogen in menopause. Rev Assoc Med Bras (1992). 2020 May 15;66(2):97-98.
  • Greendale GA, Sternfeld B, Huang M, Han W, Karvonen-Gutierrez C, Ruppert K, Cauley JA, Finkelstein JS, Jiang SF, Karlamangla AS. Changes in body composition and weight during the menopause transition. JCI Insight. 2019 Mar 7;4(5):e124865.
  • Barrett-Connor E. Menopause, atherosclerosis, and coronary artery disease. Curr Opin Pharmacol. 2013 Apr;13(2):186-91.
  • Del Sueldo M, Vicario A, Cerezo G, Miranda G, Zilberman J. Hipertensión arterial, menopausia y compromiso cognitivo. Revista Colombiana de Cardiología. 2018;25:34-41.
  • Martell Claros N, Ruiz Fernández M, Vivas Toro F. Menopausia e hipertensión arterial. Hipertensión y Riesgo Vascular. 2002;19(8):351-358.
  • Real R, Aquino N. Tratamiento de la hipertensión arterial en la menopausia. An. Fac. Cienc. Méd. 2018;  51( 1 ): 65-74.
  • Navarro D, Ledesma Y. Menopausia, hipertensión arterial y terapia de reemplazo hormonal. Rev Cubana Endocrinol. 2003; 14(1): 67-80.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.