Känd urolog rekommenderar män att kissa sittandes

Komfort, hälsa, hygien? Här är fördelarna och skälen bakom en urologs rekommendation för män att kissa sittandes.
Känd urolog rekommenderar män att kissa sittandes
Leonardo Biolatto

Skriven och verifierad av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 12 juni, 2023

När det gäller personliga hygienvanor finns det vissa seder som män har upprätthållit i flera år utan att ifrågasätta. En av dem är att kissa stående. Men Gerald Collins, en konsult urologisk kirurg vid Alexandra Hospital i Cheshire (England), berättar i en intervju att män i själva verket i stället borde kissa sittandes.

Varför denna rekommendation? I den här artikeln ska vi undersöka orsakerna bakom läkarens förslag och fördelarna med denna praxis för mäns hälsa.

Det är dock viktigt att notera att det alltid är tillrådligt att rådgöra med en professionell för hantera eventuella problem relaterade till din urinhälsa.

De flesta män föredrar att kissa stående

Collins rekommendation stöds av en rapport från YouGov om mäns metoder för kissande. Baserat på en undersökning av mer än 7 000 män i 13 länder fann dataanalysföretaget att de flesta män kissar stående.

Den fann också att 33 % av alla brittiska män sa att de aldrig skulle sitta ner och kissa, medan endast 9 % alltid välde att kissa sittandes. Samtidigt klargjorde män i Mexiko och Polen en ovilja att kissa sittandes. I Mexiko, till exempel, sitter bara 6 % av alla män alltid för att kissa, medan 36 % sa att de aldrig skulle göra det.

Ett annat avslöjande fynd i rapporten är att äldre män är mer ovilliga att sitta än yngre män. Detta beror möjligen på en förankrad föreställning genom åren att det är “mer manligt” att kissa stående.

Studien visade också på slående kulturella skillnader. Till exempel sa 40% av de tyska männen att de alltid kissar sittandes, jämfört med 10 % av alla amerikanska män och 5% av alla singaporeanska män.

Varför bör män kissa sittandes?

Efter att ha utforskat statistiken om manliga urineringsmetoder runt om i världen, är det dags att ta itu med den grundläggande frågan: varför ska män kissa sittandes? I följande avsnitt ska vi titta närmare i detalj på orsakerna bakom den engelska läkarens förslag.

Det kan hjälpa till att tömma urinblåsan mer effektivt

Under intervjun för The Telegraph betonade Dr. Collins att det att kissa sittandes kissa kan vara det mest effektiva sättet att göra detta. Detta beror på att bäckenmusklerna är avslappnade, vilket underlättar urineringsprocessen.

Att sitta kan även bli mer fördelaktigt när män åldras. Detta på grund av benign prostatahyperplasi (BPH). Detta tillstånd kännetecknas av tillväxten av prostatakörteln och omgivande vävnad, vilket orsakar en obstruktion i urinröret och försvårar urinering. En ökning av en specifik nedbrytningsprodukt av testosteron är ansvarig för celltillväxten, förklarade den engelske läkaren.

BPH blir vanligare när män åldras. De som lider är mer benägna att få komplikationer, såsom njursten och urinvägsinfektioner.

Från 40 års ålder och framåt är det vanligt att prostatakörteln ökar i storlek.

Därför kan män med BPH uppleva att det är bekvämare att kissa i sittande läge. Sammanfallande med detta perspektiv stöder forskare vid Leiden University (Nederländerna) också att urinering medan du sitter ner kan vara fördelaktigt. I en artikel publicerad i tidskriften Plos One visar forskare att denna ställning underlättar fullständig och snabbare tömning av urinblåsan.

Det är mer hygieniskt

Det andra skälet till att män uppmuntras att kissa sittande är relaterat till hygien. Stående urinering kan generera stänk, vilket kräver ytterligare rengöring av toaletten.

Genom att kissa medan du sitter, minimeras risken för oönskat stänk, vilket resulterar i en mer hygienisk upplevelse med mindre risk för att bakteriespridning. Detta är särskilt relevant i delade miljöer, såsom offentliga toaletter och familjebadrum.

Samtidigt, enligt en rapport publicerad i The Guardian, genomförde två amerikanska ingenjörsprofessorer forskning om fenomenet stänk och upptäckte chockerande resultat.

Enligt deras fynd, så när urinen lämnar urinröret, kommer den ut som en ström, men på ett avstånd på mellan 5 och 10 centimeter börjar den bryta ner i droppar. Dessa kolliderar med varandra och genererar så kallade “satellitdroppar”, som stänker i vida vinklar.

Dessutom, om avföring finns i toaletten, kommer dessa droppar sannolikt att innehålla Escherichia coli-bakterier. Dessa kollisioner, tillsammans med stänk när de träffar toalettvattnet från en avsevärd höjd, kan sprida urin i alla delar av badrummet. Även på din tandborste!

En förändring mot komfort att kissa sittandes

Även om urinering stående har varit en vanlig praxis för många män, är det viktigt att överväga fördelarna med att sitta ner. Den engelska urologens rekommendation att välja denna position kan bidra till att förbättra kissandet.

Även om det slutliga valet är upp till individen, är det värt att överväga de potentiella hälsofördelarna. Och kom ihåg att det alltid är viktigt att konsultera en läkare för personlig rådgivning om eventuella problem med urinvägarna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.