Impetigo hos barn: Smittsamt men går att behandla

Många föräldrar kommer till läkarna förskräckta eftersom deras barn har vätskande blåsor eller lokala sårskorpor. Det är vanligtvis impetigo; det är en av de vanligaste hudsjukdomarna. Det är smittsamt men går att förebygga och kontrollera.
Impetigo hos barn: Smittsamt men går att behandla
Maria del Carmen Hernandez

Skriven och verifierad av hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 23 december, 2022

Impetigo hos barn orsakas av en bakterie som skapar en hudinfektion. I allmänhet uppträder det vanligtvis runt munnen, näsan och öronen. Den huvudsakliga smittvägen är direktkontakt med lesionen. Ett annat namn på tillståndet är svinkoppor,

Det har en högre förekomst mellan 2 och 6 års ålder, eftersom dessa barn drabbas av fler skrapsår och skärsår och även kliar sig mer; detta leder till spridning av bakterierna.

Det kan inträffa när som helst på året, men uppträder oftare under de varma månaderna på grund av temperatur- och luftfuktighetsförhållanden.

Hur uppträder impetigo på huden?

Impetigo uppträder på huden som sår täckta med honungsfärgade skorpor. De åtföljs vanligtvis inte av feber och patienterna förblir i allmänhet friska. Såren läker vanligtvis efter en tid, utan ärrbildning.

Som en ytlig hudinfektion kan den orsaka klåda, sveda och även smärta i vissa områden. Det uppstår ibland med små knölar nära infektionsområdet. Dessa knölar är rörliga och kan göra ont.

En pojke med sår.

Orsakerna till impetigo hos barn

I cirka 90% av fallen orsakas impetigo av Staphylococcus aureus, och i övriga fall av Streptococcus pyogenes. Streptokocker är också orsaken till exempelvis streptokockinfektion.

De allra flesta av oss bär båda bakterierna på huden. Det är vid eventuella sår, bett, skrapsår eller skärsår som bakterierna kan orsaka en infektion, vilket resulterar i impetigo.

Typer av impetigo

Det finns två huvudtyper av impetigo:

 • Icke-bullös impetigo. Det är till stor del streptokocker som är orsaken till detta. Det eroderar hudytan efter små sår eller trauma och orsakar större sår som senare blir övertäckt av en skorpa. Barn kan vanligtvis ha flera lesioner, som ett resultat av autoinokulering. Det är inte relaterat till blåsor.
 • Bullös impetigo. Stafylokocker är bakterierna som orsakar detta. Det orsakar blåsor fyllda med klar vätska på huden. De går lätt sönder och orsakar ett område med exponerad, glänsande dermis som senare blir övertäckt med en gulaktig skorpa.

Diagnos

Impetigo hos barn.
Anamnes och fysisk undersökning är avgörande för diagnosen impetigo.

I den fysiska undersökningen under den medicinska konsultationen ställer läkaren diagnosen utifrån egenskaperna på utslaget och anamnesen. Barnläkaren kan i nödvändiga fall begära en laboratoriekultur för att avgöra vilka bakterier som orsakar tillståndet.

Det finns flera dermatologiska sjukdomar som leder till en svår differentialdiagnos:

 • Bullös pemfigoid
 • Herpes simplex virusinfektion
 • Skabb
 • Allergisk reaktion på ett bett
 • Dermatofytos

Det är därför vi betonar behovet av konsultation med en kvalificerad läkare. Detta kommer, med hjälp av sjukdomshistoria och fysisk undersökning, att kunna ge rätt differentialdiagnos. Det är emellertid den mikrobiologiska odlingen av exsudatet från lesionerna som ger den definitiva diagnosen.

Du kanske är intresserad av: Behandling av munsår hos barn

Lämplig behandling av impetigo hos barn

Syftet är att eliminera infektionen, och den rekommenderade behandlingen är antibiotika. Detta kan man applicera topiskt eller ta oralt, beroende på omfattningen av lesionerna på kroppsytan eller om det kommer tillsammans med systemiska symtom.

Mjukgörande krämer kan hjälpa till att bibehålla hudens barriärfunktion. Man kan lindra symtom med antihistaminer mot klåda eller antiinflammatoriska läkemedel vid behov. Det är viktigt att applicera solskydd för att undvika hyperpigmenterade områden på den skadade huden.

Impetigo hos barn är smittsam tills lesionerna är helt borta. Man bör därför vara försiktig.

Hur man förhindrar och kontrollerar spridningen

Några av rekommendationerna för att förhindra spridning av impetigo hos barn är följande:

 • Håll barnens naglar korta och rena.
 • Lär dem att inte skrapa sår, eftersom det gör att bakterierna kan frodas.
 • Vid beröring av lesionerna, tvätta det exponerade området med tvål och vatten.
 • Undvik kontakt med andra barn under denna tid.
 • Vid rivsår, rengör dem med tvål och vatten och applicera antibiotisk kräm.
 • Dela inte smutsiga kläder, lakan eller handdukar med någon med en aktiv hudinfektion.
 • Bibehåll adekvat hudåterfuktning för att upprätthålla hudbarriären.

Impetigo hos barn är vanligt men måste kontrolleras

Även om man anser att impetigo hos barn endast är en lokal hudinfektion, bör barnet snabbt få behandling på grund av dess höga smittsamhet.

Uppsök läkare om symtomen kvarstår eller om det finns misstanke om att infektionen har blivit värre, såsom med smärta, feber eller ökad svullnad.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • García-Romero, M. T. (2017). Impétigo ampolloso. Acta pediátrica de México38(5), 351-354.
 • Moyano, M., Peuchot, A., Giachetti, A. C., Moreno, R., Cancellara, A., Falaschi, A., & Roldán, D. (2014). Infecciones de piel y partes blandas en pediatría: consenso sobre diagnóstico y tratamiento. Arch Argent Pediatr112(2), 183-191.
 • Sellarés Casas, E., & FA, M. L. (2007). Infecciones cutáneas bacterianas. Protocolos diagnósticos y terapéuticos en dermatología pediátrica1, 29-35.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.