Hyporexi eller att inte känna någon aptit

Hyporexi kan orsakas av fysiologiska, emotionella och sociala faktorer. Läs den här mycket intressanta artikeln för att lära dig allt om det!
Hyporexi eller att inte känna någon aptit
Leonardo Biolatto

Skriven och verifierad av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 05 oktober, 2022

Hyporexi är det medicinska ordet som används för att referera till en minskad aptit. Även om detta tillstånd kan förekomma i alla åldrar, är det särskilt förknippat med åldrande.

Termerna “hyporexi” och “anorexi” liknar varandra. I praktiken är det svårt att skilja mellan dem. Anorexi orsakar en fullständig brist på aptit. Tyvärr orsakar båda hälsoförsämring på grund av undernäring eller brist på vissa ämnen, såsom vitaminer.

Experter uppskattar att hyporexi drabbar cirka 60% av personer över 65 år. Det verkar även som att nästan 90% av personer över 80 lider av det. I den här artikeln förklarar vi allt du behöver veta om det.

Vad orsakar minskad aptit och hyporexi?

Som vi nämnde ovan är hyporexi en minskning av aptiten. Denna aptitlöshet leder till minskat matintag, varför det vanligtvis åtföljs av viktminskning och trötthet.

Problemet med hyporexi är att det kan leda till betydande näringsbrister på lång sikt. Det är mycket vanligt att människor som lider av det har vitaminbrister och också lider av anemi.

Även om det stämmer att energibehovet minskar med åldern, är det inte den enda orsaken till detta tillstånd. Aptitlöshet är ofta förknippat med psykologiska problem, såsom stress eller depression.

gammal-man-ater

På samma sätt tror många experter att hyporexi är en effekt av förlust av känslighet, som åldrande orsakar. Med andra ord orsakar det en minskad känsla av lukt eller smak, samt också aptiten.

Andra situationer som kan leda till hyporexi är både akuta och kroniska sjukdomar. Dessutom är det mycket vanligt hos äldre att hitta fall av exempelvis matsmältningssjukdomar, som är en direkt orsak.

Du kanske gillar denna artikeln: Naturliga huskurer för barn med dålig aptit

Andra vanliga orsaker

Sanningen är att aptiten påverkas av många faktorer. När det gäller äldre är hyporexi och minskad aptit också relaterat till situationer som att bo på vårdhem, brist på vård eller ensamhet.

Liknande bör du också notera att vissa läkemedel kan orsaka det. Exempel är kodein eller morfin och även kemoterapi.

I detta avseende bör vi tänka på att tandproblem vid denna ålder är mycket vanliga. Eventuell tandpatologi eller muntorrhet, som också ökar med åldern, kan påverka ätandet. Att inte kunna äta fast mat kan vara mycket obehagligt.

tandbekymmer

Denna artikeln kanske intresserar dig: Kontrollera aptiten naturligt: är inte upp dina känslor

Vad är konsekvenserna av hyporexi?

Att tappa aptiten och äta mindre och mindre kan leda till undernäring. När det gäller äldre uppträder denna undernäring vanligtvis långsamt och progressivt. Det är alltså svårt att upptäcka.

När någon blir undernärd minskar deras muskelmassa. Följaktligen har de mindre och mindre styrka och deras känsla av trötthet ökar. Dessutom är mat direkt relaterat till hälsotillståndet och immunsystemet.

Således kan hyporexi orsaka att sjukdomar som personen lider av förvärras. Därför är det mycket viktigt att etablera en behandling så snart som möjligt. Det perfekta är att ändra matvanorna.

Experter rekommenderar patienter att äta mindre, mer kaloririka måltider flera gånger om dagen. Dessutom bör du försöka välja mat som är aptitretande och förlänga måltiderna utan några distraktioner. Om dessa åtgärder misslyckas kan du prova läkemedel som ökar aptiten.

Kom ihåg att det viktigaste är att alltid rådfråga din läkare om du har några frågor. De kommer att kunna bedöma situationen och rekommendera konkreta åtgärder för ditt fall, beroende på orsaken.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.