Hygge: en filosofi där du är nöjd med de små tingen i livet

Hur lyckas du med en livsstilsförändring där du känner dig nöjd med de små sakerna i livet? Hygge kan vara just det du letar efter.
Hygge: en filosofi där du är nöjd med de små tingen i livet
Isbelia Esther Farías López

Skriven och verifierad av filosofen Isbelia Esther Farías López.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Hygge är en filosofi som det danska folket verkligen har anammat. Det handlar om att vara nöjd med de små tingen i livet. Som en följd av detta har man rankat danskarna som de lyckligaste på planeten. Så vem är bättre än danskarna att ge oss nyckeln till dörren som kan leda oss till lycka?

Hygge är värmen i ett hem. Det är att stå framför en öppen spis med en kopp varmt te eller bara njuta av ett ögonblick. Vissa undrar om det är möjligt att exportera denna livsstil till andra länder där tiden verkar gå för fort.

Att drömma om att njuta av den läckra smaken av kanelbullar, klappa vårt husdjur eller stoppa om oss med ett täcke utan att bry sig om någonting, känns som en dröm. Men det är just så här det danska folket gillar att leva.

Uttalet av hygge är som det skrivs. Även om ordet inte har någon exakt översättning till andra språk, syftar det till något som är “mysigt” eller “varmt”. Men bortom innebörden av begreppet är hygge inte bara ett ord, utan en filosofi. En livsstil för ett helt folk som lever av att njuta av livets små ting och stunder.

Vad är “hygge”?

Begreppet “hygge” betyder också “välbefinnande”, “tröst”, “mys” bland annat, dock finns det inte någon exakt översättning. Sedan det kom till någon gång på 1800-talet, i Danmark, har detta ord lyckats ta sig in i andra kulturer.

Detta beror på, som studier visar, att det att leva under stress genererar en överbelastning av spänningar som gör att många sjukdomar uppstår. Ingen vill såklart bli sjuk, så många människor runt om i världen har börjat uppskatta andra sätt att leva med mindre stress.

En familj som njuter av värmen i sitt hem.
Denna livsstil bjuder in oss till att njuta av värmen i vårt hem, att leva utan brådska och att lämna stressen bakom oss.

I boken “The Book of Hyggeav Louisa Thomsen Brits nämner hon att hygge är en stämning som uppstår när “vi förbinder oss att njuta av nuet”. Denna filosofi innebär också att vi omfamnar enkelhet och vi kan hitta det:

“… i de saker vi gör som ger värde och mening åt det dagliga livet, tröstar oss, får oss att känna oss hemma, rotade och generösa.”

Faktum är att vi nordbor måste genomleva långa och hårda vintrar där vi ofta bara ser solen några få timmar om dagen. Därför måste vi hitta ett sätt att göra tiden inomhus trevlig.

Inspirerade av denna stil försöker många kaféer, bokhandlar, restauranger och andra företag att anpassa sig till miljön. Detta för att få människor att känna sig “hemma” och glömma sina dagliga bekymmer.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Att vara lycklig är inte en utopi: Reflektioner om lycka

Litteratur om denna livsfilosofi

Idag finns det mycket litteratur och forskning om denna livsstil som så många av oss vill veta mer om. Bland annat från författaren Helen Russell, författare till boken “The Year Of Living Danishly: Uncovering the Secrets of the World’s Happiest Country“, som menar följande:

“Hygge handlar om att vara snäll mot dig själv: att skämma bort dig själv, inte straffa eller förneka dig själv något… Att ha kul.”

Danskarna har delat med sig av denna hemlighet om hygge i flera generationer. Det är bara nu på senare tid som resten av världen har börjat inse den värme som det intima utrymmet i vårt hem ger.

En annan författare som också velat fördjupa sig i denna filosofi var Meik Wiking. Han har skrivitDen lille bog om hygge“. En bok där han även delar med sig av danska kulinariska recept.

Du behöver inte bo i Danmark för att vara en del av denna rörelse som bjuder in oss att leva utan brådska och stress. Du behöver bara lära dig lite mer om den.

Hur man följer hygge-stilen

Att leva enligt en filosofi med hygge, eller hygge-stilen är inte så komplicerat. Allt du behöver göra är att följa följande rekommendationer:

 • Du känner hygge när du njuter av ett bad med massor av bubblor.
 • Du följer hygge-filosofin när du blickar ut mot havet eller kanske genom att doppa fötterna i vattnet och känna sanden mellan tårna.
 • När du dricker en kopp kaffe utan brådska och verkligen njuter av doften, är det hygge.
 • Det är också hygge att skapa ett rum hemma, med mjuk belysning, mjuk bakgrundsmusik, ljus, utsökt mat och doften av ljus.
En kvinna som kopplar av på soffan.
För att omfamna en livsstil med hygge kan vi skapa ett avkopplande rum i vårt hem.
 • Det är viktigt att undvika samtalsämnen som gör dig orolig. Det kan vara ekonomiska, religiösa eller politiska frågor som ger oss ångest. Hygge handlar istället om att njuta av de små tingen i livet, utan att skapa stress inför framtiden.
 • Att hedra sina förfäder är något som är viktigt för danskarna. Därför smakar kaffe bättre när det serveras i koppar som har värde för familjen. Detta hjälper oss också att påminna oss om trevliga tillställningar och njuta av drycken som finns i dem just nu.
 • Plocka upp en bok, behåll pyjamasen på och börja njuta av det hygge som kommer av att läsa i värmen under täcket.
 • Gör traditionella aktiviteter och undvik tv-spel, tv eller mobiltelefoner.
 • Kom i kontakt med ditt inre.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: 7 yogapositioner för lycka, lugn och hälsa

Tillämpa en filosofi av hygge i ditt dagliga liv

Förutom att följa dessa riktlinjer kan du också integrera begreppet hygge i ditt ordförråd. Säg till dina vänner: “Låt oss träffas för lite hygge tillsammans”. Förutom att använda termen och göra det vi tipsar om ovan är det viktigt att vara uppmärksam så att du verkligen medvetet lägger märke till den glädje du känner och upplever.

Den här filosofin handlar om att koppla av, uppskatta hur mysigt hemmet kan vara, leva i nuet och dela upplevelsen med våra nära och kära. Hygge är utan tvekan en av de finaste upplevelserna som finns!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Altman, A. (2016). The year of Hygge, the Danish obsession with getting cozy. The New Yorker.
 • Bigelow, D. (2017). Hygge: The Danish Art of Happiness. In Library Journal.
 • Beltagui, A., & Schmidt, T. (2017). Why Can’t We All Get Along? A Study of Hygge and Janteloven in a Danish Social-Casual Games Community. Games and Culture. https://doi.org/10.1177/1555412015590062
 • Jensen, R. H., Strengers, Y., Raptis, D., Nicholls, L., Kjeldskov, J., & Skov, M. B. (2018). Exploring hygge as a desirable design vision for the sustainable smart home. DIS 2018
 • Linnet, J. T. (2011). Money can’t buy me hygge Danish middle-class consumption, egalitarianism, and the sanctity of inner space. Social Analysis. https://doi.org/10.3167/sa.2011.550202

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.