Hur man tar bort silikon från glas och andra ytor
När hemreparationsprojekt är klara finns ofta spår av de använda materialen kvar. Det är tillrådligt att avlägsna dessa spår så att du inte förstör estetiken i ditt arbete. I den här artikeln ska vi berätta hur du tar bort silikon från glas och andra ytor.
Att ta bort överblivet tätningsmedel förhindrar olyckor, särskilt om det finns barn som kan stoppa det i munnen; detta ämne innehåller metanol, potentiellt giftigt för det centrala nervsystemet och synnerverna.
Varför använda silikon i hemreparationer?
Det praktiska med silikon gör det till ett av de mest populära limmen att utföra hobbyprojekt och hemreparationer med. Dessutom utmärker sig detta lim för sina många funktioner: det tätar, limmar och isolerar.
Problemet uppstår när limmet når oönskade områden, eller när du på grund av felhantering missfärgar ytor som glas, trä, tyger och även hud. Det bästa är att täcka områdena omkring där du arbetar, samt att använda handskar.
Om det är omöjligt att förhindra läckage av materialet, se till att få bort det innan det torkar, eftersom det är svårare att ta bort stelnat silikon.
Du kanske också vill läsa: Idiotsäkra knep för att ta bort ljusvax från kläder, golv och möbler
Knep för att ta bort silikon från glas
Precis som du hittar mer än ett alternativ för att ta bort detta lim från kläder, finns det ingen enda formel för att ta bort silikon från glas. Faktum är att det finns flera metoder. För säkerhets skull är det bäst att bära handskar, mask och skyddsglasögon och hålla rummet ventilerat.
1. Med ett rakblad
- Skjut ett rakblad under silikonet. Tanken är att skära igenom lagren så mycket du kan.
- Applicera ett limborttagningsmedel för att få det sista att lossna. Respektera den väntetid som anges av tillverkaren; detta är vanligtvis cirka 5 minuter.
- Skrapa bort de uppmjukade resterna med en spatel.
- Rengör med diskmedel. Resultatet blir optimalt om du späder tvålen i varmt vatten och gnuggar med en svamp.
2. Varmt vatten och alkohol
Gnid en fuktig trasa över silikonfläcken och försök att mjuka upp den. Efter några minuter, dra med ett plastkort eller en spatel över glaset för att ta bort resterna. Doppa trasan i varmt vatten med alkohol så att silikonet sönderfaller snabbt.
3. Blekmedel eller klorblekmedel
Du kan skrubba bort limrester med blekmedel eller natriumhypoklorit. Om silikonet har fäst sig på glaset i ett fönster, till exempel, tenderar det att bli ansatt av mögel med tiden. Förhindra detta genom att använda denna metod.
4. Lösningsmedel
Applicera thinner och vänta tills gummit har lossnat. Du kan påskynda processen genom att skrapar området med en fuktig trasa.
Glöm inte att använda säkerhetsutrustning när du hanterar lösningsmedel som thinner. Det må vara den enklaste metoden, men att hantera ämnet kräver extrem försiktighet.
Hur tar man bort silikon från händerna?
När du använder den här typen av lim utan handskar, är det mycket troligt att det fastnar på dina händer. Hur tar man bort det?
- Gör genast gnuggande rörelser för att ta bort så mycket som möjligt.
- Massera handflatorna md en plastpåse.
- Spraya sprit på båda händerna.
- Skölj med tvål och vatten som ett sista steg.
Du kanske också vill läsa: Idéer för att återställa och återanvända gamla möbler
Hur tar man bort silikon från kakelplattor?
Att ta bort överflödigt silikon på kakelplattor är nödvändigt för att förhindra bildning av mögel.
Använd ett rakblad som du fuktar i förväg. Limmet lossnar snabbt om du sprider en blandning av mjöl och vatten över det. Vänta tills det torkar så kommer silikonrester att fästa vid det. Häll sedan vatten på för att ta bort resterande silikon.
Risker med lösningsmedel vid rengöring av silikon
Du kanske tycker att de här tipsen för att bli av med silikon på glas och andra ytor är lite tråkiga. Att vända sig till lösningsmedel är en genväg, men de involverar viss utsatthet för gifter som kräver försiktighetsåtgärder. USA:s nationella folkhälsomyndighet (CDC) rekommenderar att du bär personlig skyddsutrustning om kemikalieanvändning är oundviklig.
Kontakt med huden kan orsaka tillfällig eller permanent skada. Effekterna kan variera från torr eller sprucken dermis till missfärgning och sår. Detta visar bland annat Institute of Chemistry vid National Autonomous University of Mexico som lyfter fram dermatit som en av de vanliga hälsoriskerna kopplade till kontakt med lösningsmedel. De tillägger att huden blir mottaglig för infektioner och allergiska reaktioner.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Araiza D. Procedimiento de operación para el manejo de disolventes. Instituto de Química. Universidad Nacional Autónoma de México. México; 2020. https://www.iquimica.unam.mx/images/iqseguro/006_Manejo_de_disolventes.pdf
- Blanqueador con cloro/Solución con hipoclorito de sodio. Chemical Safety Facts.org. https://www.chemicalsafetyfacts.org/es/blanqueador-con-cloro-solucion-con-hipoclorito-de-sodio/
- Efectos de las sustancias químicas al contacto con la piel: Lo que deben saber los trabajadores. Centros para el Control y Prevención de Enfermedades. Estados Unidos; 2011. https://www.cdc.gov/spanish/niosh/docs/2011-199_sp/default.html
- Escuela de Medicina. Facultad de Medicina. Pontificia Universidad Católica de Chile. CITUC alerta sobre los riesgos de la ingesta de silicona líquida en niños. https://medicina.uc.cl/noticias/cituc-alerta-sobre-los-riesgos-de-la-ingesta-de-silicona-liquida-en-ninos/
- Los mohos (hongos) en el medio ambiente. Centros para el Control y Prevención de Enfermedades. Estados Unidos; 2020. https://www.cdc.gov/mold/es/faqs.htm