Idiotsäkra knep för att ta bort ljusvax från kläder, golv och möbler

Idiotsäkra knep för att ta bort ljusvax från kläder, golv och möbler

Senaste uppdateringen: 26 januari, 2023

Att ta bort ljusvax när det är torrt är viktigt för att förhindra fläckar och produktrester. Även om materialet ofta verkar smälta in i ytor finns det några enkla knep att ta till.

Varför gör vi smält vax till en så stor grej? I allmänhet beror det vanligtvis på hur fult ett föremål impregnerat med vax ser ut.

Ja, ljus ser vackra ut, dekorativa och många luktar gott. Vi måste dock vara försiktiga med dem, även efter användning. Låt oss lära oss hur man rengör resterna.

Vad är ljusvax?

Vax är ett fast, lättsmält ämne av vegetabiliskt, animaliskt eller mineraliskt ursprung. Vax är formbart och inte lösligt i vatten. Det har flera användningsområden; ett av de vanligaste är ljus.

Genom att tillåta en mångfald av former, färger och dofter består ljus av en veke och ett bränsle, som i det här fallet är vax, även om det också kan vara fett eller fotogen. Det senare är den vanligaste, på grund av dess likhet med det syntetiska sekretet som produceras av bin.

Enligt National Candle Association erbjuder kvalitetsstearinvaxer en ren och säker förbränning, tack vare de blandningar som valts av tillverkarna. En av konsekvenserna av att de brinner är dock det som rinner ut.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa det här också: Fyra sätt att tvätta och desinficera dina kuddar

Varför är det viktigt att ta bort ljusvax från ytor?

Förutom hur ful en textil, ett golv eller en möbel ser med smälta ljusfläckar, är det viktigt att ta bort resterna för att undvika vissa hälsorelaterade situationer.

När det smälter och fastnar på ytor är har vi en benägenhet att vidröra vaxet. Skulle vi vara allergisk mot ingredienserna eller färgen kan vi uppleva en reaktion bara från att röra vid materialet, vilket visas i en studie av Medline Plus.

Effekter inkluderar symtom som följande:

  • Klåda
  • Svullnad
  • Rodnad
  • Blåsor eller utslag

Om du lider av dessa allergier är det nödvändigt att ta bort vaxet med handskar.

allergisk dermatit
Om du har en historia av hudallergi, var försiktig när du hanterar ljusvax.

Tips för att ta bort ljusvax från kläder, golv och möbler

Särskilt vid jultid brukar vi använda ljus som en del av dekorationerna. Vi ställer dem nära möbler, på hyllor eller på platser där de kompletterar dekorationerna. I alla dessa fall är olika rekommenderade säkerhetsåtgärder viktiga.

Medan dessa element är tända är det nästan oundvikligt att vaxet färgar området där vi placerat ljusen eller att droppar faller på kläder, mattor eller möbler.

Har vi möjlighet är nyckeln att kontrollera tillverkarens instruktioner innan vi försöker rengöra möbler och mattor och liknande. Det är troligt att det medföljt några specifika tvättråd när vi köpt produkten. Men om det inte finns några instruktioner kan du testa på följande trick nedan.

Rör aldrig vax om det är varmt! Det grundläggande tipset för borttagning är att vänta tills det svalnat.

Torrskrapning

Att skrapa med kanten på ett plastkort eller med en smörkniv fungerar om vaxet sitter på kläder eller möbler. Försök att inte gnugga mot fibrerna, eftersom det motverkar processen.

Använd terpentin

Mineralsprit eller terpentin är ett lösningsmedel som man ofta använder i färg- och kemtvättindustrin, vilket National Fuels, Alcohol och Portland Administration nämner. Detta kan du använda för att rengöra ljusvax på vinylgolv genom att torka av det med en trasa som du doppar i ämnet.

Eftersom detta är en potent kemikalie, glöm inte att skydda dina händer och bära en mask. Enligt Archivos Argentinos de Dermatología är dermatit orsakad av detta ämne sällsynt, men det minskar inte sannolikheten för att drabbas av det, genom direkt kontakt eller genom dess derivat.

Utsätt fläcken för värme

Värme är en lämplig resurs för att ta bort smält vax från golvet. En metod är att blöta med lite hett vatten för att lösa upp vaxet och få loss det från ytan. Sedan rengör du med tvål och vatten.

Ett annat knep är att blåsa med en hårtork. Slå på den högsta värmeinställningen på apparaten och låt luften blåsa direkt på det fläckiga golvet tills vaxet blir flytande. Medan det smälter, torka av med en trasa.

Ett strykjärn kan också hjälpa till att ta bort ljusfläckar på kläder, dukar och tygservetter. Proceduren består av att täcka vaxet med absorberande pappershanddukar och stryka på medelvärme, och byta ut papperna allteftersom det sugit in vaxet.

Använd inte papper med färgade mönster, eftersom den höga temperaturen gör att de överförs till tyget.

Utnyttja kyla för att ta bort ljusvax

Frysning av ljusvax är en effektiv strategi för att ta bort det, eftersom kylan härdar det och förenklar rengöringen. Om vaxet har hamnat på en liten bit tyg eller ett måttligt stort föremål kan du till och med lägga det i frysen en stund, vänta tills det fryser och sedan skrapa bort det.

När vaxet droppat på en möbel är ett tips att ta isbitar inslagna i en absorberande trasa och lägga dem på vaxet. Efter en timme ska du kunna bryta bort det utan problem. Om det fortfarande finns bitar, tillgrip en skrapa.

Du kan lägga is i plastpåsar och gnugga på vax som fastnat på mattor. Sedan tvättar du och torkar dem i solen och till slut dammsuger dem för att få dem helt rena.

Tvätta med specialtvättmedel

Rengöringsmedel hjälper till att ta bort ljusvax från tegel-, cement- och kakelgolv. Det första du måste göra är att skrapa, sedan kan du tvätta med en blandning av vatten och diskmedel.

Likaså är att tvätta vaxfläckade kläder i tvättmaskin ett idiotsäkert knep för att få bort resterna, efter skrapning eller frysning av vaxet.

dekorera med ljus
Det är väldigt svårt att en ljusdekoration inte slutar med utspillt vax. Så kolla in dessa tips för att lösa problemet.

Använd speciella rengöringsmedel

Flerfunktionsrengöringssprayer eller klädselrengöringsvätskor är idealiska för detta ändamål. Spraya helt enkelt rengöringsmedlet på vaxet och torka av med en svamp eller mikrofiberduk fuktad med vatten.

Ta bort ljusvax med ättika eller alkohol

Båda vätskorna är effektiva när vaxet som du vill ta bort är ganska gammalt. Ättika och vatten, i lika delar, är användbara på vinyl- och trägolv eftersom de rengör och inte bleker. Torka av med en trasa tills det inte finns några spår av ljuset.

Alkohol tar bort envis vax på tyger. Receptet ska innehålla hälften isopropylalkohol och hälften vatten. Gnugga med en handduk och skölj med kallt vatten. Upprepa proceduren tills plagget är helt rent.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Hur du tar bort hartsfläckar från kläderna utan att skada dem

Ett bonustips: Återvinn ljusvaxet du lyckas ta bort

Ljusvaxet som blir resultatet av skrapning är användbart i hantverk eller gör-det-själv-projekt. Samla produkten i en glasburk och spara den tills behöver den för lite knep och knåp.

Du kan återvinna vaxet genom att smälta det igen och lägga till en veke för att göra ett nytt ljus. Det är också en effektiv resurs vid vaxning av gångjärn och dörrar eller som vintagestämpel på kort och brevpapper.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.