Sju tips för att rengöra klinkergolv ordentligt

Du bör vara väldigt försiktig då du använder aggressiva rengöringsprodukter, för de kan skada kaklet och förändra dess färg.
Sju tips för att rengöra klinkergolv ordentligt

Skriven av Paula Heidemeyer

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Beroende på vilken typ av golv du har i hemmet så kommer du behöva lära dig vissa tekniker för att behålla det i perfekt skick under en längre tid. Kakel är inte samma sak som marmor eller sten. Därför vill vi berätta om det bästa sättet att rengöra klinkergolv.

Denna typ av yta finns vanligtvis i kök, badrum och på terrasser. Man behöver rengöra dem ordentligt för att de ska se bra ut. Kakel tenderar att samla på sig mycket smuts, inte bara ovanpå utan även i fogen mellan dem.

Fortsätt läsa tipsen här nedan för att få reda på hur du kan rengöra klinkergolv i ditt kök på ett enkelt, effektivt och snabbt sätt.

Tips för att rengöra klinkergolv i hemmet

Rengöring av kakel.

Folk tror ofta att klinker kan rengöras enkelt med endast en fuktig trasa, men i verkligheten är det inte full så enkelt. Det krävs naturliga produkter eller kemikalier för att det ska bli riktigt bra.

Ta bort ansamling av fett

Det bästa sättet att bli av med fett på klinkergolv är genom att använda ammoniak och vatten.

Denna blandning är väldigt effektiv. Den har dock en något stark doft, och du bör därför inte andas in den under långa perioder. Denna blandning är bra för ytor, men försök se till att den inte kommer in kontakt med huden, för det kan vara skadligt.

Med hjälp av en svamp, den här produkten och ett par handskar så kommer du att kunna rengöra ytor och torka av resten med en ren och torr trasa.

Bli av med kalkavlagringar

Kalcium kan vara svårt att ta upp eftersom det ansamlas och kan ta lång tid att ta bort. Man hittar det oftast vid områden som varit i kontakt med vatten med ett högt innehåll av kalcium.

För att bli av med det så behöver du bara blanda en lite vatten med ett par dl vinäger. Denna blandning kommer hjälpa dig att bli av med ansamlingen av kalcium på dina klinkers i badrummet, i köket eller på terrassen.

Polera klinkers

Du behöver inte bara ta bort smuts från dina klinkers, utan måste även hitta ett sätt att få det att se så bra ut som möjligt. Då du ska polera dina klinkers doppar du en tidning i en blandning av ammoniak och vatten.

Skrubba sedan dina klinkers. Tidningens yta kommer hjälpa till att ta bort smutsen. Skölj sedan av med vatten för bästa resultat.

Hur man tar bort smuts mellan klinkers

Naturliga produkter för rengöring.

Fogen mellan klinkers blir alltid smutsig. Ytan är porös, vilket gör att den ackumulerar damm, fukt, fett och andra substanser som kan fångas mellan springorna.

Om du vill att fogen ska bli vi igen så kan du tillreda en lösningen med äppelcidervinäger:

  • Blanda en dl vatten med en dl äppelcidervinäger.
  • Applicera sedan blandningen på fogen med hjälp av en borste och låt det verka under 10 minuter.
  • Därefter sköljer du av med kokande vatten och låter det torka.

Rengöra klinkergolv med bikarbonat

Bikarbonat används inom många områden när det gäller rengöring. Det är också bra i det här fallet för att ta rengöra klinkers. Man kan ta bort starka odörer och se till att de blir skinande rena.

  • Sprid ut lite bikarbonat och häll sedan på lite vatten. Rengör dina klinkers och låt det verka under 10 minuter.
  • Skölj sedan av med mer varmt vatten.

Rengöra klinkergolv med blekmedel

Blekmedel har desinficerande egenskaper och tack vare dess aktiva komponent så kommer det bli enkelt för dig att ta bort bakterier och mikroorganismer på golvet. Blekmedel hjälper också till att bleka fogen. Du bör dock vara försiktig så att du inte använder för mycket blekmedel för att rengöra golvet för det kan skifta färg.

Precis som med ammoniak så är det viktigt att du inte rör detta ämne med huden och att du inte andas in ångorna under en lång tid.

De här tipsen kommer hjälpa dig att rengöra dina klinkergolv. Tvekan inte med att använda dem!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Abdollahi, M., & Nikfar, S. (2014). Hydrochloric Acid. In Encyclopedia of Toxicology: Third Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-386454-3.00735-1

  • Fedoruk, M. J., Bronstein, R., & Kerger, B. D. (2005). Ammonia exposure and hazard assessment for selected household cleaning product uses. Journal of Exposure Analysis and Environmental Epidemiology. https://doi.org/10.1038/sj.jea.7500431

  • Drake, D. (1996). Antibacterial activity of baking soda. Compend Contin Educ Dent Suppl.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.