Hur du tar bort hartsfläckar från kläderna utan att skada dem

Har du fått hartsfläckar på kläderna? Ingen fara, de går att få bort! Du behöver bara följa några enkla steg. Vi berättar om metoderna.
Hur du tar bort hartsfläckar från kläderna utan att skada dem

Senaste uppdateringen: 29 december, 2022

Hartsfläckar är något vi kan se på kläderna efter en dag utomhus, eftersom detta är ett ämne som frigörs från vissa växter. Det är en försvarsmekanism mot insekter och mikroorganismer.

Även om det vid första anblicken kan verka omöjligt att få plagget att se bra ut igen, finns det några knep som du kan använda för att helt få bort fläckarna. I den här artikeln tar vi en titt på hur man tar bort hartsfläckar från kläder utan att skada tyget.

Harts är ett mycket klibbigt ämne. För att få bort det helt är det viktigt att du agerar direkt du kommer hem. Ju längre tid som går, desto mer penetrerar det tyget. Beväpna dig också med tålamod eftersom några av dessa tips som vi ska dela med dig kräver flera steg.

Försiktighetsåtgärder innan start

Innan vi förklarar de olika sätten som finns för att ta bort dessa fläckar i detalj, vill vi gå igenom det grundläggande som hjälper dig att hålla dina kläder i toppskick. När allt kommer omkring skulle det vara värdelöst att få bort fläcken om plagget blir skadat i rengöringsprocessen.

Vår första varning är att du bör försöka använda naturliga och hemgjorda produkter. Detta eftersom att konstgjorda kemikalier kan skada plagget under behandlingen.

Därefter måste du bestämma materialet: bomull, siden, ull eller syntet. Var och en av dessa tyger kräver olika behandlingsmetoder och speciell omsorg. Så börja med att läsa plaggets etikett.

När du först upptäcker fläcken, försök inte ta bort den med en fuktig trasa och tvål eftersom resultatet blir värre. Fläcken kommer då bara att tränga ännu längre in i tygerna.

Starta rengöringsprocessen direkt du kommer hem. Hartset kommer nämligen att stelna med tiden se mer och mer ut som lim, vilket ger dig mer arbete.

Glöm inte att använda handskar för att skydda händerna.

Plasthandskar
Handskar förhindrar kontakt med hartset, som kan fastna på din hud.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Ta bort skrynklor från kläder utan att använda strykjärn

Ta bort hartsfläckar från kläderna med värme

Värme är ett av sätten att få bort dessa fläckar och är mest effektivt om hartset fortfarande är färskt. Applicera värme med hjälp av en hårtork på ett avstånd av 20 cm och rör hårtorken i cirkulära rörelser för att inte bränna plagget eller sprida fläcken.

När du märker att hartset har mjuknat, använd en fuktig svamp eller trasa för att ta bort hartset utan att gnugga. Upprepa denna process tills hartset försvinner och bara fläcken finns kvar. Lägg sedan plagget i tvättmaskinen.

En annan metod är att använda varmvatten. Blötlägg i detta fall den fläckiga delen av plagget i varmt vatten i några minuter tills hartset blir mjukt. Innan vattnet svalnar, ta bort plagget och använd en mjuk borste eller svamp på området.

Använd kyla för att ta bort hartsfläckar från kläderna

Denna metod kan du använda om hartset har torkat. För att göra detta, placera plagget i frysen så att fläcken stelnar.

Ta sedan bort hartset med en borste eller spatel. Om plagget är känsligt rekommenderar vi dock inte denna metod.

Du kan också applicera en isbit på fläcken tills den går att ta bort. Kom ihåg att oavsett hur mycket harts du än får bort så kommer fläcken att sitta kvar, så du måste tvätta plagget efteråt för hand eller i tvättmaskinen.

Andra sätt att ta bort hartsfläckar från kläderna

Nu  ska vi ta en titt på några andra sätt för hur man får bort dessa fläckar med naturliga och kemiska produkter.

Äggvita

Använd äggvita för att ta bort fläckar från ömtåliga plagg, som siden eller ull. Lägg äggvitan på fläcken och låt det verka i några minuter. Tvätta sedan som vanligt.

Bikarbonat

Om du har ett ljust färgat plagg kan denna teknik fungera bra. Blanda en skvätt varmt vatten med bakpulver för att bilda en pasta.

Applicera på fläcken och låt det verka i minst en timme. Tvätta sedan plagget som vanligt.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Tips för att vika kläder och få mer utrymme i garderoben

Olivolja

Om du väljer denna metod, var mycket försiktig när du applicerar olivoljan på fläcken. Om det sipprar in i rena delar av plagget blir det svårt att få bort det senare.

Applicera en liten mängd olja på fläcken och låt det verka. Efter några minuter, ta bort hartset med en spatel och tvätta det sedan. Om du vill kan du gnida försiktigt med en trasa med tvål och vatten på fläcken innan du tvättar.

Aceton

I det här fallet talar vi redan om en ganska aggressiv kemisk produkt, som kan skada kläderna, särskilt om de är känsliga eller i intensiva färger. Häll aceton på en bomullstuss och applicera på hartsfläcken med små tryck. Tvätta sedan plagget som vanligt.

Alkohol

Liksom aceton är detta en aggressiv kemikalie, dock är detta en av de mest effektiva metoderna. Det första du bör tänka på är att du ska använda den på ljusa plagg som inte bleknar. Fukta en bomullstuss med alkohol och tryck på hartset tills du fått bort det.

ta bort hartsfläckar med alkohol
Alkohol är effektivt mot fläckar. Det kräver dock känslig hantering.

Med tålamod kan du få bort hartsfläckar från kläderna

Vi hoppas att du blir hjälpt av några av dessa metoder för att ta bort hartsfläckar från dina kläder. Ta alltid hänsyn till typen av tyg innan du väljer något av dem.

Ett par jeans är trots allt inte detsamma som en sidenblus eller en ylletröja. Var och en behöver sin egen särskilda omsorg. Om du är osäker, prova metoden på en del av plagget som inte syns för att se hur tyget reagerar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • LAGO, J., FERNÁNDEZ, J., & DÍAZ, D. (2005). minimización de los residuos provenientes de la regeneración de las Resinas de las Plantas Desmineralizadoras del crp-amuay. Revista de la Facultad de Ingeniería Universidad Central de Venezuela20(4), 43-54.
  • Hernández, R., & Jordá, M. G. (1981). Plantas medicinales. Editorial Pax México.
  • López-Rodríguez, M., & MARTÍN-MARTÍN, C. (1996). Historiografía de plantas con esencias y resinas de uso en veterinaria (s. XVI-XIX). Ars Pharmaceutica (Internet)37(2), 261-292.
  • Altamirano Tene, M. P., & Pauta Coello, D. C. (2017). Experimentación y sistematización de procedimientos para eliminar diversas manchas de acuerdo al tipo de base textil(Bachelor’s thesis, Universidad del Azuay).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.