Vad är fläckar från hårt vatten och hur tar man bort dem?

Koncentrationen av vissa mineraler kan orsaka avlagringar och fläckar från hårt vatten. Ta reda på hur du tar bort dem med olika produkter här.
Vad är fläckar från hårt vatten och hur tar man bort dem?

Skriven av Jonatan Menguez

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Även om vatten faktiskt kan orsaka fläckar, är det också möjligt att dessa fläckar kommer från vissa kemiska element som finns i våra produkter. Om du vet att det är fläckar från hårt vatten du har, kan du behandla detta problem effektivt med både hemgjorda och naturliga lösningar.

Vattenfläckar kan förekomma på vattenkranar, i sprinklers, duschar och på glas när vätskan avdunstar. De uppstår på grund av att vissa mineraler är närvarande i vattnet. Dessa fläckar går att avlägsna med olika metoder, allt från vinäger till citron till några mer specifika rengöringsmedel.

Hur uppstår fläckar från hårt vatten?

Vatten innehåller vanligtvis mineraler som kalcium och magnesium, och det är dessa mineraler som orsakar fläckarna. Processen genereras när vätskan avdunstar från ytan. Eftersom det har en högre koncentration av dessa salter är det möjligt att denna typ av fläckar bildas, särskilt om området inte blir ordentligt avtorkat.

Denna typ av hårt vatten använder man ofta för att driften av olika hushållsapparater, inklusive tvättmaskiner och diskmaskiner. Vid konstant användning kan dock vitaktiga fläckar uppstå på grund av koncentrationen av mineraler. Dessa kan man se på olika ytor, t.ex. kranar, porslin, glas och duschväggar.

Duschhuvud
Hårt vatten kan ge fläckar på duschmunstycken och andra kranar om det rinner igenom dem ofta.

5 lösningar för att ta bort fläckar från hårt vatten

Även om det inte är ett särskilt allvarligt problem i många hushåll, kan det orsaka komplikationer att ta bort fläckar från hårt vatten. Det beror bland annat på hur länge fläckarna har suttit.

Lyckligtvis finns det ett brett utbud av naturliga och kemiska produkter som är effektiva för att ta bort dessa fläckar. Låt oss ta en titt på vilka de är.

1. Citronsaft

En av de mest naturliga lösningarna för att behandla fläckar från hårt vatten är citronsaft. Citronsyra har egenskaper som kan mjuka upp och ta bort dessa avlagringar. För att det ska vara som mest effektivt, pressa en färsk citron och blanda den med vatten i en sprayflaska. Applicera den på fläcken och låt den verka i några minuter innan du skrubbar eller torkar av.

Alternativt kan du också gnida den skivade citronen direkt på glaset med mjuka och försiktiga rörelser. Ta bort överflödig vätska med ett glasrengöringsmedel.

2. Tandkräm

En annan hushållsprodukt som många sällan använder för andra ändamål är tandkräm. Dess egenskaper främjar dock faktiskt borttagning av fläckar.

Man bör inte applicera tandkräm direkt, utan späda ut den i vatten för att bättre fördela den över hela området. Skrubba försiktigt med en borste eller svamp och blöt den sedan i vatten eller en rengöringsprodukt. Se till att du torkar bort alla rester ordentligt.

3. Ta bort fläckar av hårt vatten med vinäger och ättika

En av de mest effektiva hushållsprodukterna mot fläckar från hårt vatten är ättika. För att använda denna produkt på fläckarna, blanda en del ättika (24 %) med tre delar vatten i en tom flaska.

Om fläcken är envis kan du använda en högre koncentration, som 30% vinäger och 70% vatten i blandningen. Rekommendationen är att man använder en sprayflaska och sprayar lösningen jämt på det smutsiga området av glaset.

Låt det verka några minuter på området av fläcken och upprepa behandlingen två till tre gånger. Du kan fukta en trasa med blandningen och torka den över glaset där fläcken sitter.

Gnid mjukt och försiktigt för att undvika att skada materialet. Låt produkten verka på fläcken ett tag.

När det behandlade området är torrt, torka av det med en skrapa eller absorberande papper för att ta bort eventuella produktrester. Det är viktigt att inte lämna ättika eller vatten på glaset eftersom det kan generera nya fläckar. Det går även att använda vanlig destillerad klar ättika som du späder ut med vatten 1:1.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artiklen: Upptäck hur du använder en magisk fläckborttagningssvamp

4. Bikarbonat

En produkt med multifunktionella egenskaper är bikarbonat. Gör en beredning av detta ämne tillsammans med ättika, alltid i en öppen behållare och i ett väl ventilerat rum. När den slutar att bubbla kan du applicera blandningen på fläcken och låta den verka en stund.

För en borste eller trasa över fläcken och ta bort resterna med lite vatten. Det är en bra idé att blöta fläcken innan så att det bikarbonat som du använder fäster bättre på ytan.

5. Eteriska oljor

Andra produkter som kommer från citrusfrukter är eteriska oljor av apelsin eller citron. Dessa har förutom hälsofördelar även en användbarhet för rengöring. När det gäller fläckar av hårt vatten kan de vara effektiva för att både ta bort dem och förhindra att de bildas igen.

Blanda några droppar av oljan med vatten och applicera på fläcken med en trasa eller svamp. Som i de föregående stegen, låt det verka i några minuter och ta sedan bort resterna med ett glasrengöringsmedel.

Eteriska oljor för att ta bort fläckar från hårt vatten
Eteriska oljor från citrusfrukter kan vara effektiva rengöringsmedel i hemmet.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa den här:  Hur man tar bort kalkavlagringar från badrummet naturligt

Tips för att behandla och förebygga fläckar från hårt vatten

Precis som med andra hushållsproblem är det viktigt att tillämpa vissa förebyggande tips för att undvika att problemen blir svårare att lösa. För att göra detta, följ förslagen nedan:

 • Agera snabbt. Det blir lättare att ta bort en vattenfläck om man behandlar den direkt den uppstår. Kontrollera fönster och glas minst en gång i veckan för att hitta eventuella fläckar.
 • Slipande trasor. Man kan applicera sina rengöringsprodukter med en slipduk för vissa vattenfläckar som är svåra att ta bort. De fungerar som fint sandpapper. Exempel är gröna svampar, magiska fläckborttagningssvampar och stålull.
 • Förebyggande. Det bästa sättet att hantera detta problem är att undvika det. För att förhindra fläckar från hårt vatten, håll fönster och glas torra. Kontrollera att vatten och rengöringsmedel avdunstar vid användning.
 • Justera intensiteten på metoden. Lösningen för att ta bort fläckar av hårt vatten beror på hur hårt de sitter. Börja med naturliga och milda produkter och om de inte ger resultat, byt till kemikalier och slipande trasor.
 • Förhindra korrosion. Det är viktigt att inte använda produkter som kan vara frätande.
 • Kranar och andra ytor. Dessa fläckar bildas inte bara på glas utan även på kranar. Applicera i så fall produkterna och låt dem sitta i en timme eller två innan du tar bort dem och torkar av kranen med en trasa.
 • Var försiktig med kakel. När det gäller väggplattor är det lämpligt att rengöra fläckarna med naturliga produkter som citron eller ättika.

För envisa fläckar från hårt vatten, testa kemiska produkter

Om de mest naturliga lösningarna inte är effektiva, finns det vissa rengöringsmedel på marknaden som är effektiva mot fläckar av hårt vatten. De innebär dock en extra investering eftersom de är kemikalier gjorda för det specifika ändamålet.

För att använda dem är det viktigt att läsa tillverkarens instruktioner noggrant. Vissa av dem ska man nämligen spraya på, en del bör man applicera med en trasa på och en del bör man låta sitta kvar under en kortare eller längre tid. Slutligen, se till att ha på dig skyddsutrustning när du arbetar med dem, inklusive skyddsglasögon och handskar.  


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Julián-Soto, F.,  La dureza del agua como indicador básico de la presencia de incrustaciones en instalaciones domésticas sanitarias. Ingeniería. Investigación y Tecnología [Internet]. 2010;XI(2):167-177. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=40412515004
 • Perez, Esteve, Cristina Barrera, and Luisa Castelló. “Productos Químicos Para La Limpieza En La Industria.” Upv (2017): 2–8. Disponible en: https://riunet.upv.es/handle/10251/83384
 • Marrero-Águila, Rigoberto, Zelaya-Reina, Arturo Ramón,  Evaluación de problemas de corrosión en tuberías de una central hidroeléctrica. Tecnología Química [Internet]. 2014;XXXIV(1):5-12. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=445543781001
 • Campos-Cruañes, Joan Baptista, Pac-Sa, Mª Rosario, Villamarín-Vázquez, Jose Luis, Bellido-Blasco, Juan, Puig-Barbera, Joan, Felis-Dauder, Carlos, Arnedo-Pena, Alberto, Artero-Civera, Adrián,  Dureza del agua de consumo doméstico y prevalencia de eczema atópico en escolares de Castellón, España. Salud Pública de México [Internet]. 2007;49(4):295-301. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=10648195007

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.