Alkohol, tidningar och 8 andra knep för att tvätta fönster

Allt du behöver är naturliga medel och några effektiva knep för att tvätta dina fönster för gnistrande resultat!
Alkohol, tidningar och 8 andra knep för att tvätta fönster

Senaste uppdateringen: 13 januari, 2024

Att tvätta fönster är enklare än du kan föreställa dig om du följer våra knep. De är inte bara ofelbara, utan också mycket budgetvänliga. Säkert har du redan flera av de produkter du behöver hemma.

Även om det är en enorm uppgift att få glas helt rent och fläckfritt, så pass att många föredrar att betala ett proffs för att göra det, beror allt faktiskt på de produkter och vilken teknik du använder.

Och detta ska vi alltså lära dig nedan! Följ våra tips och lär dig några effektiva knep för att tvätta fönster!

Tips före du börjar tvätta dina fönster

Innan du tillämpar knepen som vi ska ge dig, är det viktigt att känna till några föregående steg som garanterar framgång för processen:

  • Ta bort damm som samlats på rutorna eftersom du annars kan repa dem med flytande produkter.
  • Se till att ha en duk i 100 % bomull för torkning. På så sätt undviker du att skapa nya fläckar eller att ludd sitter kvar på glaset. Om du inte har någon kan du använda en gammal T-shirt.
  • Se till att fönsterkarmarna är helt rena. Annars kan du smutsa ner fönstren när vätska kommer i kontakt med detta område.
  • Skydda ytorna under fönstren. Produkterna vi använder kan droppa och skapa fläckar.

10 knep du bör känna till när du ska tvätta fönster

Spara pengar och få fantastiska resultat genom att använda följande fönstertvättknep vi har för dig. Dessa inkluderar produkter som är mycket billiga, såsom alkohol, vinäger och tidningar.

1. Ättika

tvätta fönster med våra knep
Vanlig ättika är en av stjärnprodukterna när det kommer till att tvätta fönster.

Ättika är en naturprodukt med enastående egenskaper som vi kan använda för många hushållssysslor. Den har förmågan att ta bort ansamlad smuts och ge glans åt fönsterglas.

För att använda det som glasrengöring behöver du bara blanda en halv liter ättika i fem liter vatten. Applicera med en sprayflaska eller direkt med en bomullstrasa. Skölj med vatten, och du kommer direkt se hur blanka och vackra dina fönster blivit!

Vi tror att du också kan vara intresserad av att läsa detta: Hur du använder bakpulver för att rengöra din toalett

2. Rengöringsalkohol

Alkohol är en av de produkter som vi alltid har hemma och den är användbar till många saker. Men du vet förmodligen inte att du kan använda den för att tvätta fönster. Resultatet blir fantastiskt.

Tillsätt några droppar i en trasa fuktad med vatten och torka av dina fönster. Du kommer att få en glänsande effekt som inte många andra produkter kan ge. Glansen och genomskinligheten som du får av denna vätska kommer att få dina fönster att se ut som nya.

3. Vårt billigaste knep för att tvätta fönster: Varmvatten och flytande tvål

Det tredje av våra knep för att tvätta dina fönster är en idiotsäker blandning gjord av varmt vatten och flytande tvål. Det första du måste göra är att torka fönstren med en trasa fuktad i varmt vatten för att få bort det första fettlagret.

Tvätta sedan trasan, fukta den i varmt vatten med lite flytande tvål och torka ordentligt igen. När du har tagit bort fett- och dammfläckarna tvättar du trasan igen, och med mer rent vatten tar du bort tvålen.

4. Blanda rengöringsmedel med ättika

Du kan hitta olika fönsterrengöringsmedel på marknaden, och här rekommenderar vi att du tillsätter tre delar ättika för att förbättra verkan av dessa. Du kan också lägga till några droppar citron för att förbättra glansen på fönstren.

Gör denna blandning i en sprayflaska, applicera den på dina fönster och gnugga den med skrynkligt tidningspapper för att ta bort fläckar och smuts. Torka igen med mer tidningspapper och du är klar.

5. Traditionellt fläckborttagningsmedel

Fläckborttagningsmedel är en produkt som säljs i butik och är, som namnet antyder, speciellt framtagen för att ta bort fläckar från glas och ytor. Det kommer i en sprayflaska för enkel användning och är mycket effektivt för att ta bort ansamlad smuts och fläckar.

Vad du bör göra är att applicera produkten på fönstret efter att du först har torkat bort dammet, och sedan gnugga med en mjuk svamp som inte repar ytan. Använd en fuktig trasa för att ta bort produkten och en helt torr som avslutning.

6. Torka med kaffefilter eller tidningspapper

Även om vi rekommenderar att du använder en duk i 100 % bomull, är kaffefilter och tidningar ett annat hållbart alternativ för denna uppgift.

Kaffefilter är gjorda av en mycket mjuk typ av papper som du kan rengöra fönstren med utan att repa dem och lämna en mycket fin glänsande finish. En gammal tidning repar inte heller glaset (se bara till så att du inte får med några häftklammer!) och förhindrar att smuts fastnar så lätt.

7. Använd tekniken uppifrån och nedåt

När du har valt någon av de rekommenderade produkterna för att tvätta dina fönster, rekommenderar vi att du använder tekniken uppifrån och nedåt när du tvättar.

Detta går ut på att du börjar rengöra från toppen med riktning nedåt. På så sätt slipper du smutsdroppar på den del som du redan har tvättat. Dessutom är det viktigt att det inte finns något ludd kvar som ser ut som fläckar efter att du torkat.

8. Undvik bubblor till varje pris

glasrengöringsknep
Om du använder dig av något av fönstertvättknepen knep som inkluderar tvål, bör du använda en väldigt liten mängd.

Detta tips är speciellt för fall där du har valt en blandning som innehåller tvål. Skum lämnar oftast fläckar och det är väl det vi inte vill se på våra glasrutor? Så det rekommenderade att göra är att använda en mycket liten mängd av denna produkt och se till att skölja mycket väl.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också gillar att läsa: Diskmedel av potatisskal: ja, det existerar faktiskt

9. Rengör det invändiga glaset horisontellt och det yttre glaset vertikalt

I det nionde fönstertvättricket ska vi berätta om en teknik för att förbättra resultaten: det är att rengöra det invändiga glaset med horisontella rörelser och det yttre glaset med vertikala rörelser.

Anledningen till göra detta är mycket enkel: om det finns fläckar eller ränder efter processen vet du med större säkerhet vilken sida som du behöver putsa igen.

10. Var konsekvent med fönstertvätten

Vi ska avsluta den här listan med ett mycket användbart tips. Att regelbunden tvätta dina fönster minskar tiden du behöver lägga på varje tvätt och gör att produkterna fungerar mer effektivt, utan att behöva bekämpa tjocka lager av smuts.

Efter att ha utfört den djupaste rengöringen, se till att ägna tid åt underhåll varje gång du städar huset eller kontoret.

Vilket av dessa knep för att tvätta fönster vill du testa?

Vi har berättat om 10 glasrengöringsknep som är både budgetvänliga och miljövänliga. Prova de som är enklast för dig och njut av klart rena och skinande fönster som släpper in mer ljus och vitalitet hemma!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.