Hur man snabbt kan sänka blodsockernivån i ett nödläge

Om en person har diabetes eller andra problem med blodsockernivåerna bör han eller hon övervaka glukosnivåerna kontinuerligt. På så sätt kommer eventuella problem att upptäckas tidigt och kan åtgärdas.
Hur man snabbt kan sänka blodsockernivån i ett nödläge
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 06 april, 2023

Högt blodsocker, eller hyperglykemi, uppstår när kroppen inte effektivt kan flytta socker från blodet in i cellerna. Generellt sett beror detta på brist på insulin. I den här artikeln ska vi titta på hur man snabbt kan sänka blodsockernivån i ett nödläge. Råden gäller särskilt dig som har diabetes.

Högt blodsocker är när du har 124 milligram glukos per deciliter blod i fastande tillstånd. Om du har ätit mat bör siffran inte vara högre än 180 milligram glukos per deciliter blod.

Högt blodsocker sätter hälsan på spel. Dessa episoder förekommer särskilt hos personer med typ 1- och typ 2-diabetes. Den grundläggande metoden för att motverka det är att administrera insulin.

Orsaker till högt blodsocker

I allmänhet bidrar flera faktorer till förhöjt blodsocker, eller hyperglykemi. En kost med dålig kolhydratkontroll och stillasittande livsstil är de främsta bovarna. Andra vanliga orsaker till hyperglykemi inkluderar följande:

 • Diabetespatienten använder inte rätt insulindos.
 • Diabetespatienten glömmer att ta orala hypoglykemiska läkemedel, såsom metformin.
 • Infektion i luftvägarna, urinvägarna eller mag-tarmkanalen.
 • Fysiskt trauma.
 • Graviditet.
 • Narkotikaanvändning.

Hur man identifierar ett nödläge

En kvinna med diabetes.
Förhöjt blodsocker ger symtom som överdriven törst eller suddig syn.

Oavsett orsaken till höga blodsockernivåer är det viktigt att känna till symptomen för att veta hur man ska agera för att snabbt sänka blodsockernivån. Dessa symtom är vanligtvis följande:

 • Överdriven ökning av törst
 • Ett behov av att kissa oftare
 • Kallsvettningar
 • Suddig syn
 • Svaghet och slöhet
 • Domningar
 • Hjärtklappning
 • Huvudvärk
 • Illamående och kräkningar
 • Andnöd
 • Magont
 • Ketoner i urinen – dessa detekteras med ett urinprov.

Det är mycket viktigt att agera snabbt när du har diabetes och upptäcker att blodsockernivån är hög. Om situationen utvecklas finns det risk för att utveckla en diabetisk koma eller ketoacidos. Detta inträffar när det inte finns tillräckligt med insulin och det utgör en medicinsk nödsituation.

Andra komplikationer som diabetisk neuropati, diabetisk retinopati, njur- eller hjärtproblem och hyperglykemiskt hyperosmolärt syndrom (HHS) kan också förekomma.

Hur man som diabetespatient snabbt kan sänka blodsockernivån

Höga blodsockernivåer bör åtgärdas omedelbart för att stabilisera kroppen. Nödåtgärderna är tre: ta insulin, drick vatten och motionera.

Ta insulin

Insulintillförsel är den grundläggande åtgärden att vidta vid höga blodsockernivåer hos personer som har diabetes typ 1 eller 2. Detta är ännu viktigare när glukosnivån är över 250 milligram glukos per deciliter blod, eftersom tillståndet lätt kan utvecklas till en diabetisk koma.

Det första är alltså att mäta nivån av socker i blodet. Om det är mycket högt är det bästa du kan göra att uppsöka en vårdcentral. Om det är högt, men inte extremt högt, är det bästa du kan göra att ta en dos insulin för att snabbt sänka blodsockernivån och balansera effekten.

Studier uppskattar att den rekommenderade insulindosen varierar mellan 0,3 till 0,5 IE (internationella enheter) per kilogram vikt. Det är individualiserat för varje person.

Det är viktigt att komma ihåg att du inte kommer att kunna se en betydande förbättring förrän två till tre timmar efter korrigeringsdosen. Därför bör du undvika att ta en ny dos före den tiden har passerat. Annars kan det orsaka ett abrupt fall i blodsockernivån.

Drick vatten

En av anledningarna till förhöjda blodsockernivåer är uttorkning. När du inte dricker tillräckligt med vatten blir vissa komponenter i blodet, såsom glukos, mer koncentrerade.

För att snabbt sänka blodsockernivån är det därför bra att dricka mycket vatten, speciellt när du börjar känna dig ovanligt törstig. Detta leder till att kroppen producerar mer urin, vilket eliminerar överskott av glukos i blodet och fyller på vätskor i blodomloppet.

Motionera

Att röra på sig är ett mycket effektivt sätt att sänka höga blodsockernivåer. Även en 15-minuters promenad kan ha en betydande inverkan och snabbt sänka blodsockernivån. Detta rekommenderas starkt för dem som inte tar insulin.

Om du har diabetes och får förhöjt blodsocker och tar insulin, bör du inte träna innan du tar en korrigeringsdos. Detta kan nämligen öka nivån av ketoner och ha en negativ effekt.

Livsstil och rekommendationer

Hur man sänker blodsockernivån.
Dagliga vanor kan minska risken för en ökning av blodsockernivån.

Det bästa sättet att förhindra en ökning av blodsockret är med en ordentlig livsstil. Du bör följa följande rekommendationer:

 • Regelbunden träning. Flera studier visar att träning hjälper kroppen att bättre utnyttja det socker som finns tillgängligt i blodomloppet. Detta är känt som att öka kroppens känslighet för insulin.
 • Reglera kolhydratintaget. Kroppen omvandlar kolhydrater till sockerarter, vilket är anledningen till att du bör upprätthålla en kost med lågt innehåll av dessa livsmedel.
 • Öka fiberintaget. Fiber hjälper till att minska upptaget av socker och nedbrytningen av kolhydrater. Effekten är en större stabilisering av glukosnivåerna.
 • Drick tillräckligt med vatten. Vatten hjälper till att tömma ut överflödigt blodsocker genom urinen. Det förhindrar också uttorkning.
 • Livsmedel med lågt glykemiskt index. Dessa inkluderar bönor, linser, baljväxter, spannmål, korn, majs, sötpotatis, kött, ägg, skaldjur, grönsaker som inte innehåller stärkelse och de flesta frukter.
 • Hantera stress. Höga nivåer av stresshormoner kan också öka blodsockernivåerna. Avslappningstekniker och träning är bra alternativ.
 • Sov gott. Dålig sömnkvalitet påverkar viktiga metabola hormoner vilket i sin tur påverkar insulinkänsligheten. Det bidrar också till viktökning.
 • Livsmedel rika på krom och magnesium. Dessa är mikronäringsämnen som hjälper till att reglera blodsockernivån. De finns i bland annat mörkgröna bladgrönsaker, avokado, bönor, fullkorn, mörk choklad, bananer och fisk.
 • Äppelcidervinäger och kanel. Äppelcidervinäger och kanel har positiva effekter på kroppen. Bland annat hjälper det till att hålla blodsockernivåerna stabila.
 • Undvik söta drycker.
 • Kontinuerlig övervakning. Det är viktigt att kontrollera blodsockernivåerna ofta för att upptäcka eventuella oegentligheter tidigt.

När ska man söka läkarvård

Personer med diabetes bör alltid ha koll på sina blodsockernivåer. I de flesta fall orsakar hyperglykemi inte symtom förrän det når mycket höga nivåer. Några varningstecken som kräver omgående läkarvård är följande:

 • Illamående och kräkningar
 • Förvirring och dåsighet
 • Snabb andning
 • Buksmärtor

Se till att rådfråga en specialist om du har blodsockernivåer som ligger högt under hela dagen trots att du har vidtagit korrigerande åtgärder. Om du har ovanliga symtom, uppsök läkare med en familjemedlem eller vän som kan hålla ett öga på ditt tillstånd.

Håll blodsockernivåerna under kontroll med hjälp din läkare

Om du har diabetes eller andra problem med blodsockernivåerna bör du inte ändra din kost eller inta nya produkter utan att först rådfråga läkare. Varje fall är individuellt, och det är bäst att få vägledning av sjukvårdspersonal.

Om dina blodsockernivåer stiger relativt ofta bör du också rådfråga din läkare. Det är inte tillrådligt att regelbundet hålla på att vidta åtgärder för att sänka ditt blodsocker, eftersom denna instabilitet också har negativa konsekvenser.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.