Hur man minskar fett på lår och buk

Hur man minskar fett på lår och buk
Carlos Fabián Avila

Granskad och godkänd av läkare Carlos Fabián Avila.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Vissa delar av kroppen är svårare att bränna bort fett från än andra. Idag ska vi ta upp ett område som kan vara svårt: vi ska berätta hur du svarvar lår och buk. Om du vill bli hälsosam och fri från “fettvalkar” på dessa områden så bör du dock bereda dig på att investera tid, vara ihärdig och träna ordentligt.

Först av allt så kommer du behöva en balanserad kost som ackompanjeras av en daglig träningsrutin. Du kommer inte att uppnå de resultat du vill om du inte fokuserar på båda två. Vi rekommenderar att du äter livsmedel som innehåller vitamin C och antioxidanter, såsom frukter, bönor och grönt te. Du bör samtidigt undvika fetthaltiga livsmedel så mycket som möjligt. Utöver detta så kan du även ha nytta av några nya vardagsrutiner. Läs vidare för att ta del av våra tips för att effektivt minska fettet på lår och buk.

Spring, promenera och cykla för att minska fett på lår och buk

Promenad

Dessa tre träningsmetoder är inte bara bra för kroppen, utan rensar även sinnet och minskar stress. Genom att träna dina ben kommer du även förbättra dina lår, vilket är varför en promenad om dagen – åtminstone till och från jobbet – eller en cykeltur med familjen kan hjälpa dig att minska fettet på dessa jobbiga områden.

Träna andra delar av kroppen

Gör inte misstaget att tro att du bara måste göra magövningar för att bli av med bukfett. Alla muskelgrupper måste användas för att bränna fett. Detta underlättar för ämnesomsättningen att förvandla maten vi äter till näringsämnen som kroppen behöver, istället för att skicka den till höfter och mage.

Utöva yoga

Yoga

Precis som med löpning, promenader och cykling så sammankopplar yoga kroppen och sinnet, vilket ger dig en högre känsla av ro och välmående. Yoga kan även stärka musklerna, förbättra din hållning och få din kropp att se mer balanserad och feminin ut.

Säg hej då till socker

Undvik att konsumera mat och dryck med höga sockerhalter i så stor utsträckning som möjligt. Det är både dåligt för hela den övergripande hälsan och lägger även till mer fett på dina lår och buk.

Undvik “magiska” piller och krämer

Det finns många bantningshjälpmedel på marknaden idag, och vissa av dem är fördelaktiga medan andra inte är det. Du måste dock vara medveten om att dessa produkter inte kan producera mirakel när det kommer till viktnedgång och att minska fett. Det enda verkligt effektiva sättet att uppnå detta är att förbättra din kost och ha en träningsrutin.

Grundläggande övningar för din dagliga träningsrutin

Balans

Stå upp och placera dina ben i axelbredd. Böj på knäna och sätt händerna i golvet. Res dig sakta upp och flytta din vikt från ditt vänstra ben medan du böjer det högra knät och sätter handen på ditt högra skenben. Håll denna position i några minuter och återgå sedan till utgångspositionen. Gör sedan samma sak genom att förflytta vikten till ditt andra ben. Upprepa minst 20 gånger.

Benlyft

Plankan

Ställ dig på händer och knän på golvet, sträck ut ett ben bakom dig så långt du kan och håll det i en rak linje med överkroppen. Vila enbart på dina händer och håll kroppen rak så länge du orkar. Återgå till utgångspositionen och vila några sekunder innan du gör samma rörelse med det andra benet.

Bencirklar

Lägg dig på rygg på golvet och höj upp ett ben som du sedan ritar cirklar med i luften. Håll benet rakt och rör det sakta och varsamt – först i ena riktningen och sedan den andra. Gör detta i 30 sekunder, vila lite och byt sedan ben.

Rockring

Träna för att minska fettet på lår och buk

Utöver att vara en rolig lek så kan rockringar dessutom hjälpa till att träna höfterna. Försök att hålla rockringen runt midjan i tio till femton minuter. Gör detta varje dag för att få större flexibilitet och snabbare resultat.

Saxar

Lägg dig med ryggen mot golvet och höj dina ben i 90° vinkel. Håll dem raka och höj det ena benet högre än det andra, varpå du byter. Gör detta minst 50 gånger.

Det är bra att tänka på att du måste träna alla delar av kroppen – såsom ben, sätesmuskeln, armar etc. – för att komma åt fettet på lår och buk.

Vi hoppas att du gillar dessa rekommendationer för att förbättra din kost och sätta upp en träningsrutin . Du kan även utöva någon sport som du gillar, som till exempel simning, basket eller tennis. Vad din kropp behöver är en konsekvent nivå av aktivitet, och inte bara för att se bra ut på utsidan, utan också för att försäkra att alla dina organ fungerar som de ska.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Wilcezk MM., Olszewski R., Krupienicz A., Trans fatty acids and cardiovascular disease: urgent need for legislation. Cardiology, 2017. 138 (4): 254-258.
  • Swift DL., McGee JE., Earnest CP., Carlisle E., et al., The effects of exercise and physical activity on weight loss and maintenance. Prog Cardiovascu Dis, 2018. 61 (2): 206-213.
  • Rynders CA., Thomas EA., Zaman A., Pan Z., et al., Effectiveness of intermittent fasting and time restricted feeding compared to continuous energy restriction for weight loss. Nutrients, 2019.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.