Hur man kokar en riktigt god rödbetssoppa

Rödbetor är kända för sitt höga innehåll av nitrat. Dessa föreningar hjälper blodkärlen att vidga sig vilket är bra för oss av många anledningar. Fortsätt läsa för att lära dig hur du kokar en god rödbetssoppa!
Hur man kokar en riktigt god rödbetssoppa
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Rödbetssoppa är en utmärkt maträtt när du vill ta lite extra hand om ditt kardiovaskulära system. Denna tillagningsmetod kan mildra rödbetans annars ganska starka smak, som ärligt talat inte är något som faller alla på läppen. Med det här receptet lär du dig hur du kokar en rödbetssoppa som hela familjen kommer att njuta av!

Kom ihåg att det är en bra idé att äta grönsaker och rotfrukter. Dessa livsmedel innehåller fytonäringsämnen, som kan hjälpa till att förhindra utvecklingen av komplexa sjukdomar. Tänk också på att du också måste se till att du får tillräckligt med makronäringsämnen, särskilt proteiner.

Så här kokar du rödbetssoppa

Ingredienser

Låt oss börja med ingredienserna du behöver när du kokar rödbetssoppa. De är följande:

 • 3 kokta rödbetor
 • 1 purjolök
 • 2-3 vitlöksklyftor
 • Lagerblad efter smak
 • Saften av en halv citron
 • Timjan
 • Extra virgin olivolja
 • Salt
 • Vatten
uppskuren rödbeta
Smaken av rödbetor är inte något som alla gillar, och därför kan en soppa som mildrar smaken hjälpa dig att införliva denna grönsak i din kost.

Du kanske också är intresserad av att läsa den här artikeln: 7 frukter och grönsaker som kan minska risken för cancer

Steg-för-steg instruktioner när du kokar rödbetssoppa

En del väljer att köpa färdigkokta rödbetor, eftersom det besparar dem lite tid med alla förberedelser. Men om du bara har lyckats hitta rotfrukten i dess naturliga tillstånd, måste du börja med att koka dem mjuka.

För att göra det, tillsätt lite vatten i en tryckkokare. Tvätta rödbetorna väl och lägg dem i tryckkokaren när vattnet blivit varmt. Låt dem koka i 20 minuter i tryckkokaren.

Om du inte har detta kulinariska redskap kan du välja att koka dina rödbetor på traditionellt sätt i en vanlig kastrull. Men det kan innebära att tillagningstiden sträcker sig till 45 minuter, på medelhög värme.

Innan du fortsätter med beredningen behöver du torka rödbetorna med en bit hushållspapper. Skär dem sedan i stora bitar. Strimla purjolöken mycket fint och skala och skär även vitlöksklyftorna i små bitar.

Fräs purjolöken i en panna med extra jungfruolja i 5 minuter. När den börjar få lite färg, tillsätt vitlöken, men se till att den inte bränns. När all löken har fått en mycket ljust brun färg, tillsätt rödbetorna, 1 eller 2 lagerblad, timjan efter smak. Häll på vatten tills alla ingredienser är täckta.

Det är viktigt att se till att soppan kokar upp. Sedan fortsätter du med att låta den puttra i ytterligare 5 minuter. När det är klart, smaka av din soppa med salt och valfria kryddor, och ta upp lagerbladen.

Du har nu nått det sista steget! Lägg blandningen i en matberedare eller mixa den med en stavmixer tills du får en slät och krämig konsistens. Du kan sila den för att bli av med alla klumpar. Tillsätt till sist lite citronsaft och blanda väl. Efter detta är rödbetssoppan klar!

Läs mer om rödbetor i den här artikeln: Rödbetor och melass: Huskur mot cysta på äggstockarna

Fördelarna med rödbetor

Som vi har nämnt tidigare utmärker sig rödbetor för sina goda hälsofördelar. Först och främst är det en rotfrukt med en hög koncentration av nitrater. Dessa är fördelaktiga för vår kardiovaskulära hälsa, eftersom de har en kärlutvidgande effekt, vilket sänker blodtrycket, vilket en studie publicerad i Critical Reviews in Food Science and Nutrition visar.

Dessa nitrater är också bra att du får i dig när det kommer till fysisk träning. Den kärlutvidgande effekten genererar en ökning av antalet näringsämnen och syre som vävnaderna får, vilket leder till en ökning av prestandan. Faktum är att det är en bra idé att äta rödbetor innan dina atletiska prestationer, enligt en undersökning publicerad i Journal of the International Society of Sports Nutrition.

Likaså innehåller rödbetor fytonäringsämnen med antioxiderande kapacitet. Dessa element – ​​bland vilka antocyaniner förtjänar ett särskilt omnämnande – har visat att de kan neutralisera bildandet av fria radikaler. Detta hjälper till att förhindra att kroniska sjukdomar utvecklas. Det är faktiskt en bra idé att äta dem ofta.

rödbetor i skivor
Antocyaninerna i rödbetor är antioxidanter. Med andra ord blockerar de fria radikaler som är kopplade till för tidigt åldrande.

Hur man kokar rödbetssoppa: Ett recept för din hälsa

Denna rödbetssoppa har välgörande egenskaper för hälsan. Både människor som lever mer stillasittande liv och aktiva idrottare kan ha fördel av de kärlutvidgande effekterna av detta recept.

Du bör dock vara försiktig med grönsaker som har en hög koncentration av nitrater om du genomgår farmakologisk behandling för hjärt- och kärlsjukdomar. I sådana fall är det alltid en bra idé att du rådfrågar din läkare innan.

Vi rekommenderar hur som helst att du äter rödbetor ofta som en del av en balanserad kost. Detta är en rotfrukt med höga halter av antioxidanter, vilka är viktiga för att förhindra utvecklingen av kroniska sjukdomar. De är också bra för att bromsa alla tecken på åldrande.

Soppan som vi skriver om i den här artikeln mildrar lite av rödbetornas smak, som inte alla är så förtjusta i. På så sätt kan fler börja äta rödbetor!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Bondonno CP, Croft KD, Hodgson JM. Dietary Nitrate, Nitric Oxide, and Cardiovascular Health. Crit Rev Food Sci Nutr. 2016 Sep 9;56(12):2036-52. doi: 10.1080/10408398.2013.811212. PMID: 25976309.
 • Domínguez R, Maté-Muñoz JL, Cuenca E, García-Fernández P, Mata-Ordoñez F, Lozano-Estevan MC, Veiga-Herreros P, da Silva SF, Garnacho-Castaño MV. Effects of beetroot juice supplementation on intermittent high-intensity exercise efforts. J Int Soc Sports Nutr. 2018 Jan 5;15:2. doi: 10.1186/s12970-017-0204-9. PMID: 29311764; PMCID: PMC5756374.
 • Aune D. Plant Foods, Antioxidant Biomarkers, and the Risk of Cardiovascular Disease, Cancer, and Mortality: A Review of the Evidence. Adv Nutr. 2019 Nov 1;10(Suppl_4):S404-S421. doi: 10.1093/advances/nmz042. PMID: 31728499; PMCID: PMC6855972.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.