Hur kan du minska symptomen på artros?

Hur kan du förbättra symptomen på artros? Förutom de vanliga behandlingarna och operationen finns det andra medel för vardagen. Lär dig om dem här.
Hur kan du minska symptomen på artros?
Nelton Abdon Ramos Rojas

Granskad och godkänd av läkare Nelton Abdon Ramos Rojas.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 08 maj, 2023

Artros är en sjukdom i rörelseapparaten som främst drabbar den vuxna befolkningen. Det som sker är en gradvis degeneration av ledbrosket, den extracellulära matrisen och det subkondrala benet. Artros leder till förlust av livskvalitet för dem som har detta tillstånd, men det går att minska symptomen på denna sjukdom.

Det kan tyckas komplicerat, men det är en sjukdom som utvecklas långsamt och progressivt. De vanligaste tecknen och symptomen är smärta, svullnad, stelhet, synovit, deformitet och ledljud.

Om du börjar märka av dessa symptom är det en bra idé att gå till en läkare för en korrekt diagnos och ordination av behandling.

Behandling för att minska symptomen på artros

Behandlingen av artros kan delas in i flera olika dimensioner :

 • Medicinsk vård
 • Sjukgymnastik och rehabilitering
 • Kirurgisk behandling

Dessutom bör personer med risk för denna sjukdom också ändra sina livsstilsvanor i syfte att förebygga detta tillstånd. Vissa riskfaktorer är till exempel fetma, ligament- och meniskskador, vissa arbetsaktiviteter, fritidsaktiviteter och höftsjukdomar i barndomen.


Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Träning för personer med psoriasisartrit: Några enkla övningar

Rekommendationer för att minska symptomen på artros i ditt dagliga liv

Förutom farmakologisk behandling rekommenderar experter att vissa enkla terapeutiska åtgärder i det dagliga livet.

1. Lär dig mer om tillståndet

Det är viktigt att patienter med kroniska sjukdomar lär sig så mycket som möjligt om sina sjukdomar. I synnerhet bör personer med artros få förloppet av deras tillstånd förklarat av en expert.

Dessutom är det också en bra idé att förklara utvecklingen av sjukdomen, som vanligtvis är långsam. Drabbade människor tror ofta att de kommer att ha funktionsnedsättningar och missbildningar på kort sikt, varför det är bra att förklara att det inte alltid är fallet.

2. Viktminskning vid artros

När det kommer till artros är fetma en mycket stor riskfaktor. Genom att minska din vikt, även med en liten procentandel, kan du uppnå en ganska anmärkningsvärd minskning av smärtan. Därför rekommenderas viktminskning om du är över idealvikten.

Om du är överviktig eller inte har en idealvikt, är det viktigt att anta en hälsosammare livsstil. Kort sagt, att anta ordentlig egenvård och ta hand om din kropp på rätt sätt kan vara avgörande för dem som har artros.

3. Träning vid artros

Träning har visat sig vara klart fördelaktigt när det gäller att kontrollera smärta och funktionalitet i vissa leder, såsom knäna. Vanligtvis rekommenderas promenader, simning och cykling. Aktiviteter som involverar ledöverbelastning och fysisk kontakt bör du dock undvika.

Träning har visat sig vara klart fördelaktigt när det gäller att kontrollera smärta och funktionalitet i vissa artrosdrabbade leder, såsom knäna.

Därtill finns flera gymnastiska övningar som rekommenderas av reumatologer. De bör utföras med leden obelastad och är specifika för varje led. Några rörlighetsövningar är följande:

 • Cervikala övningar: Placera armarna längs med sidorna av kroppen. Höj sedan axlarna utan att röra huvudet, håll i ett par sekunder och återgå sedan till startpositionen.
 • Ryggövningar: Lägg dig på mage på en matta på golvet. Sätt sedan händerna i sidorna vid midjan och lyft huvudet och bålen uppåt så mycket som möjligt. Återgå sedan till utgångsläget.
 • Lumbalövningar : För att göra denna övning, ligg på rygg med böjda knän med fotsulorna i golvet. Lyft sedan rumpan uppåt. Håll denna position i 1 till 2 sekunder och återgå sedan till startpositionen.
 • Knäövningar: Ligg på rygg och sträck ut ena benet helt, håll ställningen i ett par sekunder och sänk sedan långsamt. Byt sedan ben.
 • Höftövningar: För att göra denna övning lägger du dig på rygg med utsträckta ben. Böj sedan ditt knä över låret och låret över magen. Denna sträckning bör utföras enligt kapaciteten hos varje person.

Denna typ av ledrörlighetsträning bör du utföra 2 till 3 gånger om dagen, varje dag. Milda obehag är normalt efter att ha utfört övningarna under de första dagarna. Om smärtan kvarstår efter detta, tveka inte att rådfråga en läkare.

Hur kan du förbättra symptomen på artros?

5. Värmeterapi kan minska symptomen på artros

Applicering av lokal värme på de drabbade lederna ökar blodcirkulationen, lindrar smärta och hjälper musklerna att slappna av. Du kan använda varmvattenflaskor, värmefiltar eller varma förpackningar. Du bör dock undvika applicera kompresser med alltför hett vatten, eftersom det kan skada huden.

I allmänhet, under fasen av ledvärk, kan du applicera lokal värme 1 till 2 gånger om dagen under 15 till 20 minuter per gång. Besök på spa och termiska platser 1 till 2 gånger om året är också till stor del fördelaktigt för att minska artrosbesvär.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: 4 naturliga behandlingar för symptom på artrit

6. Vila och massage

Artros är en sjukdom med intermittenta faser av smärta. Under denna period är det tillrådligt att inte kräva för mycket av vår kropp och att upprätthålla ett relativt tillstånd av vila. I den meningen bör vi undvika att lyfta och bära tunga föremål, att stå under långa perioder och att arbeta långa stunder.

Samtidigt kan massage vara en stor hjälp för att främja blodflödet och muskelstyrkan. De bör utföras av en professionell massör och riktas mot ligament, muskler och senor runt leden, snarare än själva leden.

7. Använd ledskydd för att minska symptomen på artros

I allmänhet bör personer med artros i höft, knä och ländrygg bära skor med tjocka gummisulor för att absorbera stötar. Platta skor rekommenderas och höga klackar bör undvikas.

Dessutom bör du undvika att gå på hårda och ojämna ytor. Det är bättre att gå på gräs eller sand, eftersom det minskar den mekaniska kraften från stöten.

8. Upprätthåll korrekt hållning

För att ta hand om ledhälsan och minska symptomen vid artros bör du undvika att sitta på mycket mjuka möbler eller i mjuka fåtöljer. I det här fallet är stolar med rak rygg bäst så att ryggraden och höfterna bibehåller en naturlig position. Dessutom är det en bra idé att sova i en platt säng som inte är för mjuk.

9. Stödjande hjälpmedel

Att använda en käpp i motsatt hand mot den drabbade leden, vare sig det är knä eller höft, hjälper dig att minska överbelastning, upp till 60 % i fall med höfter, vilket avsevärt lindrar smärtan.

För att lindra knäsmärta kan det vara bra att bära kilsula. Andra hjälpmedel, som ett knästöd, kan också vara till hjälp vid till exempel skenbens- eller lårbenssmärta.

Sammantaget är den huvudsakliga behandlingen för artros vanligtvis medicinering. För att minska symptomen vid artros kan det dock vara mycket hjälpsamt att vidta dessa beskrivna åtgärder beroende på vilken åkomma som du har.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Fernández Travieso, J. C. (2013). Osteoporosis y Osteoartritis: incidencia de la inflamación en ambas patologías. Revista CENIC. Ciencias Biológicas, 44(1).
 • Espinoza-Morales, R., & Pérez-Bastidas, M. E. (2005). Enfoque terapéutico actual de la osteoartritis. Reumatología Clínica, 1, S8-S15.
 • Brand, R. A., & Crowninshield, R. D. (1980). The effect of cane use on hip contact force. Clinical orthopaedics and related research, (147), 181-184.
 • Keating, E. M., Faris, P. M., Ritter, M. A., & Kane, J. (1993). Use of lateral heel and sole wedges in the treatment of medial osteoarthritis of the knee. Orthopaedic review, 22(8), 921-924.
 • Geriatricarea, 10 consejos para mejorar la calidad de vida de las personas con artrosis. https://www.geriatricarea.com/2016/11/28/10-consejos-para-mejorar-la-calidad-de-vida-de-las-personas-con-artrosis/

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.