4 naturliga behandlingar för symptom på artrit

Att hantera sjukdomar som artrit är komplext och kräver professionellt ingripande. Men många experter inom vården är positiva till användningen av naturliga behandlingar som en del av en övergripande behandlingsplan.
4 naturliga behandlingar för symptom på artrit

Senaste uppdateringen: 19 mars, 2022

På senare år har flera naturliga behandlingar för symptom på artrit blivit populära. Dessa är alternativ som kan integreras i behandlingen av detta tillstånd för att lindra smärta, minska stelhet och förbättra livskvaliteten. Är du intresserad av att lära dig mer?

För det första är det värt att komma ihåg att artrit är en grupp sjukdomar som orsakar smärta och inflammation i lederna. Enligt information publicerad av den ideella organisationen Arthritis Foundation finns det cirka 100 typer av artrit, och bara i USA lider cirka 50 miljoner vuxna och 300 barn av en av dessa sjukdomar.

De mest kända formerna av sjukdomen är artros och reumatoid artrit. Artros är en degenerativ sjukdom som kännetecknas av slitage på brosk som skyddar benändarna och dämpar stötar. Samtidigt är reumatoid artrit relaterad till immunsystemet eftersom immunsystemet vd denna sjukdom av misstag angriper lederna och genererar okontrollerad inflammation.

Oavsett form är det viktigt att uppsöka en specialiserad läkare och få en korrekt diagnos eftersom beslutet mellan den ena eller andra behandlingen kommer att bero på diagnosen. På en mer allmän nivå kan vi dock prova några kompletterande behandlingar som kan hjälpa till att lindra och förbättra symptomen och förebygga komplikationer.

Låt oss titta närmare på det i den här artikeln.

Naturliga behandlingar för symptom på artrit

Naturliga behandlingar för symptom på artrit har blivit accepterade av det medicinska samfundet som ett komplement för att minska smärta och förbättra den mentala hälsan hos patienter som lider av denna sjukdom.

Dessutom kan dessa typer av terapeutiska alternativ i kombination med konventionell medicin öka patienternas livskvalitet, enligt en översiktlig artikel publicerad i Pain Management Nursing.

I synnerhet är de användbara för att stärka lederna, minska stelhet, förbättra balansen och hantera stress, ångest och andra känslor som är förknippade med sjukdomens inverkan. Vi behöver inte ens vänta med att börja med dem tills vi har utvecklat sjukdomen. Som en del av en hälsosam livsstil kan de fungera som förebyggande åtgärder.

1. Naturliga behandlingar för symptom på artrit: Tai chi

En av de naturliga behandlingarna som har blivit populära för sina effekter på artrit är ingen mindre än tai chi. Denna disciplin av orientaliskt ursprung består av långsamma och mjuka rörelser som hjälper till att öka balans, flexibilitet och muskelstyrka.

Enligt en publikation i den vetenskapliga tidskriften Plos One fann man att 12 veckors tai chi var fördelaktigt för att minska smärta och stelhet hos patienter med artros. Dessutom hjälpte det dem att förbättra sin fysiska kondition och funktionalitet. Helst bör du utöva det med en utbildad instruktör eller expert på området.

Ett par tränar tai chi utomhus

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Effekterna av posttraumatisk stress på kroppen

2. Yoga

Även om yoga har blivit populärt som en träningsform med andlig balans, är sanningen att den också har en intressant terapeutisk potential. I själva verket kan man betrakta det som en form av fysisk träning. Men en typ av yoga, känd som Iyengar yoga, kan hjälpa till att förbättra behandlingen av artrit.

Mer specifikt fokuserar denna gren av yoga på korrekt anatomisk justering och använder rekvisita för att stödja kroppen. Efter flera timmars träning främjar det lindring av stelhet och inflammation. En studie publicerad i den medicinska tidskriften The Clinical Journal of Pain stöder dessa fynd.

Enligt slutsatsen av forskningen “kan en kortvarig utövande av Iyengar-yoga vara en möjlig och säker kompletterande behandling för unga patienter med reumatoid artrit.” Mer specifikt förbättrar det livskvaliteten, minskar smärta och trötthet och har fördelar för humöret.

3. Naturliga behandlingar för symptom på artrit: Akupunktur

Akupunktur är en gren av kinesisk medicin som man har använt även i västerlandet för att komplettera behandlingen av olika åkommor, inklusive artrit. Det går ut på att sticka in små, tunna nålar genom huden på specifika ställen på kroppen.

Som man kan läsa i data sammanställda i International Journal of Integrative Medical Sciences, kan denna aktivitet hjälpa till att lindra kronisk smärta, inklusive smärta orsakad av artros. Detta eftersom det hjälper till att aktivera kroppens naturliga smärtstillande medel genom att stimulera nerver och förbättra blodflödet.

En man får akupunktur för att lindra symtom på artrit

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Daoismens ursprung, egenskaper och principer

4. Terapeutisk massage

Användningen av terapeutisk massage på muskler och leder kan främja blodcirkulationen och avslappning. Av denna anledning anser man att massage i denna form kan vara ett bra komplement för att minska smärta orsakad av artrit. Det är dock viktigt att det är någon med yrkeskunskap som utför massagen.

I en studie publicerad i den medicinska tidskriften Pain Medicine rapporterade deltagare som fick klassisk terapeutisk massage en förbättring av symptom på artrit i knäna och övergripande livskvalitet. Dessutom har andra tidigare studier också rapporterat dessa effekter, även om vi behöver mer forskning på området.

Liksom andra terapier hjälper massage också till att kontrollera stress, spänningar i kroppen och humör. Man kan också gärna använda vissa särskilda eteriska oljor som förstärker dessa effekter.

Naturliga behandlingar för symptom på artrit är komplement till den traditionella medicinska behandlingen

Att hantera sjukdomar som artrit är komplext och kräver överseende av en läkare. Men många inom vården accepterar användningen av naturliga behandlingar som komplement. Dessutom stöder forskning effekterna av dessa när det gäller att hantera smärta och känslomässiga symptom.

Det är dock viktigt att vända sig till yrkeskunniga för att ta del av dessa alternativa behandlingar, eftersom felaktig användning kan vara kontraproduktivt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Wang C. Complementary and Alternative Medicine and Osteoarthritis. Int J Integr Med. 2013;1:13. doi:10.5772/56431
  • Shengelia R, Parker SJ, Ballin M, George T, Reid MC. Complementary therapies for osteoarthritis: are they effective?. Pain Manag Nurs. 2013;14(4):e274–e288. doi:10.1016/j.pmn.2012.01.001
  • Yan, J. H., Gu, W. J., Sun, J., Zhang, W. X., Li, B. W., & Pan, L. (2013). Efficacy of Tai Chi on Pain, Stiffness and Function in Patients with Osteoarthritis: A Meta-Analysis. PLoS ONE8(4). https://doi.org/10.1371/journal.pone.0061672
  • Evans S, Moieni M, Lung K, et al. Impact of iyengar yoga on quality of life in young women with rheumatoid arthritis. Clin J Pain. 2013;29(11):988–997. doi:10.1097/AJP.0b013e31827da381
  • Ali A, Rosenberger L, Weiss TR, Milak C, Perlman AI. Massage Therapy and Quality of Life in Osteoarthritis of the Knee: A Qualitative Study. Pain Med. 2017;18(6):1168–1175. doi:10.1093/pm/pnw217
  • Perlman AI, Ali A, Njike VY, et al. Massage therapy for osteoarthritis of the knee: a randomized dose-finding trial. PLoS One. 2012;7(2):e30248. doi:10.1371/journal.pone.0030248

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.