Hur hjälper akupunktur till att behandla ledvärk?

Akupunktur har länge använts i samband med andra behandlingar för att mildra och lindra ledvärk. Vilka är fördelarna med denna alternativa form av medicin?
Hur hjälper akupunktur till att behandla ledvärk?
Fabiola Marín Aguilar

Skriven och verifierad av farmaceut Fabiola Marín Aguilar.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vet du hur man kan använda akupunktur för att hjälpa till att behandla ledvärk?

Akupunktur är en av grundpelarna i traditionell kinesisk medicin och har praktiserats i tusentals år tillsammans med andra behandlingar för att lindra många olika sjukdomar och åkommor.

Forskare är ännu inte säkra på hur den terapeutiska funktionen för denna gren av alternativ medicin fungerar. Akupunktur är emellertid också idag populär i västvärlden och det är många människor som använder sig av denna behandling för att förbättra sin livskvalitet.

Vad är akupunktur?

Trots att man inte vet exakt hur akupunktur fungerar, stöder flera studier de fysiologiska förändringarna som uppstår efter behandlingen. En av effekterna av denna typ av terapi är att smärta blir mildare, bland annat ledvärk.

Akupunktur är baserad på en uppsättning procedurer som stimulerar vissa anatomiska punkter på din kropp. Denna behandling använder olika tekniker, och den mest kända är kanske användningen av akupunkturnålar. Hälsofördelarna med denna praxis har blivit studerade mycket ingående. Så här fungerar det: man sticker in små, tunna nålar i huden på strategiska ställen för att behandla ledvärk eller lindra någon annan smärta som är orsakad av vissa sjukdomar.

Ledvärk

person masserar knä
Smärta och värk i lederna har blivit ett vanligt problem bland stora delar av befolkningen. Det beror ofta på att brosket har slitits ner, så att det inte längre kan förhindra att benen gnuggar mot varandra.

Mer än 70% av kvinnor över 35 år lider av ledvärk, enligt en studie från International Osteoarthritis Foundation (OAFI). Denna typ av störning påverkar muskel- och skelettsystemet och angriper lederna, som är ansvariga för rörligheten av ben i knän, vrister, höfter och handleder. Mer allvarliga former av denna sjukdom kan även förhindra att patienter utför vardagliga aktiviteter som att gå eller sitta i en stol.

Ledsmärta börjar som en känsla av en akut, skarp smärta och styvhet, vilket begränsar ledrörelser till följd av inflammation i det drabbade området. Denna begränsning stör individens livskvalitet på ett betydande sätt och gör dagliga aktiviteter och uppgifter svåra.

Följande är några tecken och symptom på ledvärk:

 • Inflammation, leden känns varm vid beröring och man ser en rodnad runt lederna.
 • Hudutslag eller lila fläckar.
 • Bröstsmärtor, andningsbesvär.
 • Buksmärtor.
 • Feber, svettning eller frossa.

Artros, eller osteoartrit, är en av de huvudsakliga typerna av funktionsnedsättningar som kan orsaka ledvärk. Det är en degenerativ sjukdom som medför en försämring av brosket vilket leder till att leden blir oskyddad. Benen slits ner på grund av att de gnuggar mot varandra, vilket orsakar intensiv smärta och stelhet i leden.

Hur effektiv är akupunktur för att behandla ledvärk?

Akupunktur: någon sticker in akupunkturnål i hand
Akupunktur är en av de bästa terapierna för att behandla ledvärk när man gör det tillsammans med andra behandlingar. Det är även användbart för att lindra symptom på artros.

Ålder, vikt och genetik är alla bidragande faktorer som kan göra dig mer mottaglig för artros. Med det sagt kan ibland en förändring i livsstil bidra till att förbättra symptomen. Men olika studier har också visat att akupunktur är ett effektivt alternativ i behandlingen av artros.

En studie som finns i databasen Cochrane Library visar att akupunktur kan minska smärta något och förbättra den fysiska rörligheten hos patienter som har blivit diagnostiserade med artros.

För denna studie delade man upp patienter i två grupper: en grupp fick akupunkturbehandling och den andra var en kontrollgrupp som inte få någon behandling. Efter 8 respektive 26 veckor upplevde patienterna som hade genomgått akupunkturbehandling mindre smärta och hade en ökad fysisk rörlighet jämfört med den obehandlade gruppen.

Ledsmärta orsakad av mediciner?

Man kan få ledsmärtor också som en biverkning av vissa mediciner. Aromatashämmare är något som man använder för att behandla patienter med bröstcancer eller kvinnor som har gått igenom klimakteriet och har hög risk att utveckla bröstcancer. Denna behandling kan orsaka ledvärk med så intensiv att vissa patienter till och med slutar ta medicinen helt.

En nyligen genomförd studie, genomförd av det vetenskapliga forskningsnätverket SWOG (Southwest Oncology Group) visar att akupunktur signifikant minskar ledvärk som resulterar från behandling med aromatashämmare hos patienter som passerat klimakteriet och patienter med bröstcancer.

De 226 patienterna som ingick i studien var från olika medicinska centra och delades in i tre grupper:

 • Akupunkturbehandling
 • En falsk akupunkturbehandling
 • Ingen behandling

Efter 12 veckor rapporterade patienterna som fick akupunkturbehandling att de hade mindre ont, och att denna lindring även varade i flera månader efter den avslutade behandlingen. Sammantaget representerar detta ett framsteg i jakten på att hitta en alternativ behandling till opioidläkemedel som har många oönskade effekter.

Slutsatser om att använda akupunktur för att behandla ledvärk

Även om vi fortfarande behöver fler studier för att undersöka hur akupunktur fungerar, är det mycket effektivt för att behandla ledvärk. Denna alternativa behandling har också visat sig vara fördelaktig för behandling av fibromyalgi och neurodegenerativa sjukdomar som Parkinsons.

Som ett resultat erbjuder vissa sjukvårdsenheter sina patienter möjligheten att få behandling med akupunktur tillsammans med sina andra behandlingar. Dessutom kan akupunktur också täckas av sjukförsäkring, beroende på din region, ditt land och sjukförsäkringsbolag.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Chou PC, Chu HY. Clinical Efficacy of Acupuncture on Rheumatoid Arthritis and Associated Mechanisms: A Systemic Review. Evid Based Complement Alternat Med. 2018;2018:8596918. Published 2018 Apr 12. doi:10.1155/2018/8596918
 • Manheimer E, Cheng K, Linde K, et al. Acupuncture for peripheral joint osteoarthritis. Cochrane Database Syst Rev. 2010: CD001977. doi: 10.1002/14651858.CD001977.pub2.
 • Crew KD, Capodice JL, Greenlee H, et al. Randomized, blinded, sham-controlled trial of acupuncture for the management of aromatase inhibitor-associated joint symptoms in women with early-stage breast cancer. Journal of Clinical Oncology. 2010, 28:1154-1160. doi: 10.1200/JCO.2009.23.4708. Epub 2010 Jan 25.
 • Inhibidores de la aromatasa para reducir el riesgo de cáncer de seno. American cancer society. 2017. https://www.cancer.org/es/cancer/cancer-de-seno/riesgos-y-prevencion/inhibidores-de-la-aromatasa-para-disminuir-el-riesgo-de-cancer-de-seno.html
 • Zhang Q, Yue J, Sun Z, Lu Y. Acupuncture for chronic knee pain: a protocol for an updated systematic review. BMJ Open. 2016;6(2):e008027. Published 2016 Feb 24. doi:10.1136/bmjopen-2015-008027
 • Manyanga T, Froese M, Zarychanski R, et al. Pain management with acupuncture in osteoarthritis: a systematic review and meta-analysis. BMC Complement Altern Med. 2014;14:312. Published 2014 Aug 23. doi:10.1186/1472-6882-14-312

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.